Zientzia. ARGI ALDIAN

Kafearen osteko kakalarria

Ainara Castellanos-Rubio -

2019ko maiatzak 24
Ikerbasque Fellow EHUn

Kafea hartu eta gero komunera joateko premia sentitzea ez da ezer arraroa. Kafeak efektu laxanteak dituela jakina bada ere, horren arrazoi zientifikoa ezezaguna izan da orain arte. Texaseko Unibertsitatean galdera horri erantzuna emateko ikerkuntza proiektu bat aurrera eramaten ari dira.

Texaseko ikertzaileek arratoiei kafea hiru egunetan eman eta gero, haien hesteko muskuluen mugimenduak kafea hartu ez duten arratoien heste-mugimenduekin konparatzen dituzte. Esperimentu horiekin, zientzialariek ikusi dute kafea edan duten arratoien hesteek uzkurtzeko gaitasun handiagoa dutela, hestearen barneko materiala (hau da, etorkizuneko kaka) azkarrago mugitzen delarik. Gainera, efektu hori kafeinarekiko independentea dela aitortzen dute, kafeinagabeko kafea edaten duten arratoiek ere aurkezten baitute hestearen mugimendu emendatuta. Ez da guztiz aurkikuntza berria; 1990. urtean dagoeneko deskribatu zuten antzeko efektua South Yorkshireko ospitalean (Ingalaterra) gizakiekin egindako ikerkuntza batean. Kasu horretan, hestearen mugikortasunaren emendioa 4 minutuko epean gertatzen zela ikusi zen. Ikerketa horren arabera, populazioaren %30a izango da kafearekiko erantzulea, hestearen sentikortasun altuago baten adierazgarria izan daitekeena.

Urrunago joan dira Texaseko ikertzaileak, eta kafeak kakaren konposizio mikrobiologikoan duen eragina ere aztertu dute. Arratoien kakak kafearekin nahastu dituzte kultibo plaketan, eta kaketan bizi diren bakterio eta mikrobioen hazkuntza geldoagoa dela ikusi dute; zenbat eta kafe gehiago gehitu, orduan eta geldoagoa bakterioen hazkuntza. Aurkikuntza hori kafea edan zuten arratoietan baieztatu izan dute, arratoi horien kaketan bakterio kopuru txikiagoa topatu dutelarik. Hestearen mugimenduekin gertatu bezala, bakterioen kopurua gutxitzea ere kafeinarekiko independentea da; kafeinagabeko kafeak kaketako bakterioen kantitatean eragin berdina erakusten du. Emaitza horien garrantzia nabarmentzen du proiektuaren buruak, emaitza horiek kafea eragile antimikrobiarra izan daitekeela iradokitzen dutelako.

Hala ere, ikerkuntza horrek martxan jarraitzen du, ez baitago argi zer motatako bakterioak diren kafearen eraginez desagertzen direnak. Gure hesteetan milioika bakterio ditugu, eta, batzuek efektu negatiboak dituzten arren, beste batzuk onak dira, eta hestearen funtzionamenduarentzako beharrezkoak. Kafeak zer bakterio mota erasaten dituen jakitea oso garrantzitsua da ondorioak ateratzeko.

Kaka gora eta behera ibiltzea oso erakargarria ez bada ere, Texaseko zientzialari horiek ekarpen interesgarria egin dute ikerkuntza honekin. Alde batetik, kafea tratamendu erraza eta eraginkorra izan daiteke ebaketa-ondoko idorreria sendatzeko. Bestetik, kafeak efektu positiboa eduki lezake hesteko bakterioen konposizioan, eta hori heste mugikor osasuntsu batekin asoziatuta dago.

Beraz, kafetxoa eta geroko kakalarri horrek badauka azalpen zientifikoa, azkenean, eta badirudi sentitzen dutenak zorioneko daudela.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

Irakurtzen ari zaren edukia libre ematen jarraitu nahi dugu. Euskaraz informatzea da gure eginkizuna, zure eskubidea. Sareko irakurlea bazara, konprometitu zaitez irakurtzen ari zarenarekin. Geroa zugan.

Izan zaitez BERRIAlaguna