Albistea entzun

ARDOXKA

Amona Visi

Roberto Sarriugarte -

2022ko apirilak 2

Oraintxe beteko dira bederatzi urte El Belisario izeneko artikulua idatzi nuenetik leiho honetan bertan.

Egun batzuk lehenago, Durango Ardo Saltsan ardo feria egin zen, genuen, seigarrenez Durangon.

Artikulu hartan, edizio hartako zenbait ardo azpimarratu nituen: Itsasmendi, Enate Merlot-Merlot, Xentia, Roda, Alvaro Palaciosenak, Valencisoren ardo bikain bezain dotoreak... eta amaierarako utzi nituen Agricola de Labastidarenak. Larunbat arratsalde hartan, Carlos Fernandez Gomezek —artean Tim Atkinek Rioja Report 2021-en «urteko mahastizaina» izendatua izan denak— upategiko hainbat ardo erakutsi zizkigun, dastaketa bikain bezain berezi batean. Han gozatu genuen Tierra zuria eta beltzekin, El Primaverarekin, eta, batez ere, El Belisariorekin, ehun urtetik gorako mahastietatik jasotako mahatsez eginiko ardo beltzarekin; orduan aipatu bezala, sotila eta fina.

Bederatzi urte geroago, gaur ere Agricola de Labastidaren ardo bat ekarri nahi dizuet hona: La Abuela Visi.

Haiek «mahasti bakanak» deitutako mahastietatik sei ardo egiten dituzte: Tierra Fidel, zuria eta beltza; La Greña; Tulonio; lehen aipatutako El Belisario; eta gaur aurkeztu nahi dizuedana: La Abuela Visi.

Ardo honekin, Visi, ama, omendu nahi dute. Viura, malvasia eta moskatelaren nahastearen emaitza da ardoa.

El Barranco del Oso deritzon mahastian du oinarria ardo honek. 1920an landatutako mahastia, ehun urtetik gorakoa, beraz. Mahatsak mahastian bertan aukeratzen dira, eta hamalau kilogramoko kaxetan eramaten dira upategira. 24 orduz egoten da beratzen, txortena kendu eta prentsatu aurretik. Foudre edo upel handietan egiten du hartzidura alkoholikoa, eta, gero, hamar hilabetez egongo da bertan ontzen, haietatik bost ligekin lurrak ematen dituen egitura eta konplexutasuna bilatuz.

Kolorez oso erakargarria da, horia, irisazio berdeekin eta urre ukituekin, ederra.

Sudurrean freskoa, viurak eta malvasiak eskaintzen duten fruta eta azidotasunarekin, baina batez ere moskatelak ematen dion izaera bakanarekin, ardoa bakarra eta bakana bilakatzen duena. Ahoan belusatua da, eta lurren kareharriak ematen dion azidotasuna eta dotorezia bikainak ardoa dotorea bezain luzea bilakatzen dute.

Amari, Visiri, eskainitakoa ezagutu dugu eta maitemindu gaitu. Hurrengo batean aitaren izena daramaten Tierra Fidel ardoak ezagutuko ditugu, zuria eta beltza, biak ala biak azpimarragarriak, ederrak. Beltza, garnatxa eta graciano nahaste ezohikoaren emaitza; eta zuria ere nahaste bat, garnatxa zuria, malvasia, viura... baina ez daukagu tokirik gehiagorako. Hurrengora arte!

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Artemis I misioko 'Orion' ontzia. ©@NASA_Johnson

Artemis I misioa espero baino «harago» doa

Julen Otaegi Leonet

Misioaren «erdian» da 'Orion' ontzia, eta aurreikusi baino emaitza hobeak lortu ditu NASAk. Errekorra ere hautsi dute: bidaiariak eraman ditzaketen ontzien artean, Lurretik urrutien egon dena da.

 ©Gorka Rubio / FOKU

«Arima pixka bat falta da orain, bai unibertsitatean eta bai hedabideetan»

Unai Zubeldia - Gipuzkoako Hitza

Bokazioz irakaslea dela aitortu du Joxerra Garziak, baina lan asko egindakoa da bai bertsolaritzan eta bai komunikabideetan. Erretiroa hartuta ere, ikastaroak eman eta eman ari da oraindik.

Herritar ugarik produktuz beteriko poltsak utzi dizkiete Elikagai Bankuko boluntarioei. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Elkartasunez bete dira orgak

Aitor Biain

Hego Euskal Herriko Elikagai Bankuek bilketa nagusia egin dute, urtero bezala. Ehunka tona elikagai eta oinarrizko produktu bildu dituzte dendetan eta supermerkatuetan.
 ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Trantsizioa egitea, nola esan... zoriontasun eztanda bat da»

Iker Tubia

Gorputza estaltzen duten babesetan gordetzen da Gomez izotz hockeyan aritzeko. Ia bizi osoan gorde behar izan du emakume zela, baina orain ez du ezkutatzen. Partida hor dago oraindik.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...