Albistea entzun

ERREZETA

Udare eta sagar-krema tarta

JUANAN RUIZ / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2018ko ekainak 2

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

2 errezil sagar

2 udare

Litro erdi esne

6 arrautza

200 gr azukre

50 gr irin

Banilla makilatxo bat

Gurina

Tartaren oinarria egiteko orea

1

Lehenik, krema prestatzeko, esnea berotzen jarri lapiko batean, banilla makilatxoarekin batera. Bitartean, berriz, arrautzen gorringoak beste ontzi batean jarri.

2

Azukrea ontzira nahastu, eta etengabe irabiatu bost minutuz. Ondoren, irina gehitu, eta kontu handiz nahastu.

3

Berotutako esnearen erdia ontzira bota, eta ondo nahastu. Lapikoan gelditu zaigun esnea irakin artean berotu: banilla makilatxoa kendu, eta ontzian duguna lapikora irauli. Bost minutuz irakiten eduki etengabe nahastuz.

4

Errezil sagarrak eta udareak zuritu, erditik moztu, bihotza kendu eta puska txikietan moztu.

5

Zartagin batean gurin koilarakada bat ipini, eta, urtzen hastean, fruta pusketak gehitu: 3 edo 4 minutuz erregosi. Ondoren, aurrez prestaturik dugun krema gehitu, nahastu, sua itzali, eta gorde.

6

Orea labeko erretilu batean zabaldu. Labea 160 gradutan berotu, sartu orea, eta 15 bat minutuz egosi. Sardexka batekin orea leku desberdinetan zulatu labean sartu aurretik, harrotu ez dadin.

7

Labetik atera, eta orearen gainean sagar eta udare krema zabaldu, eta berriz ere labean sartu: 180 gradutara igoko dugu labearen tenperatura, eta 20 bat minutuz mantendu. Azkenik, epeltzen utzi.

8

Lagungarri bezala, izozki goxo batekin zerbitza dezakegu.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Erroiz olio enpresako kideak, Oinatz Bengoetxea pilotari ohia erdian dutela, atzo. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Urre berdearen zukua dastagai

Unai Etxenausia

Lantziegoko Erroiz olio enpresak oliba olio birjina estra berria aurkeztu du. Aurten, Bengoetxea pilotari profesional ohia gonbidatu dute Sustraiak zuku izarra dastatzera.
Txantxangorri bati eta onddo bati sakelakoarekin egindako argazkiek Merlin eta Mushtool aplikazioetan egindako bidea. ©BERRIA

Natura poltsikoan

Enekoitz Telleria Sarriegi

Geroz eta gehiago dira natura behatzen eta ulertzen laguntzen duten sakelako aplikazioak. Behatu litezke mendiak, onddoak, hegaztiak, landareak, zeruak... eta bahetu litezke ondoren behaketak. Adituek diote erabilgarriak, errazak eta herritarrak zientziara hurbiltzeko lagungarriak direla, baina tentuz erabiltzekoak ere bai, ez dutelako beti bete-betean asmatzen.

Jose Ignacio Jauregi —eskuinetik hasita bigarrena—, lankideekin, Michelin izar berdea esku artean dutela. ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Ongi elikatutako txerriek zapore hobea dute»

Amaia Jimenez Larrea

Lekunberriko Maskarada jatetxeak Michelin izar berde bat lortu du orain gutxi. Jatetxearen jasangarritasuna saritu dute, 'euskal txerri' izeneko arraza nola tratatzen duten aintzat hartuta.
 ©TAMARA ARRANZ

Ez ote da beranduegi autoeskolarako?

Mikel Yarza Artola

Borja Cobeagak 'No me gusta conducir' telesaila estreinatu du, gidabaimena 40 urterekin atera nahi duen gizon baten inguruko komedia

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...