Albistea entzun

Gastronomia

Txingar zaporea duten platerak

Otogoien herriko Borda Berri erretegiak sukaldaritza tradizionala eta modernoa uztartzen ditu, eta parrilla da erretegiaren bereizgarria. Bazkariak ematen dituzte bakarrik; karta ez ezik, eguneko menua ere eska daiteke.
Alvaro Bustero sukaldaria da erretegiaren arduradunetako bat.
Alvaro Bustero sukaldaria da erretegiaren arduradunetako bat. JAIZKI FONTANEDA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Unai Etxenausia -

2022ko maiatzak 14 - Otogoien

Duela 25 urte ireki zituen ateak Borda Berri erretegiak, eta, ordutik, «plateretan islatzen den zoriontasunaren eta harmoniaren etengabeko bilaketan» dabiltza hango langileak. Hain justu, Otogoienen (Araba) dago erretegia, eta Alvaro Bustero eta Mitxel Suarez dira sukaldariak. Haien trebeziari esker, sukaldaritza modernoa eta tradizionala uztartzen dituzte plateretan, baina bada «ezinbestekoa» den bereizgarri bat, Busterok nabarmendu duenez, behintzat: produktu gehienak parrillan egiten dituzte, eta txingarrak ematen die platerei zaporea.

Larre berdeek inguratzen duten baserri baten itxura dauka eraikinak, eta egurrezko habeek eusten diote harriari barrualdean, dekorazioak ukitu modernoak baldin baditu ere. Busteroren arabera, «oso leku atsegina da», eta, gainera, eguraldi ona eginez gero, terrazan esertzeko gomendatzen diete bezeroei, «ikusgarria» dela nabarmenduta. Are, erantsi du antzinako borda baten arrastoak ere badaudela.

Era horretan, gertuko zerbitzu bat ematea dute asmo erretegian, eta, horretarako, bezero bat sartu orduko, barran egiten diote ongietorria. «Aukera asko ditu bezeroak; bazkaltzera etor daiteke, edo mokadu bat jatera: txibierroak, kroketak, oilasko hegalak… Berdin du zertara datorren, bezeroari tratu ona ematen zaio beti», azaldu du sukaldariak. Gainera, tokiko ekoizleekin eta produktuekin egiten dute lan, bezeroek kalitatezko produktuak dastatu eta «esperientzia goza dezaten».

Zerbitzu hori emateko, goizean goizetik hasten dira lanean Borda Berriko sukaldariak. 09:00etarako iristen dira lanera, dena «prestatu eta antolatzeko». Hala ere, Busterok zehaztu du bakarrik bazkariak ematen dituztela, aukera asko eskaintzen dituzten arren eguerdiko kartan: «Plater tradizionalen artean, babarrunak eta arrain zopa ditugu, besteak beste. Gainerako plater gehienak parrillan egiten ditugu, kalitatezko haragi eta arrainekin». Are, sukaldariak aitortu du «kostatuko litzaiokeela» bezeroari gomendatzeko plater bakar bat aukeratzea, baina zehaztu du bezeroa ezin dela joan parrillan egindako plater bat probatu gabe: «Eskaintzen artean, bisigua edo lupia ditugu, parrillan eginak. Galiziako haragi txuleta ere goxo-goxoa da». Are, eguneko menua ere eskaintzen dute.

Ospea handitzen

Azken hilabeteetan, ospe handiagoa lortu du Borda Berri erretegiak. Euskal Herriko Pintxo Txapelketako lehen saria irabazi zuten joan den urrian. Suarezek parte hartu zuen Borda Berri erretegiaren izenean, eta Txingurri pintxoarekin eskuratu zuen lehen saria. Busterok argi dauka horrek ospea eman diola jatetxeari: «Pintxo txapelketari esker, jende askok ezagutu du erretegia. Hainbat komunikabidetan agertu ginen, ahoz aho zabaldu zen... Sari hori irabazteak asko lagundu zigun». Gaineratu du pintxoa erretegian dastatzeko aukera badagoela oraindik, eta jende asko horretara joaten dela, hain zuzen ere.

Bitxia badirudi ere, pandemiak eragindako konfinamendu osteko garaiak mesede egin zion erretegiari. «Guk zortea izan genuen: gasteiztar asko etorri zitzaizkigun Arabatik irten ezin zenean. Jende askok orduan ezagutu gintuen, eta horietako asko itzuli egin dira. Gasteizko jendea etortzen zen batez ere gure terrazara», esplikatu du Busterok.

Dena den, ez du uste lortu duten ospea pandemiarengatik edo pintxoarengatik bakarrik izan denik, eta ziurtatu du «gauzak oso ondo egiten» ari direlako izan dela. Horregatik, «orain arte bezala» jarraituko dute: «Gero eta jende gehiago etortzen da, eta asko pozten nau erretegira datozenek parrillan egindako produktuak eskatzeak, eta gustura jaten dituztela ikusteak ere bai; hori baita daukagun onena».

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Miren Jone Azurza, artxiboko irudi batean. ©Jon Urbe/ FOKU

Miren Jone Azurza kazetaria hil da, 92 urterekin

Berria

'Zeruko Argia' zuzendu zuen 1969 eta 1975 bitartean. Gero, 'Deia' egunkarian aritu zen lanean. 2011n Ohorezko Rikardo Arregi Saria jaso zuen, eta 2018an ohorezko euskaltzain izendatu zuen Euskaltzaindiak.

 ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

«Herriaren ondarea da auzolana, gizartea osasuntsuagoa izan dadin aberasgarria»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

Mozambiketik bueltan erabaki zuen Gabilondok gertuko zuen Garaioneko proiektua berriz hartzea. Sorkuntza, ondare soziala eta natura ditu ardatz, baina baita euskara eta feminismoa ere, zuzenki aipatu ez arren «halabeharrez» egon behar dutelako hor.
Emakume bat, Bilboko Konpartsek, atzo, Bilboko Plaza Barrian antolatutako Kapela Egunean. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

Bilbok buruan darabilena

Iñigo Astiz

Aste Nagusia hasteko ehun egun baino gutxiago falta direla gogoratzeko Kapela Eguna antolatu dute Bilboko Konpartsek, eta atzerako kontagailu bat ere jarri dute Plaza Barrian.
Svenja Jung aktoreak bi rol jokatzen ditu telesailean: bi ahizpa biki protagonistena egiten du. ©COSMO

Cosmo kateak 'Der Palast' telesaila emango du bihartik aurrera

Urtzi Urkizu

Alemanian 6,23 milioi ikus-entzule izan ditu (%20,1). Crossover jaialdian lehen atala eman zuten

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...