Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Julia

Amaia Garcia -

2022ko maiatzak 19

Sukaldaritza profesionalaren mundua gizonez betea dago. Etxeko sukaldeetan, berriz, emakumeek gizonek baino denbora gehiago ematen dute. Kontraesan horrek gure gizartea guztiz islatzen du. Sukaldaritza lan ez-profesionala denean emakumeek betetzen dute, baina etxetik kanpo eta ordaintzen denean, gizonek lidergoa hartzen dute. Sukaldari askok beren ama, izebak edo amonak oroitzen dituzte Michelin izarra jasotzen dutenean. Baina aurtengo galako sarituen artean emakume gutxi ikusi ditugu berriz ere.

Telebistan ohituta gaude sukaldaritzako saio ugari ikustera. Aurreko astean Landerrek sukaldaritza saio batzuk aipatu zituen. Ume nintzenean, Pedro Subijana gogoratzen dut pantailaren beste aldean bere platerak egiten; asko gustatzen zitzaidan bere saioa. Karlos Argiñanorekin bat, aitzindariak izan ziren sukaldaritza etxeko pantailetara eramateko. Haiek bezala, munduan zehar telebistan errezetak erakusten zituzten sukaldari asko egon ziren. Besteak beste, Julia Child sukaldari estatubatuarra dugu. Emakume horrek ez zuen luxuzko jatetxerik, baina sukaldaritza frantsesa maite zuen. Maitasun horrek liburu bat idaztera eraman zuen, eta gero, sukaldaritza saio bat egin zuen telebista publikoan.

Julia Childek 1960ko hamarkadan egiten zen telebistara iraultza ekarri zuen. Kanon guztiak apurtu zituen: 50 urte zituen, ahots nahiko berezia zuen, eta edertasun hegemonikotik at zegoen. Bere istorioa hobeto ezagutzeko, Julia (HBO Max) telesaila gomendatzen dizuet. Bertan, telebistara nola iritsi zen ikusiko dugu —bere senarra Juliaren proiektuarekin bat egiteko engainatu behar izan zuen—. Kultura maila altua zutenek telebistaren aurka zeuden, eta «moda iragankor bat» izango zela aipatzen zuten askok. Childek berak ez zuen telebistarik bere etxean. Bere liburuaren argitaletxeko nagusiarekin ere gatazka izan zuen. Telebistak liburuei tartea kenduko ziotela beldur ziren editoreak, baina beldur hori adierazteko mespretxua erakustea nahiago zuten. Telesaila oso goxoa da; Juliaren munduan denbora gehiago pasatu nahi duzu. Sukaldaritza saioen aitzindari horrek janariarekiko maitasuna eraman zuen AEBetako etxeetara. Michelin izarrik gabe ere, Subijana alde batera utzi dut, eta Juliarekin geratzen naiz.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Bertsolariak koplatan, Azpeitiko taberna batean. ©GOTZON ARANBURU / FOKU

Giroa epeltzeko, bertsoak

Amaia Jimenez Larrea

Azpeitian ospatu da Bertso Eguna, bertsolarien eta bertsozaleen arteko topagunea. Berrikuntzak izan ditu aurten: arratsaldeko ekitaldiaren ordez, afaria eta saio nagusia izan dira Elikagunean.

 ©ARITZ LOIOLA / FOKU

«Milioika gauza txar ekoizten dira, eta zenbait onak: hori da orain artisautza»

Amaia Igartua Aristondo

1857koa da Gorostiaga denda, eta bide gorabeheratsua izan du, Pirlaren arabera: 1920an, arrakasta; ondoren, gainbehera; sarri uholdeek erasan diote, eta, azkenaldian, ekoizpen industrialak.
Pamela Anderson Kanadako aktorea, <em>Pamela, a love story</em> dokumentalaren fotograma batean. ©NETFLIX

Andersonek hitza hartu du

Urtzi Urkizu

Netflixek 'Pamela, a love story' dokumentala estreinatuko du asteartean. Lan horretan, Pamela Anderson aktoreak bere bizitzaren errepasoa egiten du. Memorien liburu bat ere idatzi du.

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...