Albistea entzun

2022ko Michelin izarren banaketa

Lapurdik bertze bi Michelin izar jaso ditu

Ziburuko Ekaitza jatetxeak eta Miarritzeko Hotel du Palaiseko La Rotonde jatetxeak beren lehen Michelin izarra errezibitu berri dute.

Guillaume Roget sukaldariaren Ziburuko Ekaitza jatetxeak ukan berri du Michelin izarra.
Guillaume Roget sukaldariaren Ziburuko Ekaitza jatetxeak ukan berri du Michelin izarra. Isabelle Miquelestorena Tamaina handiagoan ikusi

Ainize Madariaga -

2022ko martxoak 22 09:19

Aurelien Largeau sukaldariaren jatetxeak bildu du lehentze izarra; Miarritzeko Hotel du Palaiseko La Rotonde jatetxeak, hain xuxen ere. Lehen Michelin izarra jaso duen beste jatetxea Guillaume Roget sukaldariaren Ekaitza jatetxea izan da, Ziburun.

Nafarroa Behereak eta Lapurdik duela bi urteko Michelin izar kopuru bera berreskuratu dute: 2022ko Michelin gidan bi probintzietako hamabi jatetxe daude. Iaz galdutako biak, aurten, nolazpait, itzuli egin dira Lapurdirat.

Roget sukaldaria izan zen iaz izarra galdu zuten bietako bat: 2019an Donibane Lohizuneko (Lapurdi) Brouillarta jatetxean jaso zuen izarra kendu zioten; proiektuz aldatu baitzen. Proiektu hori gauzatu du geroztik: Ziburun ireki baitu Ekaitza jatetxea, zeinean jaso baitu aurten Michelin lehen izar hau. Berezia da jatetxeko kontzeptua: arnoa menuaren arabera hautatzeko ordez, bezeroek hautatu arnoaren araberako menua proposatzen baitie. Gauzak hola, Roget sukaldariak bigarren aldia du izarra jasotzen, baina, bi jatetxeetan.

Aurten, gainera, laugarren aldikoz, Michelin gidak pastizagileak ere saritu nahi izan ditu: Miarritzeko Hotel du Palaiseko Aleksandre Oliver pastizagilea da haietako bat. Hala, Hotel du Palaisek sari bikoitza ukan berri du: Michelin izarra bera, eta Michelin gidak pastizagileei ematen dien "azkenburuko-pasio" hau.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Berdea nola berdatu

Berdea nola berdatu

Enekoitz Telleria Sarriegi

Hosto berdeko barazki eta landareak ohikoak dira entsaladetan. Gero eta aniztasun handiagoa dago: tonu, forma, testura eta propietate ezberdinak dituzte.

Rafa Gorrotxategi, Tolosako Txokolatearen Museoan. ©JON URBE / FOKU

Bisita gozoa Tolosako museoan

Iraia Irazusta Mujika

Tolosako Txokolatearen Museoa 2020tik dago zabalik. Bisita gidatu zein birtualen bidez ezagutu daiteke, eta hainbat tailer egiteko aukera ematen du, txokolatearekin jolasteko

 ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

«Jaiak gasteiztarron topagune dira»

Unai Etxenausia

Kazetari eta parrandazale moduan ezagutu ditu Fiestrasek Andre Maria Zuriaren festak urteetan. Bizitza osoan bi urtez baino ez du huts egin, eta datozen guztiez «gozatzeko asmoa» daukala iragarri du.
2 ©JAIZKI FONTANEDA / @FOKU

Jana eta edana azkenera arte

Eider Etxeberria Soria

Zeledonen igoerarekin amaitu dira Gasteizko Andre Maria Zuriaren jaiak. Gasteiztarrek azkenera arte zukutu dituzte festa egunak. Txorizoa eta patatak banatu dituzte kuadrillek, eta buruhandi eta erraldoien konpartsak kalejiran ibili dira. Tabernariak gustura daude jaiekin.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...