Albistea entzun

ERREZETA

Fideua ganboi, shiitake eta ziazerbekin

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2021eko martxoak 6 - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

400 g fideo lodi.
Tipulin 1.
2 baratxuri ale.
Ziazerba sorta bat.
8 shiitake pieza.
Dozena bat ganboi.
Gatza.
Oliba olio birjina.

1. Lehenik baratxuriak eta tipula zuritu, eta juliana moduan moztu. Zartagin zabal batera (ondoren fideua egiteko erabiliko dugun bera) oliba olio zurrusta bat gehitu, eta bertara barazkiak eta gatz pittin bat gehitu; erregosi hamar bat minutuz. Ondoren, shiitakeak ere juliana moduan moztu, eta bertara gehitu. Su ertainean beste bost bat minutu mantendu.

2. Bitartean, otarrainxkak zuritu. Buru eta azalak beste lapiko batean erregosi, olio zurrusta batekin. Pare bat minutu pasa ondoren, urez estali, eta hamar bat minutuz egosi. Ondoren, salda hori gorde.

3. Barazkiak dauden zartaginera ziazerba hostoak gehitu, nahastu, eta jarraian ganboi azalen egosketa saldatik lau bat kazokada gehitu. Irakiten hastean, fideo lodiak gehitu, gatz pittin bat ere bai. Kontuan eduki fideoak ganboien saldarekin estaliak egon behar direla. Horrela ez bada, salda gehiago gehitu. Irakiten hasi eta pare bat minutura, ganboi zurituak saldara gehitu. Sua bizitu eta bost bat minutu pasatu ondoren, eta ur guztia xurgatzen duenean, sua itzali.

4. Zerbitzatu aurretik, hiru edo lau bat minutuz mantendu zartaginean, ukitu gabe, pausan, horrela hezetasun guztia ongi xurgatu dadin, eta fideoek lehor itxura har dezaten.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©JAGOBA MANTEROLA / FOKU

«Estigmaren aurrean, onena armairutik ateratzea da»

Iker Tubia

Osasun mentalaren aktibista da Iaboni, eta gizarteak dituen estigmen aurka aritzen da, baita oholtzatik ere. Osasun mentalari arreta emateko eskatu du, eta elkar laguntzeko agenteak babestu.
 ©MAIALEN ANDRES / @FOKU

Hamar urteko maitasun bat

Enekoitz Telleria Sarriegi

Triatloia Maite Dut egitasmoak hamar urte bete ditu aurten. «Komunitate bat; topaleku bat» josi dute kirol «erakargarri» horren inguruan: euskaratik eta euskaraz, gazteenei eta emakumezkoei begira taxututakoa.

 ©ARITZ LOIOLA / @FOKU

«Arteak behar bat ukitu behar du»

Urtzi Urkizu

'The Cell' websailaren hirugarren denboraldia Bizkaian grabatzen ari dira, euskaraz. Thompsonek sortutako zientzia fikziozko lan bat da, eta ekoizle eta aktore arituko da.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.