Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Julia

Amaia Garcia -

2022ko maiatzak 19

Sukaldaritza profesionalaren mundua gizonez betea dago. Etxeko sukaldeetan, berriz, emakumeek gizonek baino denbora gehiago ematen dute. Kontraesan horrek gure gizartea guztiz islatzen du. Sukaldaritza lan ez-profesionala denean emakumeek betetzen dute, baina etxetik kanpo eta ordaintzen denean, gizonek lidergoa hartzen dute. Sukaldari askok beren ama, izebak edo amonak oroitzen dituzte Michelin izarra jasotzen dutenean. Baina aurtengo galako sarituen artean emakume gutxi ikusi ditugu berriz ere.

Telebistan ohituta gaude sukaldaritzako saio ugari ikustera. Aurreko astean Landerrek sukaldaritza saio batzuk aipatu zituen. Ume nintzenean, Pedro Subijana gogoratzen dut pantailaren beste aldean bere platerak egiten; asko gustatzen zitzaidan bere saioa. Karlos Argiñanorekin bat, aitzindariak izan ziren sukaldaritza etxeko pantailetara eramateko. Haiek bezala, munduan zehar telebistan errezetak erakusten zituzten sukaldari asko egon ziren. Besteak beste, Julia Child sukaldari estatubatuarra dugu. Emakume horrek ez zuen luxuzko jatetxerik, baina sukaldaritza frantsesa maite zuen. Maitasun horrek liburu bat idaztera eraman zuen, eta gero, sukaldaritza saio bat egin zuen telebista publikoan.

Julia Childek 1960ko hamarkadan egiten zen telebistara iraultza ekarri zuen. Kanon guztiak apurtu zituen: 50 urte zituen, ahots nahiko berezia zuen, eta edertasun hegemonikotik at zegoen. Bere istorioa hobeto ezagutzeko, Julia (HBO Max) telesaila gomendatzen dizuet. Bertan, telebistara nola iritsi zen ikusiko dugu —bere senarra Juliaren proiektuarekin bat egiteko engainatu behar izan zuen—. Kultura maila altua zutenek telebistaren aurka zeuden, eta «moda iragankor bat» izango zela aipatzen zuten askok. Childek berak ez zuen telebistarik bere etxean. Bere liburuaren argitaletxeko nagusiarekin ere gatazka izan zuen. Telebistak liburuei tartea kenduko ziotela beldur ziren editoreak, baina beldur hori adierazteko mespretxua erakustea nahiago zuten. Telesaila oso goxoa da; Juliaren munduan denbora gehiago pasatu nahi duzu. Sukaldaritza saioen aitzindari horrek janariarekiko maitasuna eraman zuen AEBetako etxeetara. Michelin izarrik gabe ere, Subijana alde batera utzi dut, eta Juliarekin geratzen naiz.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Kamisetak banatu zizkieten atzo parte hartzaileei, Maulen. ©GUILLAUME FAUVEAU

Bueltan da olatu laranja

Eire Maia Manterola

Abiatu da IV. Euskarabentura espedizioa. Gaur egingo dute lehen etapa abenturan izena eman duten 127 gazteek: Mauletik Pagolara joango dira.
Iaz, ohi baino talde gutxiagok parte hartu zuten Donosti Cupen, osasun egoera dela eta. ©MAIALEN ANDRES / FOKU

Baloiak elkartuko ditu berriz

Ane Insausti

Inoiz baino talde gehiago arituko dira 30. Donosti Cupen: 754. Etzi hasi eta larunbatean amaituko da, eta jarduera guztiak egingo dituzte berriz ere.

Bilboko erraldoiak, Mariaren Bihotza plazako aztarnategian. ©BERRIA

Erakusketa erraldoi bat

Enekoitz Telleria Sarriegi

'Bilboko erraldoiak' erakusketa Mariaren Bihotzaren plazako aztarnategian jarri dute aurten, eta irailaren 11ra arte egongo da ikusgai. 1980ko eta 1988ko hamasei erraldoi daude bertan

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...