Arrautzak ia %20 garestitu dira azken urtean

Pentsuen kostuen igoeraren, Ukrainako gerraren eta hegazti gripearen ondorioz igo dira prezioak.

Arrautzak San Martin Unxeko oilategi ekologiko batean. JAGOBA MANTEROLA / FOKU
Arrautzak San Martin Unxeko oilategi ekologiko batean. JAGOBA MANTEROLA / FOKU
Estibaliz Navarro Argaz
2025eko maiatzaren 14a
15:55
Entzun 00:00:0000:00:00

Lehen olioa zen, eta orain arrautzak dira jakien inflazioari tira egiten dioten produktua. Azken urtean %19,5 garestitu dira, baina prezioen igoera aurretik dator: 2021etik, dozena bat arrautzaren kostua %60 igo da.

Garestitze horren faktore nagusietako bat pentsuen kostuen igoera izan da. Ukrainako gerrak zerealen hornidurari eragin dio, eta artoaren eta gariaren prezioak handitu ditu, eta horiek ezinbestekoak dira oiloak elikatzeko.

Beste arrazoi bat hegazti gripearen agerraldiak izan dira. Azkenetako bat Ameriketako Estatu Batuetan izan da, eta hango eskasia inportazioekin estaltzeak arrautzaren merkatuko prezioak handitu ditu.

Euskal Herriak, berez, nahikoa arrautza ekoizten ditu tokiko kontsumoa hornitzeko, baina egia da azken urteetako udako beroak bereziki oiloei eragin diela, eta baldintza horietan arrautza gutxiago jartzen dituztela.

Iruzkinak
Ez dago iruzkinik

Ordenatu
0/500
Interesgarria izango zaizu
Nabarmenduak
Oraingo urratsak, geroko lorratzak. Euskaraldian eta egunerokoan, informa zaitez euskaraz. Babestu BERRIA orain, eta jaso galtzerdiak opari.