Albistea entzun

ARDOXKA

Atautakoak

Roberto Sarriugarte -

2022ko ekainak 18

Soriako (Espainia) San Esteban de Gormaz udalerrian dago Atauta herria, mila metroko altueran, enologia eta etnografia ikuspegitik bailara bakana, perla bat, bitxi bat.

Bailara zoragarri horretan dago Bodegas Dominio de Atauta, filoxera aurreko, ehun urtetik gorako tempranillo mahatsekin ardo bikainak egiten.

Paraje hauetan baldintzak oso muturrekoak dira, altueragatik eta euri gutxi eta oszilazio termiko izugarriak gertatzen direlako.

Higadura handia jasan duen bailara da eta, txikia izanagatik, lur aniztasun izugarria du. Lur horien ezaugarri komuna kareharria da, eta kare horrek ematen die, neurri handi batean, zahartzeko gaitasuna Atautako ardoei.

Altuerak mahatsa astiroago eta modu orekatuagoan heltzea ahalbidetzen du, eta mendebaldetik ekialdera etengabe jotzen duen haizeak eragiten du mahatsondoetako hezetasuna txikia izatea. Horrek erraztu egiten du gaixotasunak saihestea.

Ingurua zoragarria da. Elkarrekin bizi dira mahastiak, arteak, haritzak, ezkaia, erromeroa, ortuak, perretxikoak edota erbiak, eperrak, orkatzak eta basurdeak. Saiak eta arranoak ere ikusi ohi dira.

Upategiaren oinarria mahastiak ematen duen fruta erabat zaintzea eta babestea da, gero upategian ahalik eta esku hartze txikiena egin dadin.

Hektarea bakoitzak 2.500 bat kilo ematen ditu, eta horrek esan nahi du mahatsondo bakoitzetik botila bat baino zertxobait gutxiago ateratzen dela.

Urteak aurrera egin ahala, esan dezakegu Dominio de Atautak egin duela tokia Duero Erriberako upategirik onenen artean.

Urteetako eskarmentu eta lanari esker, oso ondo ezagutzen dituzte lantzen dituzten bostehun mikropartzelatik gora. Mikropartzela bakoitza bere aldetik lantzen dute.

Mahatsaren ezaugarrien arabera, ardogintzarako material eta tamaina desberdinekin lan egiten dute: zurezko tinak, hormigoizko eta altzairu herdoilgaitzezko deposituak, mila litrotik hamar mila litro arteko tamainakoak.

Berezko hartzidurak bilatzen dituzte eta ardoak ez dira hotzaren bidez egonkortzen. Iragazketak oso leunak izaten dira, mahatsaren kalitate bikaina babesteko.

Tinetan hartzidura malolaktikoa amaitu ondoren, upel frantziarretan ontzen dituzte ardoak. Aldian-aldian upelak berriztatu egiten dituzte, besteak beste ardoen mineraltasuna errespetatzeko.

San Juan,Valdegatiles, La Roza, Llanos del Almendro eta La Mala dira upategiko ardorik bikainenak, baina, poltsikoari ere so egin behar zaionez, Parada de Atauta eta Dominio de Atauta ere aukera bikainak dira lehen hurbilketa baterako.

Gaurkoa denboraldiko azkena denez, uda ederra eta opor bikainak opa dizkizuet. Topa!

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Joker liburu dendako postua atzo, Getxoko Santa Eugenia plazan. ©OSKAR MATXIN EDESA / FOKU

Getxo gero eta japoniarragoa

Amaia Igartua Aristondo

Azkenaldian igo egin da mangarekiko interesa, eta Getxoko Komiki Azokako postuetan nabarmena da ildo aldaketa hori. Euskarazko komikiak ere gehiago egin eta saltzen dira.
Josette Dacosta margolariak mihiseak lurrean jarrita margotzen du. ©GUIILAUME FAUVEAU

Teklen bitartez emandako pintzelkadak

Ane Insausti Barandiaran

Adimen artifizialaren bidez, posible da ordenagailuari agindu bat eman eta hark obra bat sortzea. Hori artea ote den zalantzan jarri izan du, ordea, jendeak; hala gertatu da, adibidez, Coloradoko arte lehiaketa batean. Artista eta ikertzaileek esan dute pieza bat sortzea, fisikoki ez bada ere, artea egitea dela.

 ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...