Albistea entzun

ERREZETA

Udaberriko kutixiak arrautza galdarraztatuarekin

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2021eko maiatzak 22

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

400 g udaberriko ilar aletu.
200 g baba fresko aletu.
2 tipulin.
3 baratxuri ale.
Urdaiazpiko xafla 1.
Baserriko 4 arrautza.
Oliba olioa.
Gatza
Koilarakada bat irin.
Ozpina.

1. Lehenik, tipulina pusketa oso txikietan moztu, baita baratxuriak ere, eta lapiko zabal batean ipini, oliba-olio txorrota batekin; gatz pixka bat gehitu. Su ertainean erregosi, hamabost bat minutuz. Eta gorde.

2. Bitartean, udaberriko ilarrak (jada aletuak) egosiko ditugu. Horretarako, lapiko bat urez bete, eta, irakiten hastean, gatz pittin bat gehitu; bertan egosi bost bat minutuz, tamainaren arabera.

3. Jarraian, ur hotzetatik pasatu, egosketa moztu dadin. Ongi iragazi, eta gorde. Babarekin ere pauso berberak emango ditugu. Horiek ere gorde. Adi! Egosketa saldaren basokada bat gordeko dugu.

4. Tipulina eta baratxuria ditugun lapikoan, urdaiazpikoa xehe-xehe egina gehitu. Oliba olioaren beste txorrota bat gehitu, eta hiru bat minutuz berotzen ipini. Koilarakada bat irin gehitu, nahastu, eta aurreko barazki egosketaren saldaren basokada osoa gehitu. Berotu irakin arte, eta, irakiten hastean, ilarrak eta babak gehitu. Guztia ongi nahastu, eta irakiten utzi, poliki-poliki.

5. Bitartean, lapiko txiki batean ura jarri; gatza eta ozpin tanta batzuk ere bai. Berotzen jarri, eta, irakiten hastear dagoenean, arrautza zabaldu bertan, eta minutu batez eduki hozten, kontu handiz, plater batera atera. Gauza berbera egin gainerako arrautzekin.

6. Ondoren, zerbitzatzeko, plater bakoitzean ilar eta baba saldatsua ongi zabaldu, eta gainean arrautza bana jarri. Labana baten laguntzaz, gorringoa pixka bat bat zulatu, eta, jarraian, mahairatu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Irizpidea duzulako. Giroan zabiltzalako.

Zuk badakizulako.

Albiste gehiago

 ©ANDONI CANELLADA / FOKU

«Medikuak amari esan zion naturaren fenomeno bat nintzela»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Legorreta jaioterrian talidomidak kalte egindakoen aldeko lasterketa egin dute berriki, eta Garmendia «oso harro» dago herrikideez. Borrokalari petoa da, eta artista. 'White Lines' telesailean aritu da, aktore.
Olivia Colman eta Josh O'Connor <em>The Crown</em>-eko protagonistak, telesaileko eszena batean. ©BERRIA

'The Crown'-ek lortu du garaikur gehien Emmy sarietan

Olatz Esteban Ezkati

Zazpi sari eskuratu ditu. Komedian, 'Ted Lasso' gailendu da, eta telesail laburrik onena 'The Queen's Gambit' izan da

1 ©BOB EDME / EZEZAGUNA

Biluztasunaren atzetik

Amaia Igartua Aristondo

Uztailetik, zigortuta dago Hendaiako hondartzan nudismoa egitea: Ipar Euskal Herrian, baimendutako guneetan soilik egon daiteke biluzik. Hegoaldean, berriz, edonon, tokiko udalek ez badute nudismoa debekatzeko araurik onartzen.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.