Albistea entzun

Ekoizpen ekologikoa

Elikagai ekologikoen kontsumoak ez du atzera egin

Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako nekazaritza lurren %4,6 erabiltzen dira nekazaritza ekologikorako. Helburua 2030. urterako Europako nekazaritza lurren %25 ekologikoa izatea da.

Nekazal landak, Berangon.
Nekazal landak, Berangon. Aritz Loiola / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Maddi Iztueta Olano -

2022ko irailak 23 12:27

«Ekologikoak gara, naturala delako». Hori da nekazaritza ekologikoaren kontsumoa sustatzeko Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren kontseiluak eta Eusko Jaurlaritzak hautatu duten eslogana. Datorren astetik aurrera jarriko du abian kanpaina, eta ekoizleak eta kontsumitzaileak praktika ekologikoaren aldeko hautua egitera bultzatu nahi ditu.

Gaur goizean aurkeztu dute kanpaina Bittor Oroz Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordeak eta Arantza Eguskiza Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluko presidenteak. Europako Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna dela-eta, Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan nekazaritza ekologikoaren egoeraren inguruko datuak eman dituzte. Joera positiboa den arren, ohartarazi dute «bide luzea» dagoela egiteko.

2021ean erregistratutako datuek goranzko joera adierazten dute. Iaz, 2020an baino %8 handitu zen nekazaritza ekologikoaren errolda, eta %16 ekoizpen horretarako erabiltzen den lurren azalera. Gaur egun Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako lurren %4,6 erabiltzen dira nekazaritza ekologikorako.

Nekazaritza ekologikoaren hazkundea bereziki nabarmendu da Gipuzkoan, non 2022an %29 igo baita. Gipuzkoak du, halaber, eragile gehien; 294 profesional –guztira 711 kidek hartzen dute parte hiru lurraldeen ekoizpen ekologikoan–. Bestalde, adierazi dute alde nabarmenak daudela ekoizpen ekologikoaren azpisektoreen artean. Esaterako, barazkien eta fruta arbolen azalerak dira gehienak.

Orozek ziurtatu du goranzko joera mantentzen den arren oraindik ere kopurua oso txikia dela Europak 2030. urterako duen helburua kontuan hartuta, hots: Europako nekazaritza lurren %25 ekologikoak izatea. Ekoizleak eta kontsumitzaileak deitu ditu kontsumo ereduak eta praktikak aldatzera eta ekoizpen «natural, gertuko eta ingurumenerako onuragarriago» baten alde egitera.

Halaber, Eguskizak azpimarratu du «oso garrantzitsua» dela kontsumitzaileak ekoizpen ekologikoaren inguruan heztea. Hain zuzen, ekoizpen ekologikoa elikagaiak ekoizteko eredu bat da, zeinak osasuna, ekologia, arreta eta berdintasuna ardatz dituen. Kontseiluko presidentearen arabera, maiz «bio» etiketarekin agertzen diren produktuak «marketing hutsa» dira.

Produktua ekologikoa dela ziurtatzeko, Europako zigilu ekologikoa, eurohosto berdea, eraman behar du. Halaber, jakinarazi du Ekolurra dela Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan ekoizten diren elikagai ekologikoak identifikatzen dituen zigilua.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Lan istripu bat salatzeko elkarretaratze bat, iaz, Iruñean. ©Iñigo Uriz / Foku

Muniainen 42 urteko gizon bat hil da orein batek adarkatuta

Berria

Lanean ari zen gizona. Bularrean jo du abereak, eta ezin izan dute suspertu larrialdi zerbitzuek.

Janari banaketa Rio de Janeiroko kale batean. Gaur egun, 33 milioi pertsonak pairatzen dute gosea Brasilen. ©ANDRE COELHO / EFE

Desberdinkeriaren Brasil

Irune Lasa

Suspertu ezinik zebilen ekonomiak kolpe handia hartu du pandemiarekin, eta nazioarteko testuinguruak gauzak zaildu ditu. Pobrezia eta gosea handitu egin dira.
Autobus bat Brasilgo autobide batean, Rio de Janeiro eta Sao Paulo artean. ©ANDRE COELHO / EFE

Aukera beste zailtasun

Aitor Biain

Herrialdearekiko interesa apur bat apaldu egin den arren, erreferentziazko merkatua da Brasil oraindik ere euskal enpresentzat. Hala, askok zabaldu dituzte ekoizpen lantegiak han.
Lanaldean-eko langile talde bat, enpresak Bilbon duen bulego baten aurrean atzo eginiko elkarretaratze batean. ©M. D. V. / FOKU

«SOS Deiak, bai esan?»: 1.000 euroko soldata

Imanol Magro Eizmendi

Lanaldean telemarketin enpresako langile batzuek mobilizazioak hasi dituzte baldintzak hobetzeko. Gutxieneko soldataren mugan daude, eta, besteak beste, Segurtasun Sailaren, Kutxabanken eta Iberdrolaren lehen ahotsa dira.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Irakurleen babesa ezinbestekoa da kazetaritza independente eta konprometitua egiten jarraitzeko.