Albistea entzun

ERREZETA

Haitzetako barbarinaren xerra frijitua barazkiekin

GORKA RUBIO /FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2019ko otsailak 9

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

12 barbarin.

Irina.

Leka sorta bat, 300 g.

2 tomate.

Oliba olioa.

Modena ozpina.

Gatza.

1. Olio ozpina prestatzen hasiko gara. Tomateetako bat zuritu, hazia kendu, eta laukitxoetan moztu.

2. Katilu batera bota, gatza gehitu, eta, modena ozpinarekin eta oliba oliarekin batera, olio ozpina osatu. Kantitateak, bakoitzaren gustura.

3. Baina edo lekak egosi. Horretarako, puntak kendu, eta erditik moztu leka bakoitza. Ondoren, beste pusketa batzuetan moztu.

4. Lapiko batean, ura ipini gatz pixka batekin, eta berotzen jarri. Irakiten hastean, bainak gehitu, eta hamar bat minutuz irakiten ipini, su bizian. Ondoren, ur hotzetik pasatu, eta gorde.

5. Zartagin batean, olia olio txorrotada bat bota, eta beste tomatea puska handietan moztu. Zartaginera bota.

6. Tomatea desegiten hasi aurretik, bainak gehitu; eta, minutu pare baten ondoren, sutik kendu.

7. Barbarin xerrak gatzatu, irinetan pasatu, eta, ondo astindu ondoren, oliotan bizi-bizi frijitu, aldiko barbarin gehiegi zartaginean jarri gabe, frijitu ordez egosi ez daitezen.

8. Platera osatzen jarraitzeko, plater bakoitzean tomate eta baina koilarakada bat jarri, eta, gainean, barbarin xerrak; eta, bukatzeko, guztia olio ozpinez ondo busti, eta jateko prest izango da.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Mahai inguruko partaideak, atzo, EHUren Leioako campusean. ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

Euskararen xehetasunak

Amaia Igartua Aristondo

EHUko irakasleak dira, atzerritarrak, eta helduaroan euskaldunduak, lanagatik besteak beste. Euskara ikastearen esperientzia xehatu dute EHUk antolatutako solasaldi batean.
 ©CC0

GIBaren aurkako hesi bat prest

Iker Tubia

Askotarikoak dira GIB birusari aurre egiteko estrategiak. Botika baten bidez ere izkin egin dakioke infekzioari: Prep esposizio aurreko profilaxiarekin. GIB birusarekiko esposizio arriskua izan dezaketenek eska dezakete.
Joseba Ezkurdia eta Jokin Altuna, Lau eta Erdiko Txapelketako finalean, azaroaren 20an. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

ETB2k %7,7ko ikusle kuota izan du azaroan, 2019ko udatik txikiena

Urtzi Urkizu

ETB1ek %1,9ko batezbestekoa du; lau eta erdiko finalak %24,5eko ikusle kuota lortu zuen

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.