Albistea entzun

ATZEKOZ AURRERA

Sutondoa nola kozinatzen den

Basque Culinary Centerrek, Caritasekin batera, mila menu banatuko ditu Gabonetan, baztertze arriskuan dauden Gipuzkoako familien artean. Unibertsitate osoa inplikatu da proiektuan.
Basque Culinary Centerreko ikasleak, menuekin.
Basque Culinary Centerreko ikasleak, menuekin. MAIALEN ANDRES / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Enekoitz Telleria Sarriegi -

2020ko abenduak 19 - Donostia

Supazter bat bazterrekoari, epela ospelari, beroa hotzari, eta gozoa garratzari. Nola eman erantzun bat gastronomiatik pandemiak areagotutako egoera larrienei. Hori da Basque Culinary Centerren euren buruari egindako galdera, eta topatu dute erantzuna: kozinatuz. Eta kozinatu dituzte jakiak, baina kozinatu dituzte taldeko lana, konpromisoa, ekintzailetza, pasioa eta ilusioa. Eta sutondo bat bera, irits dadin bazter(reko) guztietara.

Itsaski krema, txahal erregosia eta txokolatezko browniea. Mila menu, eta ehunka usain eder Basque Culinary Centerreko sukaldeetan. Ikasleak lanean. Kozinatzen batzuk, eta kozinatutakoa paketatzen besteak. Irakaslearen aginduetara denak, boluntario. Ikastorduez kanpoko jarduna da. Pablo Elizetxea irakasleak azaldu du: «Harrera bikaina izan du egitasmoak ikasleen artean. Gelditu behar izan ditugu, esanez ez dugula boluntario gehiago behar».

Ez da ausaz ezer egiten Basque Culinary Centerren. Menua ez da ausazkoa izan, eta helburuak ere ez. «Haien ikasketa prozesuaren parte ere izan da. Aukeratutako menuari esker, hainbat gauza landu dituzte: haragia zatitzea, garbitzea, kozinatzea, pasteurizatzea, ontziratzea eta etiketatzea», azaldu du Elizetxeak. Menua irakasleek eurek aukeratu dute, eta denak du arrazoi bat: «Bilatu duguna izan da menua tradizionala izatea, eta maila honetako ikasleek egiteko modukoa. Gauden garaian gaude, eta bilatu dugu haragiak mozketa garbi bat izatea, eta ahalik eta gutxien manipulatzea. Itsaskia ere karramarroa aukeratu dugu, alergia gutxien eragiten duena delako. Ardorik ez dugu erabili, eragile kultural eta erlijiosoak ere zaintzeko».

Begi batekin kazetariari, eta bestearekin sukaldeari begiratzen dio Elizetxeak. Badoa abailan: «Kontuz esne horrekin! Txo! Ez erregosi horrenbeste haragia! Gutxiago egin! Gehiegi egingo zaizu!». Gastronomia eta Sukaldaritza Arteen Graduko ikasleak dira. Pozarren daude. «Aktibitate berri bat zen denontzat. Gure lanbidearen beste alde hori ezagutzea izan da: jendea zoriontsu egitea, eta horretan laguntzea. Oso polita izan da», azaldu du Joan Campillo ikasleak.

Elkarri txaloka gelditu dira denak kamerak sukaldetik irtendakoan. Okintza eta gozogintza tailerra da hurrengo helmuga. Pantxineta usainari segika irits daiteke bertara. Eduardo Jimenez eta Ana Gonzalez irakasleena da harrera. Egindako brownie guztiak jarri dituzte ikusgai. Eguneko menurako opilak dituzte labearen epelean. Ez da erraza kontzentratzea.«Browniea aukeratu genuen ia jende guztiari gustatzen zaion zerbait delako», nabarmendu du Jimenezek. «Frutatxo batzuekin apaindu dugu, Gabon itxura emateko. Ikasleei proposatu genienean, berehala erantzun zuten, eta izena eman. Bete-betean aritu dira», goratu ditu Gonzalezek. «Polita izateaz gain, beharrezkoa iruditu zait ideia», berretsi du Aiora Andueza ikasleak.

Lehen aldia du proiektuak, eta harrera ikusita, ez da agian azkena izango. Jimenenezek dioenez, unibertsitate «guztiak» hartu du parte: «Logistikakoak, ikasleak, irakasleak, beharginak... denak. Etiketaren diseinua, kaxena... dena egin da hemen. Proiektu galanta izan da».

Herenegun hasi ziren menuak banatzen. Kaxetan sartuta, eta delivery formatuan, Caritas Gipuzkoaren hainbat ordezkaritzatan. Sutondo zatiak balira bezala, hainbat sutondotara.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Manel Vidal, astearteko saioan ©Berria

TV3ek Manel Vidal umorista kaleratu du, PSC svastika batekin lotzeagatik

Urtzi Urkizu

TV3eko zuzendariak Zona Franca saioa egiten duen ekoiztetxearekin batera hartu du erabakia. TV3eko Programetako Kontseilu Profesionalak kaleratzea salatu du, eta aurrekari bat sortu dela kritikatu.

Ylenia Baglietto eta Lander Otaola aktoreak, goizean, Bilboko udaletxean ©Bilboko Udala

Ylenia Baglietto eta Lander Otaola aktoreak izango dira Farolin eta Zaranbolas Bilboko aratusteetan

Amaia Igartua Aristondo

Besteak beste, ETB1eko 'Goenkale' telesailean egin zuen lan Bagliettok, eta 'Vaya Semanita'-n Otaolak. Inauteriak otsailaren 17an hasiko dira, pertsonaion atxiloketarekin eta epaiketarekin, eta 21ean bukatu.

 ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

«Nire lanbidea artearekin lotzen saiatzen nintzen beti»

Unai Etxenausia

Armestok biltegian gordeta zeuzkan lan batzuk aurkeztu ditu Gasteizko Zas Kultur Espazioan. Marrazkiek «pertsonen arteko komunikazioa eta inkomunikazioa» erakusten dute.
 ©ETB

«Beste gauza batzuk probatu nahi ditut»

Urtzi Urkizu

Igandean, Gurrutxagaren agurra izango da ETB1eko 'Herri txiki, Amerika handi' saioan. Zortzi denboraldiren ondoren, beste aurkezle bat arituko da 'Herri txiki, infernu handi'-n.

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.