Albistea entzun

Elikagaiak

Europan saltzen den oreganoaren ia erdia beste zerbaitekin nahastuta dago

Europako Batzordearen ikerketa batek iruzurra aurkitu du sei espezietan: nagusiki oreganoan, baina baita piperbeltzean, kominoan, kurkuman, azafraian eta piperrautsean ere.

Azafrai laginetan aurkitu dituzte baimendu gabeko koloratzaile gehien.
Azafrai laginetan aurkitu dituzte baimendu gabeko koloratzaile gehien. Elisa Laderas / EFE Tamaina handiagoan ikusi

Paulo Ostolaza -

2022ko urtarrilak 26

Ohikoa da saltokietan saltzen diren espezieak aizunduta egotea. Hori utzi du agerian Europako Batzordeak argitaratutako ikerketa batek. Batzordearen ikerketa zentroak 21 herrialdetan jasotako 1.885 produktu aztertu ditu, sei espezia ezberdinenak: oreganoa, piperbeltza, kominoa, kurkuma, azafraia eta piperrautsa. Azaldu dutenez, gai horri buruz sekula egin den ikerketarik handiena da.

Emaitzak deigarriak dira: aztertutako produktuen %17 beste zerbaitekin nahastuta dago. 1.885 produktutatik 323. Produktu aizunduena, nabarmen, oreganoa da: aztertutako oregano laginen %48k iruzurra zuten. Piperminaren kasuan %17 zeuden aizunduta, kominoaren kasuan %14, azafraiarenean %11, kurkumarenean %11, eta piperrautsarenean %6. Ondorioz, Europan saltzen den oreganoaren ia erdia ez da oregano hutsa, eta batzordeak kontrol gehiago eskatu du.

Eta zerekin nahasten dituzte ba espezie horiek? Nagusiki, beste landare batzuekin. Hori arriskutsua izan daiteke, batez ere alergikoak diren pertsonentzat, ez baitakite zehazki zer kontsumitzen ari diren. Laginen %2an, berriz, baimendu gabeko koloratzaileak topatu dituzte. Kasu hori nabarmena izan da, adibidez, azafraiaren kasuan: aztertutako 141 azafrai laginetatik 12tan aurkitu dute halako koloratzaileak.

Nahasteko erabili den materiala bat edo bestea izan da ere, ikerketa zentroak azpimarratu du iruzur larria dela produktuak aizuntzearena, «erabiltzailea prezio altuago bat ordaintzen ari delako kalitate gutxiago duen produktu batengatik».

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Irabia-Izagaren Izaga egoitza, Cordovillan, artxiboko irudi batean. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Nafarroak batxilergoko ituna eten die ikasleak sexuka bereizten dituzten eskolei

Ion Orzaiz- Irati Urdalleta Lete

Hezkuntza Departamentuaren esanetan, Opus Deiren bi eskolek, Miravalles-Redinek eta Irabia-Izagak, «ez dituzte betetzen itunerako ezaugarriak»
Pilar Alegria Espainiako Hezkuntza ministro eta PSOEko eleduna, atzo egindako agerraldian. ©FERNANDO ALVARADO / EFE

'Soilik baietz da baietz' legea aldatzea Kongresuan proposatuko du PSOEk

Maite Asensio Lozano

Berdintasun Ministerioak ez du uste moldaketak zigor berrazterketen auzia konponduko duenik
Alberto Perez, Sindikatu Medikoko burua, atzoko agerraldian. ©AITOR KARASATORRE / FOKU

Osasunbidearen eskaintza medikuei: soldata igoera eta 32 paziente egunean

Ion Orzaiz

Nafarroako Gobernuak «asmo handiko eskaintza» egin dio Sindikatu Medikoari, greba eragozteko. Esklusibotasuna kenduko lukete, baina trabak jarrita sare publikoan eta pribatuan aldi berean aritzeari
Donostia ospitaleko zerbitzuburuen protesta bat, abenduan. ©JON URBE / FOKU

Negoziazioa «bideratuta» egon arte protestan segituko dute Donostia ospitalean

Julen Aperribai

Elkarretaratzea egin dute berriro ere. »Kronograma» bat bidali zioten Osakidetzako zuzendaritzari, eta horren erantzuna jaso zain daude

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.