Elikadura. Errezeta

Orburuak urdaiazpikoarekin eta Beasaingo odolkiarekin

GORKA RUBIO / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez -

2014ko urtarrilak 4
OSAGAIAK

4 pertsonarentzako osagaiak:

Beasaingo bi odolki.

Odolkia egosteko: porrua, tipula eta perrexila.

Dozena eta erdi orburu.

100 gramo urdaiazpiko.

2 baratxuri ale.

2 koilarakada irin.

Oliba olio birjina.

Gatza.

3 koilarakada irin (orburuak egosteko).

Denbora gehien behar duen osagaiarekin hasiko gara: odolkiarekin, alegia. Horretarako, lapiko handi bat urez bete, tipula zati batekin, porru zati batekin, perrexilarekin eta gatz pitin batekin. Bi odolkiak sartu, eta sutan jarri irakin arte.

Irakiten hastean, sua ahalik eta motelen jarri —irakiten mantenduz—, eta ordu eta laurden luze eduki.

Orburuak prestatzen hasteko, lapiko handi batean ura erdira arte bete, hiru koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pitin bat bota, eta sutan jarri irakin arte.

Bitartean, orburuak zuritu, txortena moztu gabe. Orburuaren punta moztu pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta irakin hogei bat minutuz. Gero, gorde.

Oliba olio zorrotada jarri zartagin zabal batean, eta gehitu urdaiazpiko txikitua eta baratxuri txikitua. Dantzan hastean, irina bota, eta dena ongi nahastu.

Gero, orburuak irakindako lapikotik atera, pare bat burrantzalikada ur gehitu, eta, saltsa prest dugunean, erditik moztutako orburuak gehitu. Guztia bost minutuz irakin.

Platera zerbitzatzeko garaian, plater bakoitzaren erdian orburua jarri eta aldamenean odolki zatiak, argazkian ikus daitekeen modura. Saltsarekin osagaiak busti bakoitzaren gustura.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna