Zirauki herria (Nafarroa) estu loturik dago ardogintzaren tradizioari, eta ardoa ere bada haren nortasunaren ikur. Hori dela eta, zortzigarren urtez jarraian antolatu dute Ardoaren Eguna, eta askotariko ekitaldiak prestatu dituzte gaurko. Erromatar galtzaden aztarnez eta mahastiz inguratuta dago Zirauki, eta hantxe bilduko dira milaka lagun ardoaren bueltan, dagoeneko zaleentzako ezinbesteko bihurtu den jaialdiaz gozatzera. Lizarraldeko Turismo Partzuergoak eta eskualdeko udalek antolatutako Ekitaldi eta Gai Gaietako Festen Sarearen parte da jaia. Hala, ardoaren inguruko kultura zabaltzeaz gain, Ziraukik eskaintzen duen ondare historikoa eta naturala azpimarratzea du helburu ekitaldiak.
Goizean abiatuko da festa, 10:30ean, herriko plazan ongietorria eginez. Handik gutxira, San Cristobal Kooperatiba Upategiak ateak zabalduko ditu, eta, herritarrez eta bisitariez lagundurik, bertan inauguratuko dute Ardoren Eguneko berrikuntzarik nabarmenena: oliba errota zaharraren lorategi berritua.
Herri osoan izango dira ekitaldiak. Upategi eta etxarteetan antolatutako erakusketek ardogintzaren kultura eta haren inguruko artea uztartuko dituzte: egurrezko tailuak, Apellanizen; egunkari zaharretan argitaratutakoak eta bitxikeriak, Remigio Caroren upategian; txeloaren doinu liluragarriak, Zerion, Irati Goñi Leozen eta Eñaut Zubizarreta Mendietaren eskutik… Egilazko upategian pintura erakusketak kolorez jantziko du eguna, eta Iturdakiko upategiak mahastiaren zikloa eta ardogintzaren sekretuak azalduko ditu ikus-entzunezko proiekzio batekin. Iturgaizen, artisau ardogintzaren erakusketak ardoaren artisau izaera gogoraraziko du.
11:15etik 12:15era, txelo kontzertu bat antolatu dute Zerio upategian, bisitariak hunkitzeko asmoz, eta, ordubete geroago, Iturdaki upategian egindako dastaketa gidatua izanen da goizaren ekitaldirik jendetsuenetako bat.
Eguerdian, 13:30ean, Udaletxeko Plazan giroa are gehiago berotuko da. Han aurkeztuko dituzte Ziraukin hazten diren mahats barietateak. Miguel Goñik gidatutako dastaketa berezian, mahastiaren kokapenaren arabera, barietateak baloratu eta sailkatuko dituzte. Plazan bertan, artisauen erakusketak eta eskuz egindako produktuak erosi ahalko dira; hala, herriko ekonomia txikiari eta sormen lanari balioa emango zaio. Bitartean, Txaranga Galtzarrak musikaz beteko ditu kaleak, bisitariak herriko txoko xarmagarrienetara eramanez.
Antolatzaileek garraio publikoa jarri dute, Lizarratik eta Iruñetik. Autobusen joan-etorriak goizetik eguerdira artekoak izango dira. Jaialdiak, beraz, irisgarritasun eta inklusio plan berezia izango du aurten ere. Mugitzeko zailtasunak dituztenentzat aparkaleku bereziak eta komun egokituak prestatu dituzte, eta, herriko mapa digital baten bidez, lekurik garrantzitsuenak erraz aurkitzeko aukera emango dute. 14:15ean, azken autobusa abiatzearekin batera, festa amaierara iritsiko da. Herriko kaleetan, ordea, ardoaren usaina eta oroitzapen atseginak geratuko dira.
Ziraukik, beste behin, erakutsi du ardoa ez dela soilik edaria: nortasuna, historia eta komunitatea uztartzen dituen kultura da.