Lehen olioa zen, eta orain arrautzak dira jakien inflazioari tira egiten dioten produktua. Azken urtean %19,5 garestitu dira, baina prezioen igoera aurretik dator: 2021etik, dozena bat arrautzaren kostua %60 igo da.
Garestitze horren faktore nagusietako bat pentsuen kostuen igoera izan da. Ukrainako gerrak zerealen hornidurari eragin dio, eta artoaren eta gariaren prezioak handitu ditu, eta horiek ezinbestekoak dira oiloak elikatzeko.
Beste arrazoi bat hegazti gripearen agerraldiak izan dira. Azkenetako bat Ameriketako Estatu Batuetan izan da, eta hango eskasia inportazioekin estaltzeak arrautzaren merkatuko prezioak handitu ditu.
Euskal Herriak, berez, nahikoa arrautza ekoizten ditu tokiko kontsumoa hornitzeko, baina egia da azken urteetako udako beroak bereziki oiloei eragin diela, eta baldintza horietan arrautza gutxiago jartzen dituztela.