Noiz sortua: 2018-03-10 00:30:00

ARDOXKA

Gaur, berriz ere, Durango Ardo Saltsan!

Roberto Sarriugarte -

2018ko martxoak 10

Azken urteotan erreferente bilakatu den Durango Ardo Saltsan-en, ardo eta delicatessen feria egingo dute gaur Durangon (Bizkaia). 2008an egin zuten lehen edizioa, eta, etenik ez duenez izan, aurtengoa hamaikagarrena izango da. Gogotsu lanean aritu ondoren aurten ere erronkari aurre eginez, hainbat berritasun eskainiko dizkie bertara bilduko diren ardo eta gastronomia zaleei.

Hasierako urteekin konparatuz, azken urteotan feria nahiko egonkortuta dagoela esan daiteke, eta hasierako helburuak ahaztu gabe: kalitatea eta pedagogia. Alde batetik, izango diren produktuen kalitatea; bestetik, eta bertaratzen direnak gastronomian zein enologian —edo ardozaletasunean— bustitzeko eta hezteko helburua.

80 bat upategi eta 200 ardotik gora dastatzeko aukera egongo da. Jakiei erreparatuz, ketuak (hegaluzea, izokina, foie…), urdaiazpiko iberikoa, Asturiasko Eoko ostrak, hainbat tokitako gaztak... izango dira. Baina aurtengo izarra arroza izango da, hain zuzen. Saltsan katerineko buru Iñaki Uriberen eskutik, bisitariak parada izango du hainbat eratan prestatutako arrozaz gozatzeko. Eta, azken urteotan bezala, miniaturazko sukaldaritza ere izango da, hori ere Iñaki Uriberen eskutik.

Egun osoan, goizeko hamaiketatik arratsaldeko zortziak arte inongo etenik gabe, zabalik egongo da aretoa; bisitariak hainbat ekitaldiz gozatzeko aukera izango du.

Ardo dastaketei dagokienez, hiru izango dira: goizean, Ximenez Spinolak merkaturatuko duen berritasuna ezagutzeko aukera izango dugu, Cosecha izeneko ardoa ezagutuko baitugu; late harvest edo mendema berantiarra moduan sailka daiteke.

Arratsaldez, bi ardo dastaketa bikain izango dira: bata Tierra, Agricola de Labastidaren ardo zuriak (Tierra 2017, La abuela Visi 2015, La Greña 2014, Tierra Fidel 2013 eta Cifras); ardo bikainak eta haien artean erabat desberdinak. Gero, eguna bikain amaitzeko, Agusti Torello Mata upategiko apardun zoragarriak dastatuko dira: bi zuriak, eta bat gorria; Brut nature Gran Reserva 2011, Rosat Trepat 2015 gorria, eta, amaitzeko, Gran Reserva Brut Nature Barrica 2012.

Baina, dastaketez gain, aurten bi hitzalditxo ere izango dira, biak ala biak oso interesgarriak: bata, Alacanteko Celler de la Muntanyaren eskutik (Herrialde Katalanak). Mikromahastien inguruan egiten ari diren proiektua erakutsiko dute; oso interesgarria eta erromantikoa, esango nuke. Bestea Crusoe Treasuren eskutik erakutsiko dute: upategia Plentzian dago, badian, hain zuzen ere. Ardoak urpean, itsasoan, hogei metroko sakoneran ontzen, gordetzen dituzte... Bitxia, ezta?

Aurten ere gozatzeko aukera paregabea izango da Durango Ardo Saltsan azokan!

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Koronabirusaren azken datuak

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Euskal Herrian 12.944 gaixok eman dute positibo koronabirusaren proba eginda. 846 hil dira. COVID-19 gaitza izandako 4.601 pertsonari eman diete alta. Grafikoak, albiste barruan.

Erosketak egiteko ilarak Gasteizen. ©Jaizki Fontaneda / Foku

Osakidetza test azkarrak erabiltzen hasi da

Berria

Italiako Gobernuak herrialdean lehorreratzeko debekua ezarri die Mediterraneoan migratzaileak erreskatatzen dituzten ontziei. «Osasun larrialdiak irauten duen bitartean, ezin dira oinarrizko baldintzak bermatu», adierazi dute.

Herritarren ilada Ordiziako azokan, itxialdiaren hasieran. ©Jon Urbe/ Foku

Baserritarrak haserre, Jaurlaritzak azokak debekatu dituelako

Iker Aranburu

EHNEk uste du Jaurlaritzak ez duela eskumenik salmenta zuzeneko eremuak debekatzeko. "Erabaki tamalgarria», Enbaren ustez

Osasungintzako langileak txaloka Nafarroako ospitale gunean ©Idoia Zabaleta, FOKU

Koronabirusaren hedapena geldotzen ari da Nafarroan, baina ez Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan

Ainhoa Larretxea Agirre

Lau hildako eta 112 kutsatu berri izan dira Nafarroan azken orduetan, eta hildakoak hamazazpi dira Araban, 25 Bizkaian eta hamar Gipuzkoan.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna