ARDOXKA

Bekatuak ordainduz

Roberto Sarriugarte -

2019ko urriak 19

Dehesa de Luna Finca Reserva de Biodiversidad La Rodan (Albacete, Espainia) dago, faunari eta landareari dagokionez, interes handiko ingurunean.

Hiru mila hektareako lursaila da. Horietatik mila-edo nekazaritzara egokituak, eta beste bi milak baso mediterraneoz eta espezie autoktonoz basoberritutako partzelek osatuak dira.

Mahastiak 64 hektareatan hedatzen dira, lau partzelatan banatuta: El Viñazo, La Mata de la Culebra, La Cañada del Navajo eta La Noria de la Luna.

2001ean hasita, upategiko lantaldea lanean aritu da mahasti bakana eta berezia sortzeko, pasio eta esfortzu ikaragarria eskainiz. 2012ko apirilean sortu zuten upategia, eta hainbat ardo egiten dituzte: Dehesa de Luna Origenes, Rose, Garnacha Blanca, Graciano, Tempranillo, Garnacha Tintorera, Gran Luna eta hona ekarri dudan Purgapecados. Ardo asko eta onak dira, baina bereziena, bitxiena, bakanena, Purgapecados da, nire ustez.

Upategia Albaceteko La Rodan dagoen arren, ardoak ez dira Mantxako sor-markapean ateratzen, Vino de la Tierra de Castilla sor-markapean baizik.

XIX. mende hasiera arte, Dehesa de Luna Dehesa de Santa Martako parte izan zen, eta Dehesa de Purgapecados ere bai, 15.000 hektarea guztira. Teresa Avilakoak, SantaTeresa Jesusenak, gaua igaro omen zuen han, 1580ko otsailaren 16an; Malagonetik (Ciudad Real, Espainia) Villanueva de la Jararako (Cuenca, Espainia) bidaian. Herri tradizioak dioenez, gorputza eta arima suspertu omen zituen, gaur egun Dehesa de Lunan dauden gertuko mahastiren bateko mehatsez eginiko ardoa edanez. Hain zuzen, kondaira eta pertsonaiaren omenez, Purgapecados ardoa sortu zuen Dehesa de Luna upategiak.

2016koak bosgarren uztaldia egiten du, upategiak egiten dituen ardo guztien artean bereziena eta desberdinena da, inongo zalantzarik gabe.

Partzela bakar bateko ardoa da, hektarea bat osatzen duen cabernet sauvignon mahatsez osatutakoa, hain zuzen ere. Ardatz bertikalean izanik, aireztatua eta oso ondo argiztatua dago, bikaina mahats-mordoentzat.

Hemezortzi hilabetez ontzen da ardoa upel frantziarretan, eta beste horrenbeste pasatzen du gero botilan, ardoa fintzen eta leuntzen.

Ardoa bikaina da, intentsitate handikoa eta konplexua sudurrean; eta ahoan, berriz, gorputz handikoa, sakona eta luzea, oso luzea. Desberdina da, eta etiketak ere horrelakoa behar du izan. Etiketa oso sinplea da, Dymo etiketagailu zinten estiloari jarraituz, Jose Luis Asenjo zuzendari teknikoak esaten duen moduan: «Ardoa garrantzitsua denean, ia ez du inongo etiketarekin estali beharrik».

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Kezka adierazi dute lehen arretako hainbat langilek. Argazkian, Bilboko Areilza anbulatorioa. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

«Osasun sistemak eztanda egingo du»

Maialen Arteaga

Lehen arretako zentroen estutasunak azaleratu ditu COVID-19ak, eta aspaldiko aldarriak hauspotu ditu. Pandemiaren «bigarren olatua» iritsi dela aitortu du Eusko Jaurlaritzak, baina osasun etxeetan langileen erdiekin eta «lan gainkargarekin» dabiltzala salatu dute.

Bizkaiko zahar etxe bateko egoiliarrak artxiboko irudian. ©Marisol Ramirez/FOKU

Hemezortzi kasu atzeman dituzte Zamudioko zahar etxe batean

Berria

Donostiako eta Bilboko bi zahar etxeetan ere positiboak izan dira.

San Mames zelaia hutsik, Athleticen eta Leganesen arteko partidan, uztailaren 16an. ©Marisol Ramirez / Foku

Beste zazpi positibo euskal taldeen artean

Berria

Athleticen sei jokalarik eman dute positibo, eta Osasunan, berriz, Jagoba Arrasate entrenatzaileak. Alaveseko hiru jokalariri ere detektatu diete COVID-19 gaitza.

PCR probak egin dizkiete Donostiako Ramuntxo Berri tabernan izandakoei. ©Gorka Rubio / FOKU

Beste 505 positibo izan dira Hego Euskal Herrian

Berria

COVID-19a zuten zazpi pertsona hil dira azken astean Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan. Probak egingo dizkiete Nafarroako egoiliar guztiei irailean.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna