Albistea entzun

'Altxa txapela' ETB1en

Sukaldaritzari buruzko lehiaketa berria estreinatuko dute gaur gauean. Joseba Argiñanok aurkeztuko du saioa, eta ekoizleak ariko dira lehian
Joseba Argiñano sukaldariak gidatuko du txapelketa.
Joseba Argiñano sukaldariak gidatuko du txapelketa. BERRIA Tamaina handiagoan ikusi

Olatz Esteban Ezkati -

2021eko uztailak 18

Sei saio, sei produktu: Idiazabalgo gazta, Tolosako babarrunak, arrautzak, baratzeko jakiak, marmeladak eta eztia. Sei produktu horiek eta horien ekoizleak izango dira protagonista Altxa txapela ETB1eko sukaldaritza lehiaketa berrian. Joseba Argiñano sukaldariak gidaturiko saioa gaur gauean estreinatuko dute, 22:00etan.

Euskal Herriko jakirik bereizgarrienetako batzuk gertuagotik ezagutzeko aukera izango da Altxa txapela-n. Saio bakoitzean produktu bat eta hura ekoizten duten lau ekoizle ariko dira lehian. Ekoizle bakoitzak bere lantokira gonbidatuko du ikuslea, eta bertatik azalduko du nolakoa den ekoizpen prozesua, eta bere eguneroko jarduna. Gainera, su artean aritzea ere tokatuko zaie. Parte hartzaile bakoitzak errezeta bat prestatu beharko du, bere produktua erabiliz betiere, eta elkarren lanak dastatu beharko dituzte gero.

Azoka izango da lehiaketarako aukeratutako gunea, eta, azoketan ohikoa denez, bakoitzak postu bat izango du. Errezetak etxean prestatuko dituzten arren, azokan bilduko dira txapela nork jantziko duen erabakitzeko. «Altxa txapela!» deiaren ostean, txapelaren azpian dagoena erakutsi, eta puntuazioak emateko astia izango dute.

Lehiakideek elkar baloratu beharko dute, eta hiru irizpide hartu beharko dituzte kontuan: produktua, ontziratzea eta errezeta. Argiñanok izango du, ordea, azken hitza, eta bere puntuazioak erabakigarriak izan daitezke. Aurkezleak aurreratu du batzuetan lehia estua izango dela eta amaieran ezustekoak egongo direla. Puntu gehien eskuratzen duenak 2.000 euroko saria eta txapela eramango ditu.

Gaurko saioan, Euskal Herriko produkturik estimatuenetariko bat izango da lehian: Idiazabalgo gazta. Gaztarekin batera, hura ekoizten jarduten duten lau parte hartzaile ariko dira. Aitor Urien gazte abadiñarra (Bizkaia) izango da lehen lehiakidea. Alboan izango du Unai Romero Orexako (Nafarroa) Ohian Txiki kooperatibako ekoizlea, baita Arantza Garaiburu Lea gaztaren ekoizlea ere. Azken lehiakidea Joseba Otegi izango da, Goine gaztaren ekoizlea.

Lehia eta jakintza

Reality-ek duten «lehia sano» eta «saltsa» hori ez du faltako Altxa txapela saioak, Argiñanoren esanetan, baina, ondo pasatzeaz gain, didaktikoa ere izango da lehiaketa: «Nik, sukaldari moduan, asko ikasi dut. Askotan uste dugu ulertzen dugula produktuez, baina lau adituren artean zaudenean askoz gehiago ikasten duzu». Ikusleentzat ere aberasgarria izango delakoan dago aurkezlea.

Saioak Euskal Herriko ekoizleak jarriko ditu lehen planoan, eta erakusleiho horrek lehen sektorea bultzatzeko balio izatea espero du Argiñanok. Ekoizleekin lanean aritzea, haien lana barrutik ezagutzea eta ikusleei erakutsi ahal izatea «ohorea» izan dela azaldu du: «Askotan hitz egiten da zero kilometroko produktuez, baina oraindik lan handia dugu egiteko, eta gainetik jarraitu behar diogu. Kontsumitzaileok zeresan handia daukagu».

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

1 ©ARITZ LOIOLA / @FOKU

Dantzak gaurkotzea

Amaia Igartua Aristondo

XV. mendetik dantzatzen da kaxarranka Lekeition, eta aurten andre bati egokitu zaio, estreinakoz. Garai batean kofradiako lehendakaria aldatzean egiten zen. Hango sokadantza XIX. mendekoa da, gutxienez.
 ©MAIALEN ANDRES / FOKU

«Uliak aukerak ditu jende guztiarentzat»

Jakes Goikoetxea

Donostiako Ulia mendiko interpretazio zentroak hamar urte beteko ditu uztailean. Ezezaguna da oraindik ere donostiar askorentzat, baina jendea gero eta gehiago joaten dela uste du Orkolagak.
Anubis zaldi arabiarra, aurtengo edertasun lehiaketa batean. Lau aldiz gailendu da azken hiru hilabeteotan Galizian jokatutako txapelketetan. ©BERRIA

Abarizketako zaldi arabiarra

Enekoitz Telleria Sarriegi

Aritz Aranburu beasaindarraren Anubis zaldiak hainbat edertasun sari irabazi ditu. Abarizketa baserrian zaindu eta aterpetzen dute. Arraza bereko beste lau zaldi ere badituzte han.
Korterraza jaialdiaren antolatzaileak, aurkezpenaren egunean. ©KULTURA KALEAN

Arabako zinemaren indarra

Amaia Jimenez Larrea

Korterraza film laburren jaialdia Gasteizen eta Arabako hainbat herritan egingo dute. Gasteizen kontzertuak ere egongo dira; 42 film labur iritsiko dira Arabako 38 herritara

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...