Albistea entzun

ERREZETA

Udaberriko kutixiak arrautza galdarraztatuarekin

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2021eko maiatzak 22

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

400 g udaberriko ilar aletu.
200 g baba fresko aletu.
2 tipulin.
3 baratxuri ale.
Urdaiazpiko xafla 1.
Baserriko 4 arrautza.
Oliba olioa.
Gatza
Koilarakada bat irin.
Ozpina.

1. Lehenik, tipulina pusketa oso txikietan moztu, baita baratxuriak ere, eta lapiko zabal batean ipini, oliba-olio txorrota batekin; gatz pixka bat gehitu. Su ertainean erregosi, hamabost bat minutuz. Eta gorde.

2. Bitartean, udaberriko ilarrak (jada aletuak) egosiko ditugu. Horretarako, lapiko bat urez bete, eta, irakiten hastean, gatz pittin bat gehitu; bertan egosi bost bat minutuz, tamainaren arabera.

3. Jarraian, ur hotzetatik pasatu, egosketa moztu dadin. Ongi iragazi, eta gorde. Babarekin ere pauso berberak emango ditugu. Horiek ere gorde. Adi! Egosketa saldaren basokada bat gordeko dugu.

4. Tipulina eta baratxuria ditugun lapikoan, urdaiazpikoa xehe-xehe egina gehitu. Oliba olioaren beste txorrota bat gehitu, eta hiru bat minutuz berotzen ipini. Koilarakada bat irin gehitu, nahastu, eta aurreko barazki egosketaren saldaren basokada osoa gehitu. Berotu irakin arte, eta, irakiten hastean, ilarrak eta babak gehitu. Guztia ongi nahastu, eta irakiten utzi, poliki-poliki.

5. Bitartean, lapiko txiki batean ura jarri; gatza eta ozpin tanta batzuk ere bai. Berotzen jarri, eta, irakiten hastear dagoenean, arrautza zabaldu bertan, eta minutu batez eduki hozten, kontu handiz, plater batera atera. Gauza berbera egin gainerako arrautzekin.

6. Ondoren, zerbitzatzeko, plater bakoitzean ilar eta baba saldatsua ongi zabaldu, eta gainean arrautza bana jarri. Labana baten laguntzaz, gorringoa pixka bat bat zulatu, eta, jarraian, mahairatu.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

Food 4 Future kongresuko azoka, BECen. ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

Etorkizuna ate joka BECen

Maialen Arteaga

Food 4 Future etorkizuneko elikagaien nazioarteko kongresua egin dute BECen. Erronka berrien giltza elikaduraren kudeaketan dagoela uste dute.
Kabunker taldearen <em>Mezu bat espaziotik</em> animaziozko lanak lortu du lehen saria. ©GAZTEZULO

Kabunker taldeak irabazi du 'Gaztezulo'-ren bideo lehiaketa

Urtzi Urkizu

Epaimahaiak lehen saria eman die Andoni Carnovich, Eneko Fernandez eta Aitor Ollo sortzaileei

Suziriekin eta su argiekin Isuntzako kobazuloan egindako esperimentuak. ©IIIPC

Sutan, argiaren bila

Jakes Goikoetxea

Paleolitoko kobazuloetako margolanak egiteko zer-nolako argiztapen tresnak eta baldintzak behar izan zituzten ikertu du talde batek. Ondorioztatu dute esplorazio, plangintza, ahalegin eta trebetasun handia behar zutela margolanak egin ahal izateko.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna