Albistea entzun

PROPOSAMENAK

Paellarik onenak, Aixerrotan

Paellaren 67. Nazioarteko Lehiaketa egingo dute bihar, Getxoko Aixerrotako zelaietan. Aurten, segurtasuna eta garbitasuna bermatzeko neurriak areagotu ditu udalak
2019ko Aixerrotako Paellaren Nazioarteko Lehiaketaren irudi bat.
2019ko Aixerrotako Paellaren Nazioarteko Lehiaketaren irudi bat. ITXAS ARGI ELKARTEA Tamaina handiagoan ikusi

Iraia Vieira Gil -

2022ko uztailak 23

Bi urte ospatu ezinik egon ostean, Getxoko (Bizkaia) jairik ospetsuena bueltan da: Paellaren 67. Nazioarteko Lehiaketa. Bihar egingo da txapelketa, Aixerrotako zelaietan, eta parte hartzaileek egunean bertan izango dute izena emateko aukera. Hain zuzen ere, izen ematea izango da programari hasiera emango diona: 10:30ean.

Jarraian, 12:00etan, UKTEST-ek (Uribe Kostako Txalaparta Ekimenetarako Sustapen Taldeak) txalaparta deia egingo du. Behin amaituta, Itxas Argi dantza taldeak ikuskizuna emango du. Batetik, aurreskua dantzatuko dute dantzariek, eta, ondoren, haurrek prestatutako dantzen txanda izango da.

Parte hartzaileak, berriz, goiz osoan arituko dira paellak prestatzen, eta haien aurkezpena 13:30 eta 14:30 bitartean izango da. Nahiz eta txapelketa Getxon egiten den, aurreko aldietan parte hartu izan dute, besteak beste, japoniarrek, belgikarrek, australiarrek eta estatubatuarrek. Izan ere, Aixerrotakoa paellaren nazioarteko lehiaketa bat da, eta Europa osoan egiten direnen artean handienetariko bat.

Aurkeztutako paellei nota jartzeko, hiru ezaugarri hartzen dituzte kontuan epaileek: zaporea, arrozaren egoste puntua eta paellaren aurkezpena. Duela zenbait urte, kuadrillek egiten zituzten etxolak ere puntuatzen zituzten eta, halabeharrez, etxola bakoitzak gai bat izaten zuen: Bizkaiko Zubia, Galeako Gotorlekua... Egun, ohitura hori galdu egin da, baina kuadrillek paellak behar bezala aurkeztu behar dituzte oraindik ere.

Paella irabazleen sari banaketa 17:30ean izango da, eta, ordubete geroago, 18:30ean, Urrats taldeak egitaraua itxiko du erromeria erritmoekin.

Urteroko polemika

Paella lehiaketan, baina, dena ez da jaia. Segurtasunaren eta garbitasunaren inguruko polemika ere sortzen da urtero. Izan ere, Itxas Argi elkarteak antolatutako barruti ofizialaz gain, badago pinudian antolatzen den kanpaleku paraleloa. Gazteak egon ohi dira kanpaleku horretan.

Pinudia babesteko helburuarekin, Getxoko Udalak segurtasuna mantentzeko eta garbitasuna bermatzeko neurriak hartu ditu aurten. Hala nola, pinudia hesolen eta zinten bidez markatzea, errespetua sustatzeko kartelak jartzea, larrialdietarako segurtasun sarbideak prestatzea eta zakarrentzako edukiontzien kopurua handitzea.

Getxoko Auzokideok elkarteak, ordea, ez du uste neurri horiek ingurumena babesteko nahikoak izango direnik, eta esan du udalak «benetako» neurriak hartu behar dituela. Izan ere, etxolak egiteko hormigoia erabiltzen dute kuadrilla batzuek, eta, ondorioz, natura kutsatzen. Era berean, paellak kozinatzeko butano gas bidez funtzionatzen duten suak erabiltzen dituzte. «Horrek suteak izateko arriskua handitzen du», salatu dute elkarteko kideek.

Ertzaintzak eta Udaltzaingoak, berriz, adierazi dute jaiak iraun bitartean kanpaleku hori zainduko dutela.

Nazioarteko Paella Lehiaketa

Bihar hasiko da 10:30ean, izen emateekin. 17:30ean izango da sari banaketa.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Iruñeko Alde Zaharreko udalbatza txikiko kideak, atzo, goxokiak botatzen, San Fermin Txiki bestetan. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Gozo eta gogo zaparrada

Iker Tubia

Hasi dira Iruñeko San Fermin Txiki bestak, karrikak hartzeko gogo handiz. Jendetza batu da txupinazoan: dantzan zaharrenak, eta goxokien ehizan gazteenak. Denak zeruari so.
1 ©MONIKA DEL VALLE / @FOKU

'Janponia' nonahi

Jakes Goikoetxea

Euskal Herrira ere iritsi zen Japoniako sukaldaritzaren goraldia, eta hango platerak ohikoak bihurtu dira jatetxeetan eta etxeetan. Donostiako Akari, eta Bilboko Kuma eta Oh! Taku hiru jatetxe japoniar dira.

Andoni Luis Adurizek eta haren lantaldeak Nineu jatetxearen kontzeptua berritu dute, eta Muka sortu dute Donostian. ©MAIALEN ANDRES / FOKU

Suaren aukerak platerean

Amaia Jimenez Larrea

Donostiako Muka jatetxeak sua du bere plateren ardatz. Bi hilabete daramatza irekita Kursaalean, Nineu jatetxearen kontzeptuaz gogoeta egin eta hura eraldatu ondoren.
 ©DISNEY PLUS

Etorkizunik ez zuretzat

Mikel Yarza Artola

Disney Plus plataformak Sex Pistols punk talde mitikoaren inguruko 'Pistol' telesaila plazaratu du. Danny Boylek zuzendu ditu sei atalak

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...