Albistea entzun

ATZEKOZ AURRERA. Eneko Izkue. Basque Culinary Centerreko irakaslea

«BCC jendearengana hurbiltzeko saiakera bat da tailerra»

Sukaldaritza tailer bat gidatuko du Izkuek bihar, 'online', BCCren hamargarren urteurrenaren harira. Doakoa eta euskaraz izango da. «Opari moduko bat» egin nahi diete sukaldaritza maite dutenei.
JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Ane Insausti Barandiaran -

2021eko irailak 8

Eneko Izkuek (Iruñea, 1991) ikaslearen zein irakaslearen begiradatik ezagutzen du Basque Culinary Center. Bertako gradua ikasi zuen, eta lau urte daramatza irakasle. Hark gidatuko du unibertsitatearen hamargarren urteurrenaren harira antolatutako show cooking tailerra, bihar, 19:00etan, online. Xedetzat du «jendeak ondo pasatzea».

Zein da tailerraren helburua?

Hamargarren urteurrena dela eta, hainbat ekitaldi egin ditugu. Biharko tailerra Donostiako eta Euskal Herriko jendeari opari moduko bat egiteko antolatu dugu. Azken finean, sukaldaritza gustuko duen jendeari opari bat egin nahi diogu, klase batzuk emanez, edo webinar hori eginez.

Zein plater prestatuko dituzue?

Ordubete egongo gara kozinatzen, eta hiru errezeta prestatuko ditugu, menu antzeko bat sortzeko. Lehenik, txipiroiekin errezeta berezi bat egingo dugu. Bigarren, arroza egingo dugu otarrainxkekin, krema batekin eta kurruskari batzuekin. Azkenik, fraisier bat egingo dugu, marrubizko tarta antzeko bat.

Edonork parte hartzeko moduko tailerra da?

Sukaldaritza gustuko duen edonork parte har dezake; horrekin nahikoa da. Ez dute sukaldaritza profesionalean aritu beharrik.

Mota horretako tailer asko egiten al dituzue?

Asko egin ditugu, baina tailer hori, zehazki, uda baino lehen egin genuen, gaztelaniaz. Oso arrakastatsua izan zen, eta, hori ikusita, pentsatu genuen ideia ona zela euskaraz ere egitea. Webinar bat euskaraz egiten dugun lehen aldia dela esango nuke; hori da bereizgarria.

BCC herritarrengana hurbiltzeko saiakera ere izango da, ezta?

Bai, hori da. Itxialdiaren ostean hasi ginen ekitaldi hauekin, eta, azkenean, BCC jendearengana hurbiltzeko saiakera bat da, herritarrek ezagut dezaten zer egiten dugun, zer-nolako platerak prestatzen ditugun, zer egiten dugun egunerokoan...

Jendeak urruti sumatzen du BCC, goi mailako sukaldaritza delakoan?

Izan daiteke oraindik urrun samar ikustea, baina ikastaroekin horri buelta eman nahi diogu. Oso profesionala ikusten badute, kurtso hauek egitera animatu nahi ditugu, eta haiengana iritsi. Edonork ezagut dezan, eta edonor etor dadin halakoren bat egitera.

Show cooking bat egingo duzue. Sukaldaritz show edo ikuskizun bihurtu al da?

Orain dela bost urtetik uste dut baietz. Hainbat programa sortu dituzte, eta badaukagu pixka bat irudi hori, sukaldaritza eta showa oso hurbil daudela. Baina, orain normalagoa da, eta show bat izatea ez da zerbait txarra.

10. urteurrena du BCCk. Nola dago unibertsitatea gaur egun?

Azken urte honetan dena aldatu da. Internet bidezko saioak egin ditugu etengabe; lehen ere egiten genituen, baina ez zen hain garrantzitsua. Gaur egun, berriz, nik uste online arloa oso garrantzitsua dela, eta horrekin ailegatzen zarela beste leku batzuetara. Orduan, guretzat, urte hau bereziki garrantzitsua izan da.

Nolako bilakaera izan du zentroak hamar urteotan?

Hasieran, Espainiako jendearentzat zen bereziki. Orain, berriz, hamar urte pasatu direnean, mundu osora begira gaude. Ireki egin gara, eta kanpora begira gaude: uste dut hori dela aldaketarik garrantzitsuena.

Lehen eskutik bizi izan duzu aldaketa hori, ikasle zein irakasle gisa.

Bai, BCCko gradua ikasi nuen, eta duela lau urte hasi nintzen irakasle. Beti esaten dut 360 graduko ikuspegia daukadala, ikusi dudalako nola ematen diren eskolak ikasle baten begietatik, eta orain beste aldean nagoelako. Niretzat oso esperientzia ona izan da.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Herritar bat, Gasteizko Arriaga parkean. Barruko eraztun berdearen parte da eremu hori. ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

Eremu berdeetatik egotziak

Amaia Igartua Aristondo

Azpiegitura berdeek etxebizitzen prezioa garestitu dezakete, eta, hala, goi klaseko bizilagunek ordezka ditzakete langile klasekoak. Prozesuari 'gentrifikazio berdea' deritzo, eta jada gertatu da munduko hiri batzuetan.

Erroskillak, opilak eta kordoiak nagusi, San Blas azokan. ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

Kordoiak eta pankartak

Olatz Silva Rodrigo

San Blas azokak 76 ekoizle eta 160 abelburu elkartu ditu Abadiñon. Goizetik bildu da jendetza, ekintzaz betetako programazioaz gozatzeko. Protesta egiteko eguna ere izan da.

Gorka Rico eta Javi Rivero, Tolosako Ama jatetxeko sukaldariak. Ama jatetxea lekuz aldatuko dute aurten. ©JON URBE / FOKU

«Herritarrek saria eurena balitz bezala sentitu dute»

Amaia Jimenez Larrea

XXI. Madrid Fusion kongresuaren sukaldari berririk onenen saria jaso zuten joan den astean Javi Riverok eta Gorka Ricok. Oraindik ere oihartzun mediatikoa gainditzen ari direla esan dute.
Andoni Zenarrutzabeitia, disko golfean, hainbat disko sarean sartzeko ahaleginean. ©EUSKADISC GOLF

Diskoaren bueltan kateatuta

Ane Insausti Barandiaran

Disko bat jaurti eta burdinazko saski batean sartzean datzan kirola da disko golfa. Euskal Herrian geroz eta jende gehiago «harrapatu» du katearen hotsak.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Ane Insausti Barandiaran

Informazio osagarria

Iruzkinak kargatzen...