Albistea entzun

ARDOXKA

Clos Cor Vi

Roberto Sarriugarte -

2019ko ekainak 22

Gaurkoa da denboraldiko azken artikulua. Bihar San Joan bezpera da, suaren gaua. Euskal Herrian hainbat tokitan ospatzen bada ere, egia da Mediterraneoan ere bereziki ospatzen dutela gau hori.

Horregatik, eta opor usaina ere nabaria delako, pentsatu dut gaurkoan Valentzia (Herrialde Katalanak) aldera hurbiltzea, eta hango ardo berezi batzuk ezagutuz, amaiera ematea denboraldiari.

Clos Cor Vi da Luis Corbik 2007an abian jarri zuen upategiaren izena. Geldirik egon ezinik beti, gauza berriak bilatuz, topikoz beteriko ardoaren munduan gauza bereziak eta bakanak bilatuz abiatu zuen proiektua, ilusioz gainezka.

Beste askok bezala, lurra aztertzen hainbat urte eman ondoren, proiektua abian jartzea erabaki zuen, kalitatezko ardo zuriak egiteko asmoarekin.

Azken urrats bat ere eman du Corbik, upategia ekologikora birmoldatuz. 2017ko uztailetik, upategiko ardo guztiek daramate ekologikoaren zigilua.

Clos Cor Vik dituen mahastiak Canyoles ibaiaren erriberan daude, Les Alcusses bailararen bihotzean. Klima mediterraneoaren eraginpean badaude ere, mahastiak 400 metroko altueran daude, eta klima kontinentalaren ukitua ere jasotzen dute.

Lehorreko lurrak dira, kareharriak nagusi, eta horrek berak egiten du mahastian lehen hautaketa lana.

Europa erdialdeko mahats bikainekin lan egiten dute, baina baita berta-bertako mahatsekin ere. Mahasti propioetatik jasotako mahatsa baino ez dute erabiltzen ardoa egiteko, eta horrek erabateko kalitate kontrola bermatzen du.

Baina zer mahats erabiltzen dute? Riesling, jatorriz Alemaniako Rin eskualdekoa. Mahats mordo txikiak eta estuak ematen ditu, eta ardoek azidotasun azpimarragarria izaten dute, lore usainarekin eta fruta ugarirekin: zitrikoak, sagarra, mertxika…

Ahoan boteretsuak izaten dira, eta izaera koipetsua dute, oso atsegina.

Viognier mahatsa ere erabiltzen dute; jatorria zalantzazkoa bada ere, gaur egun Rodano bailaran (Frantzia) lantzen da batez ere. Valentziako mahatsen artean verdilarekin lan egiten dute.

Ardo oso aromatikoak ematen ditu eta frutadunak, azidotasun baxukoak, luzeak ahoan.

Nabarmentzekoa da ardoek eskaintzen duten azidotasuna; ardo gazteak eta oso aromatikoak, eta fruta ugarikoak, baina ahoan belar ukituarekin.

Upategiko ardo guztiek egiten dute ligekin ontze tarte bat, eta altzairuzko deposituetan zein 225 litroko upel frantziarretan egiten dute hori. 20.000 botila baino gutxiago egiten dituzte urtean, eta guztira lau marka dituzte: Clos Cor Vi Riesling, Clos Cor Vi Viognier, Clos Cor Vi Coupage eta Clos Corvi Versat, verdil mahatsez egina.

Hasiera polita eman udari, eta kontuz San Joan suarekin!

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Maddalen Arzallusek eta Xabier Sukiak aurkeztuko dute 2022ko lehen saioa ETB1en: <em>Biba 2022!</em>. ©EITB

ETBren kanpaiak, Gasteiztik

Urtzi Urkizu

ETB1en Ainhoa Etxebarriak, Aitziber Garmendiak eta Yerai Diezek aurkeztuko dituzte kanpaiak

 ©GORKA RUBIO / FOKU

«Ekialdean berariaz zaindu dute xakea»

Gorka Erostarbe Leunda

Jolasa eta jokoa. Lehia eta estrategia, baina baita zientzia, artea, poesia eta bizitza ere. Guztiak islatzen ditu xakeak. Alderdi horiek bildu ditu Berasaluzek '64 begirada. Xake taularen zuri-beltzean' lanean.
Daliren maskara biral egin da. ©NETFLIX

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.