Albistea entzun

ERREZETA

Hostopilak otarrainxkaz beteta

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2020ko urriak 31

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Hostopil xafla bat.
Dozena bat otarrainxka.
300g leka.
Bexamela egiteko:
Esnea, gurina, irina, gatza.
Oliba olioa.

1. Hostopil xafla zilindrotan moztu, edalontzi baten laguntzaz. Labeko erretilu batean jarri. Labea berotzen jarri, 180 gradutan. Beroa dagoenean, erretilua sartu, eta 20 minutuz mantendu. Horrela, hazi edo puztu egingo dira hostopil zilindroak.
2. Otarrainxkak zuritu, eta burua kendu. Azal eta buruekin salda egingo dugu. Lapiko batean, jarri urez estalita berotzen, gatz pittin batekin. Egosi hamar minutu inguruz. Iragazi eta salda gorde
3. Bexamela egiteko, gurina lapiko batean jarri, eta berotu urtu arte. Orduan, irina nahastu, eta etengabe irabiatuz, esnea (epela bada hobe) pixkanaka-pixkanaka gehituz joan. Otarrainxka salda pixka bat ere gehitu, esneaz gain. Lodieraren arabera, salda edo esne gehixeago bota. Gatz pixka bat bota, eta bost minutuz irakin, nahasteari utzi gabe. Hozten utzi eta gorde. Krema lodi xamarra gelditzea da gure nahia errezeta honetarako.
4. Otarrainxkak puskatan moztu, eta zartagin batean su bizian erregosi, minutu pare batez. Ondoren, bexamel kremara gehitu.
5. Lekak ere egosi, beste lapiko batean, ur eta gatz pixka batekin. 10 bat minutuz egosi ondoren, ur hotzetik pasatu, testura eta kolorea mantentzeko.
6. Labetik atera hostopil zilindroak, erditik moztu, eta tartean otarrainxka krema sartu. Azkenik, hostopila taparekin estali. Platerean jartzerakoan, lekak jarri azpian, eta gainean, hostopila jarri. Nahi izanez gero, bexamel pixka bat gehiagorekin estali guztia.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusia, atzo, Bilbon, EITB 2030 estrategia plana azaltzen. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

Euskara eta kultura xede

Urtzi Urkizu

Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusiak etorkizuneko ildoen berri eman du. «Euskarri digital berrien aurrean, euskarazko edukiak bermatu behar ditugu», esan du, Bilbon.

 ©THE NORTH WATER

Itsasgizonen handinahia eta kalamitatea

Mikel Yarza Artola

Andrew Haigh zuzendari britainiarrak 'The North Water' telesaila plazaratu du, Artikoa esploratu zuten balea ehiztarien inguruko istorioa

<em>Petite maman</em> filmeko bi haur protagonistak. ©BERRIA

Haurtzaroaren denboratasuna

Gorka Erostarbe Leunda

Celine Sciammak bi neskatoren arteko harremana du ardatz 'Petite maman' bosgarren filmean. Amets giroa, iraupen laburra eta soiltasuna erabili ditu hari narratiboa ehuntzeko

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.