ARDOXKA

Birigarroarenak

Roberto Sarriugarte -

2019ko ekainak 8

Corella Nafarroako Erriberan dago, Tuterako merindadean. Niretzat berezia da Corella, han eman bainituen nire nerabezaroko urte pare bat, eta garai hartako oso oroitzapen politak ditut.

Gaur, hain zuzen, Corellan dagoen proiektu bat dakart hona: Viña Zorzal. Antonio Sanz corellarrak 1989. urtean abiatutako proiektuaren jarraipena dela esan daiteke, haren semeek hartu baitute proiektuaren gidaritza.

Bizitza guztia ardoaren munduan murgilduta bizi bazen ere, 1989ra arte ez zuen Bodegas Corellanas upategia martxan jarri. Oso garrantzitsua izan zen garai haietan Antonio Sanz ohartzea, upategiko lanez gain, garrantzitsuena mahastiak zaintzea zela: horrek markatu zuen, inongo zalantzarik gabe, semeek gero hartuko zuten bidea.

2007an abiatu zuten proiektu berria: aitak haiekin lanean jarraitzen duen arren, semeek gidatzen dute lema. Nafarroako berto-bertokoak diren mahatsak nabarmendu nahi dituzte Zorzalekoek, sarritan nahiko baztertuak izan direlako sentsazioa baitute. Mahats mota bakarreko ardoak egin nahi dituzte, mahatsaren benetakotasuna eta apaltasuna erakutsi nahian edo, hala, mundu guztiaren esku egon daitezen.

Egia esan, oso urte gutxian hasi zen nabarmentzen graciano mahatsarekin egindako lana: adituek eta kritikariek euren babesa eta aitortza egin zieten. Graciano mahatsarekin lortutako arrakastaren ondoren, hain Nafarroakoa den garnatxarekin hasi ziren lanean. Alde batetik, lehengo moduko ardo gorria egin nahi zuten, benetakoa, apaingarririk gabekoa, eta, bestetik, mahasti zaharrek ematen duten konplexutasuna baliatu nahi zuten ardo beltz bikainak egiteko. Rafael Revertek erakutsi zien haiengandik oso gertu zeudela bertan behera utzita zeuden mahasti zaharrak, Fiteron, hain justu. Horrela jaio ziren, 2013an, lursailari begira egindako ardo berezi horiek, Viña Zorzal Malayeto eta Viña Zorzal Corral de los Altos, hain zuzen ere.

Baina lursail edo finka jakin bateko ardoak merkaturatu aurretik, 2014. urtean, Bodegas Corellanas upategiaren 25. urteurrenaren ospakizunarekin batera, hausnarketarako tartea izan zuten. Paketatzea erabat aldatzeaz gain, beste proiektu bat ere jarri zuten martxan, betiere bestearen barruan: Viña Zorzal Señora de las Alturas.

«Hiru anaion ametsak egia bihurtu ziren, hiru urtez gogor lan egin dugu, baina saria izan du; hiru izaera, hiru etiketa, ardo bakarra», haien hitzetan. Horrela jaio zen upategiak eskaintzen duen ardo bitxi bezain bikaina. Ardo horren botila bakoitza artelan bat da, Sanz anaientzat.

Hainbat ardo desberdin egiten dituzte, baina, momentuz, garnatxa zuriz egindako ardo zuria, garnatxaz egindako ardo gorria eta Malayeto beltza baino ez ditut dastatu. Bikainak hirurak. Beste guztiak dastatzeko desiratzen nago.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Basurtuko erietxearen kanpo aldean ostiralean hasi ziren PCR probak egiten. ©JAVIER ZORRILLA / EFE

Berriro ere berrehun positibo baino gehiago egun bakarrean: 255

Mikel P. Ansa

Bezperan baino 39 kasu gutxiago detektatu dituzte azkeneko 24 orduetan, baina berrehuneko langatik gora jarraitzen dute eguneko kasu berriek. Nafarroak osasun arreta indartuko du.

Emakume bat Zisjordaniako Bani Naim herrian maskarak saltzen, hil hasierako irudi batean. ©ABED AL HASHLAMOUN / EFE

Palestinako kasuek gora jarraitzen dute, neurriak gogortu arren

Ander Perez Zala

PANek 11.000 positibo baino gehiago baieztatu ditu, eta haren diru sarrerak %80 txikitu dira

Adinekoen aldeko mezua. ©L. J / FOKU

Eguneko zentroak berriz martxan ipiniko dituzte

Berria

Orain bi aste, COVID-19aren kasuen igoerak arduratuta, eguneko zentroak ixtea komeni zela jakinarazi zuen Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak.

 

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna