Noiz sortua: 2017-11-12 00:30:00

ARGI ALDIAN

Giza mikrobiotaren inguruan

Asier Fullaondo -

2017ko azaroak 12
Gizakiaren gorputzean dauden zelula guztiak hartuko eta aztertuko bagenitu, giza zelula bakoitzeko 100 bakterio ditugula konturatuko ginateke. Gure gorputzean dugun mikroorganismo (bakterio nahiz onddo) komunitateari giza mikrobiota deitzen zaio.

Orain arteko giza mikrobiotaren analisi gehienek bere konposizioa eta egitura aztertu dituzte, gehienetan bi egoera alderatuz: osasuntsu eta gaixo, lodi eta argal eta abar. Oraintsu argitaratu den ikerketa batek, ordea, giza mikrobiotaren azterketa orokor bat egin du: bertan 2.355 pertsonaren mikrobiota aztertu da. Ikerketa honen helburua giza mikrobiotaren elementu nagusi eta aldakorrak aztertzea izan da. Ikerketa honetan, gorputzeko atal desberdinak bereizi dira eta bakoitzaren mikrobiota modu independentean aztertu da, adibidez: ahokoa, azalekoa, baginakoa edota iraizkinetakoa, besteak beste.

Ikerketa honek erakutsi du gorputz atal bakoitzak bere mikrobiota berezia duela, bakterio espezifikoak eta guzti. Ikerketa honetan ere, denboran zeharreko mikrobiotaren aldaketa aztertu da; hau da, pertsona berean denboran zehar mikrobiota nola aldatuz doan, eta zein gorputz ataletako mikrobiota den aldakorrena. Orokorrean mikroorganismo taldeak nahiko konstanteak dira denbora zehar, beraien proportzioak aldatu egiten badira ere. Guztietatik aldakorrena gure ahoko mikrobiota da, kanpo faktoreek eragin zuzena berarengan dutelako.

Aspaldidanik ezaguna da gure osasunean mikroorganismo hauen garrantzia, bereziki gure hesteetan, eta horregatik, zenbait ikertzailek proposatu dute beraien funtzioa giza organo bat bezain garrantzitsua dela. Hesteetan ditugun mikroorganismoek lagundu egiten gaituzte, hartzen ditugun jakietatik ahalik eta elikagai gehien lortzen. Mikroorganismo hauen onurak gaur egun ezagunak dira eta horregatik, hainbat janari eta elikadura produktuk Bifidus edo Lactobacilus antzeko hitzak erabiltzen dituzten bere osagaietan eta propagandan, elikagai osasuntsuaren eredu bezala agertzeko asmoz.

Mikrobiotaren inguruan beste aspektu interesgarri bat ikertu da azken urteotan, hesteetako mikrobiotaren eragina gure adimenean. Aspaldi ezaguna da mikrobiotaren eta estresaren arteko harremana, baina gaur egun, mikrobiotaren eta ikasteko ahalmenen (adimena) arteko erlazioa noraino heltzen den aztertzen ari dira. Argi dago hesteetako mikrobiotak eragina duela saguen garunetan, behintzat horrela erakusten dute saguetan egindako esperimentuek, beste kontu bat da adimena garatzeko ahalmena izatea. Horren inguruan industria oso bat dago, elikagaien industria, eta enpresa hauek ez dituzte argitaratzen lortzen ari diren emaitzak. Agian, hemendik gutxira gure adimena hobetuko duten jakiak agertuko dira...

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

Irakurtzen ari zaren edukia libre ematen jarraitu nahi dugu. Euskaraz informatzea da gure eginkizuna, zure eskubidea. Sareko irakurlea bazara, konprometitu zaitez irakurtzen ari zarenarekin. Geroa zugan.

Izan zaitez BERRIAlaguna