Albistea entzun

ATZEKOZ AURRERA

Izena da izana

Euskal Gaztaren Azoka ari dira egiten asteburuan Idiazabalen. Euskal Herriko eta beste lurralde batzuetako artzainek egindako gazta dastatzeko aukera dago bertan.
Adin guztietako herritarrek dastatu zuten gazta atzo Idiazabalen, Euskal Gaztaren Azokako lehen egunean.
Adin guztietako herritarrek dastatu zuten gazta atzo Idiazabalen, Euskal Gaztaren Azokako lehen egunean. BEATRIZ MENA Tamaina handiagoan ikusi

Urtzi Urkizu -

2018ko maiatzak 6 - Idiazabal

Azokak egiteko modu berri bat. Idiazabalen (Gipuzkoa), euskal gaztaren bihotzean, asteburu «garrantzitsua» ari dira bizitzen, Ioritz Imaz alkatearen aburuz. «Gure herriak izena eman zion gaztari, eta orain gazta da guri izen ona ematen diguna», azaldu du. Gaur dute Euskal Gaztaren Azokako bigarren eguna —herritarrek diotenez, «egun handiena»—. Azokaren sortzaileetako bat Julian Urteaga izan zen, duela 24 urte inguru. «Kanpotar asko galdezka etortzen ziren, ea non egiten zen gazta, eta ez zegoen ezer. Azoka sortu genuen, eta museoa gero».

Bisitarien artean, Paula Tsai. Taiwangoa da, eta zortzi urte daramatza Beasainen (Gipuzkoa) bizitzen. «Gazta ez zait asko gustatzen; fuertea ez, behintzat. Baina mamia bai, eta asko». Mami txapelketa egin dute, gazta saltzaileak dauden tokitik gertu. Gaztazaleentzat ez ezik, edonorentzat bada zer gozatua. «Taiwanen ez dugu halako azokarik», dio Tsaik. Makila borroka ikusten jende asko dabil, eta beste makila batzuekin jotako txalaparta hotsak entzuten dira tarteka.

Askotariko gaztak dastagai

Artzainak eta gazta ekoizleak herri askotatik iritsi dira. Eli Gorrotxategik Ilarduian (Araba) egindako gazta eraman du. «1996an hasi nintzen gaztarekin lanean». Hitz onak ditu azokari buruz: «Bezeroek gazten arteko ezberdintasunak ikus ditzakete. Aukera ona da dastatu eta alderatzeko». Aritz Ganboa Arruazutik (Nafarroa) iritsi da, eta gazten zaporeak aipatu ditu: «Ketuak gozo puntua du; naturalak, batere ez. Eta ketuak amaieran beste zapore bat du: ikatz zaporea».

Edurne Mujikak Idiazabalgo Gaztanaditxulo baserriko gazta eraman du. Nabarmendu du Gipuzkoako eskualdeetan badela alderik gazta kontsumitzaileen artean: «Goierri aldean, jendeak gazta ketuagoa nahi izaten du; Tolosaldean, berriz, gehiago saltzen da gazta zuria».

Kanpoko bisitariak ez ezik, Idiazabalgo herritarrak gustura dabiltza gazta dastatzen. Xabier Sanchez urtero joaten da, eta urtebeteko semearekin dabil. «Batik bat, gazta suabea dut gogoko. Klase piloa dago hemen, eta beste gazta batzuk ezagutzea gauza ederra da». Lydia Aldasoro herrikidea ere urtero joaten da azokara. «Gazta fuertea gustatzen zait niri». Haren ustez, azoka berezia da, «oso herrikoia» delako. Epaileak, esate baterako, herritarrak izaten dira.

Menorcako (Herrialde Katalanak) gazta eraman du Rafaela Ponsek, eta pozik nabari zaio: «Lehen aldia da hemen gaudela. Idiazabalgo gazta lehendik ezagutzen genuen, eta asko gustatzen zaigu». Egozkuetik (Nafarroa) joan da Marta Perez Loperena: «Artaldea dugu, eta artzain gazta egiten dugu. Gure inguruan oso estimatua da».

Gaur ere, gazta dastatzeko aukera egongo da. Olazagibel baserriko Arantxa Etxezarreta eta Bitoriano Urrestarazu artzainak omenduko dituzte. Haiek badakite izanik gabe gelditu ohi dela izenik ez duena. Baina Idiazabalen, izena da izana.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Artemis I misioko 'Orion' ontzia. ©@NASA_Johnson

Artemis I misioa espero baino «harago» doa

Julen Otaegi Leonet

Misioaren «erdian» da 'Orion' ontzia, eta aurreikusi baino emaitza hobeak lortu ditu NASAk. Errekorra ere hautsi dute: bidaiariak eraman ditzaketen ontzien artean, Lurretik urrutien egon dena da.

 ©Gorka Rubio / FOKU

«Arima pixka bat falta da orain, bai unibertsitatean eta bai hedabideetan»

Unai Zubeldia - Gipuzkoako Hitza

Bokazioz irakaslea dela aitortu du Joxerra Garziak, baina lan asko egindakoa da bai bertsolaritzan eta bai komunikabideetan. Erretiroa hartuta ere, ikastaroak eman eta eman ari da oraindik.

Herritar ugarik produktuz beteriko poltsak utzi dizkiete Elikagai Bankuko boluntarioei. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Elkartasunez bete dira orgak

Aitor Biain

Hego Euskal Herriko Elikagai Bankuek bilketa nagusia egin dute, urtero bezala. Ehunka tona elikagai eta oinarrizko produktu bildu dituzte dendetan eta supermerkatuetan.
 ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Trantsizioa egitea, nola esan... zoriontasun eztanda bat da»

Iker Tubia

Gorputza estaltzen duten babesetan gordetzen da Gomez izotz hockeyan aritzeko. Ia bizi osoan gorde behar izan du emakume zela, baina orain ez du ezkutatzen. Partida hor dago oraindik.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...