Albistea entzun

ERREZETA

Pikillo piperrak bakailaoz beteak

ANDONI CANELLADA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2021eko irailak 18

OSAGAIAK
4 LAGUNENTZAT
20 piper gorri.
300 g bakailao gezatu (tako garbia).
Oliba olio birjina.
Gurina.
4 koilarakada irin.
3/4 litro baserriko esne.
Ziazerba sorta bat.
Tipula 1.
Esnegaina.
Gatza.

1
Errezeta hau bi egunetan egingo dugu. Lapiko bat olio txorrotada batekin eta gurin koilarakada batekin berotzen jarri. Tipula ongi xehetua gehitu, eta ordu laurden batez erregosi. Ondoren, lau koilarakada irin gehitu, nahastu, eta pixka bat egosten eduki ondoren, esnea gehitzen joan, poliki-poliki guztia bukatu arte (esnea aurrez beroa badago hobeto). Gatz pittin bat bota, eta ondo nahastu; horrela, bexamel krematsua lortuko dugu.

2
Zartagin bat oliba olio txorrotada batekin berotu, eta bakailao xehetua gehitu, baita ziazerba hostoak ere, txikituta horiek ere. Guztia bost bat minutuz erregosi, su ertainean. Ondoren, bexamela dugun lapikora gehitu, guztia nahastu, eta hozten utzi.

3
Errezetarako ibiliko ditugun pikillo piperrak freskoak eta aurrez etxean erretakoak dira; oraintxe hasten baita denboraldia. Dena den, kontserbakoekin ere goxoa aterako zaizue. Beraz, piperrak hartu, eta banan-banan bakailao bexamelez bete, koilara txiki baten laguntzaz. Labeko erretiluan jarri bata bestearen ondoan, eta oliba olio txorrotada fin bat bota gainetik. Labea 180 gradutan berotzen jarri, eta ondo beroa dagoenean, bertan sartu piperrekin erretilua. Bost edo zazpi minutu inguruz bertan eduki.

4
Bitartean, seguruenik piper batzuk puskatu zaizkigula, beraz, horiek aprobetxatuko ditugu, krematxo bat egiteko. Horretarako, lapiko batean esne-gain basokada bat irakiten ipini, piper puskak gehitu, gatz pittin bat ere bai. Lau bat minutuz mantendu, eta guztia ongi irabiatu; horrela, pikillo krema lortuko dugu.

5
Piperrak labetik atera, plateretan banatu, eta pikillo kremaz ongi busti.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©MONIKA DEL VALLE / @FOKU

«Euskaraldia oso neorrealista da»

Urtzi Urkizu

ETB1ek 'Dailobit' saioaren bigarren atala emango du gaur, Euskaraldian izandako bizipenekin. Rutak Leire Palaciosekin batera aurkezten du programa. «Naturaltasunez agertzen saiatzen naiz».
Filip Albor, Amaia Karrere eta Arantxa Hirigoien, <em>Ttinka</em> disko-liburuaren egileak. ©MATHIEU HARANBURU/ BELARRI

«Ikusi dut gauza gutirekin anitz pasarazten ahal dela»

Ainize Madariaga

'Ttinka' disko-liburua plazaratu du Hirigoienek, Filip Albor eta Amaia Karrerekin batera.Ttipitik «on» denez kantuak eta ipuinak euskaraz entzutea, haurren beharretara egokitu dute obra.
Jon Zabaleta, HernaniKomik azokan emandako Joseph Camino saria eskuetan duela. ©JON URBE / FOKU

«Marrazteak goizero jaikitzen laguntzen dit»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Trazu ezberdin asko dituen bineta erraldoi bat da Zabaletaren bizitza, marrazkiz zirriborratu duena. Hernani bere jaioterrian saritu dute, eta euskal komikiari egindako ekarpena aitortu.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...