Albistea entzun

ERREZETA

Patata eta hegaluze milorria

JAIZKI FONTANEDA / @FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2022ko ekainak 18

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Hegaluzea: 300 gramo, garbi
Lau patata berri
Bi tipula
Pikillo piperrak
Gatza
Oliba olioa
Bi baratxuri ale
Perrexil sorta bat
Ozpina

1. Lehenik, jarri patatak egosten. 30-40 minutu izango dira, gutxi gorabehera, betiere patataren tamainaren arabera. Gorde.

2. Ondoren, zuritu tipulak eta moztu xafla finetan. Erregosi zartagin batean, oliba olio txorrotada batekin eta gatz pittin batekin, 20 minutuz. Gero, gorde.

3. Moztu pikillo piperrak zerrenda luzeetan, eta erregosi bost bat minutuz zartagin batean, oliba olio pittin batekin eta gatz pixka bat gehituz.

4. Baratxuri aleak zuritu eta ahalik eta zati txikienetan moztu. Baita perrexila ere. Jarri bi osagaiak erretilu txiki batean, eta gehitu gatza, ozpina eta oliba olioa. Ondo nahastu, eta gorde.

5. Egositako patatak zuritu eta xaflatan moztu. Guztiak ongi zabaldu erretilu batean.

6. Hegaluzea zentimetro bateko lodierako xafletan moztu; gatz pittin bat bota; eta zartagin edo plantxa batean, aurrez ondo berotuta, minutu batez frijitu, oliba olio tanta baten laguntzaz.

7. Azkenik, platera osatzeko, lehenik patata ipini; gero, tipula goxatu geruza bat; gainean, hegaluze xafla; eta, azkenik, bukatzeko, berriro patata. Egin horrela hiru aldiz, eta osagai guztiekin milorria osatuko da.

8. Ondoren, guztia platereratu, eta ongi busti prestatuta dagoen baratxuri eta perrexil ozpin-olioarekin. Azken ukitua emateko eta zapore eta kolore kontrasterako, aurretik erregosi den pikillo piper puska jarri milorriaren gainean. Puntaren puntan!

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Sekulako giroa izan zen atzo Ondarroan, eguerditik hasita. ©URTZI URKIZU

'Azule', txingor euritan aurrera

Urtzi Urkizu

Bi urtez derrigorrez eten ostean, Zapato Azule jaia egin dute Ondarroan. Giro aparta izan da kaleetan, Dinamartxakoei ongietorria eman diete eta pentsiodunak omendu dituzte.
Itziar Ituño aktoreak Malen Zubiri politikariarena egiten du <em>Intimidad</em> telesailean. ©DAVID HERRANZ / NETFLIX

'Intimidad', Netflixen gehien ikusi den telesaila, ingelesez bestekoetan

Urtzi Urkizu

Txintxua Filmsen fikzioa 58 herrialdetan sartu da Top10ean. IMDB-ko lehen 50etan kokatu da

Edorta Agirre. / ©Gorka Rubio, Foku

«Janari pista galduz gero, nahi duena salduko digu sistemak»

Miren Garate, Gipuzkoako Hitza

Janaren inguruan «gero eta desinteres handiagoa» ikusten du Edorta Agirrek, Amantala ta mantela liburuaren egileak. Dioenez, «zelofanez ontziratutako produktuek» hartu dute lehengaien tokia. «Horiek zer duten? Sinetsi egin behar, ez baitugu kriteriorik».

 ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

«Niretzat, bertsoa terapia da; arazoren bat edukiz gero, bertsotan heltzen diot»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

40 urte igaro dira Arabako lehen bertso eskola sortu zutenetik, eta Lopez izan zen sortzaileetako bat. Ordutik, alboan izan du bertsoa, eta, eginiko lana eskertzeko, aurten berari eman diote Arabako bertsolari txapeldunari txapela jartzeko aukera.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...