Albistea entzun

ERREZETA

Eskalivada antxoekin

IKER MARKINEZ Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Sukaldaria

2023ko urtarrilak 28

OSAGAIAK
4 LAGUNENTZAT

Lau tipulin.
Bi alberjinia.
Hiru tomate.
Baratxuri buru bat.
Kantauriko antxoa lata bat.
Baguette erako ogia.
Gatza.
Oliba olioa.
Oliba beltz birrindua.

1. Lehenik, barazkiak prestatzen hasiko gara. Labea berotzen jarri, 200 gradutan. Laberako erretilu zabal batean ipini alberjiniak, osorik. Sardexka batekin zulotxo batzuk egin azalean, beroaren ondorioz ez dezaten eztandarik egin. Ondoren, zabaldu erretiluan baratxuri buru osoa, tipulinak ere osorik eta tomateak txortenik gabe. Oliba olio txorrotada txiki bat gainetik bota, eta labean sartu. Ordu erdiz eduki labean. Ondoren, labea itzali, eta han utzi beste ordu erdi batez.

2. Labetik ateratzean, baratxuria erabat biguna egongo da, eta bota barruko mamia ontzi batera. Jarraian, tipulin erreak labanarekin moztu juliana erara —erraz moztuko ditugu: oso bigunak egongo dira—. Tomatea ere sardexka baten laguntzaz birrindu, eta ontzira gehitu. Azkenik, alberjinia erditik moztu, eta koilara baten laguntzaz mami guztia atera, eta ontzira gehitu hura ere. Gatz pitin bat gehitu, eta oliba olio txorrotada bat. Sardexka baten laguntzaz, ongi nahastu guztia hiru edo lau bat minutuz. Horrela lortuko dugu Kataluniako eskalivada famatua. Barazki sorta horrekin plater asko egin daitezke; oraingoan, ordea, pintxo moduko mokaduak prestatzeko erabiliko ditugu.

3. Baguette motako ogia xafletan moztu, eta txigortu. Ondoren, koilarakada bat eskalivada zabaldu xafla bakoitzaren gainean, eta jarri antxoa xerra bat gainean, txukun-txukun. Oraingoan kontserbako antxoa erabiliko dugu, baina sasoiko antxoa freskoa dugunean, hura erabil dezakegu.

4. Azken ukitua emateko, jarri oliba beltz birrindu pixka bat gainean. Prest ditugu mokadutxoak goxo-goxo dastatzeko.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©JON URBE / FOKU

«Zigor sistemak itxaropen faltsuak sortzen dizkie biktimei»

Amaia Igartua Aristondo

Macaya-Andresen arabera, botere punitiboak hauspoa ematen dio izu sexualari, feminitate eredu jakin bat indartzeko. Diskurtso horrek esentzializatu egiten omen ditu hala biktima nola erasotzailea.
'Dragoi Bola Z F berpiztua' filma ©Berria

Anime Box ‘streaming’ plataforma martxan da Hego Euskal Herrian

Urtzi Urkizu

Film bakarra du euskaraz. Mangaberri taldeak eskatu du eduki berriak euskarara bikoizteko eta azpidazteko. Gaur, 22:00etan, Mangaberrik zuzeneko saio bat egingo du Twitch sare sozialean, Anime Box plataformaren inguruan hitz egiteko.

 ©BERRIA

Urduritasunak gora, azazkalak ahora

Amaia Jimenez Larrea

Antsietatea, urduritasuna edo dena delakoa baretzeko asmoz, askok azazkalei hozka egiten diete. Ez dago azazkalei hozka egiten uzteko tratamendu finko eta eraginkorrik, baina adituek emozio horien jatorria aztertzea gomendatzen dute.

 ©JUAN CARLOS RUIZ / FOKU

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...