ERREZETA

Txekor masailak saltsan

JUAN CARLOS RUIZ / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea

2019ko ekainak 22

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
Kilo bat txekor masail.
Porru 1.
2 Tipula.
2 Azenario.
4 Baratxuri ale.
Piper beltz ale batzuk.
3/4 litro ardo beltz.
Basokada bat Porto.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Lapiko handi bat su bizian berotzen jarri. Jarraian, txekor masailak bertan jarri, eta oliba olio zurrusta bat bota, baita gatz pittin bat ere. Su bizian eduki lau minutuz alde batetik, eta gorritzean bestetik, beste lau minutuz.

2. Bitartean, ditugun barazkiak (porrua, tipula, azenarioa, eta baratxuri aleak) garbitu, zuritu eta pusketatan moztu. Masailak ondo gorrituta daudenean, barazki guztiak lapikora gehitu, sua moteldu, eta hamabost minutuz erregosi.

3. Basokada bat Porto gehitu, eta ardo beltza ere bai. Horrekin batera, piper beltz aleak gehitu, eta sua bizitu. Ardoak duen alkohol soberakina guztiz lurruntzeko; gutxi gorabehera hogei bat minutuz irakiten eduki. Lapikoko salda erdira murriztu arte.

4. Ura gehitu lapikora, txekor masailak erabat estali arte. Ondoren, ordubete inguruz irakiten eduki (masailaren xamurtasunaren arabera, denbora gehixeago edo gutxixeago izan daiteke). Masailak lapikotik erretilu batera atera.

5. Orain, lapikoan duguna txinoaren laguntzaz pasatu, eta gatzez nola dagoen dastatu. Salda fina gelditu bada, denbora gehixeagoz irakiten mantendu, lodiera pixka bat hartu arte.

6. Txekor masailak xerratan moztu. Horretarako, komenigarria da hotzak egotea, bestela ezingo baitira ondo moztu. Gero, saltsa dagoen lapikora gehitu, eta irakin azkar bat eman. Prest daukagu, beraz, jaki goxo hau plateretan zerbitzatzeko.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Salvador Illa Espainiako Osasun ministroa gaurko agerraldian. ©Chema Moya/EFE

Diskotekak eta gaueko tabernak ixteko agindu du Madrilek

Berria

Neurriak zorroztuko dituzte Hego Euskal Herrian, egoera epidemiologikoak okerrera egin duela eta. Gainerako taberna edo jatetxeek 01:00ean itxi beharko dute, eta gauerditik aurrera ezingo da bezero gehiagorik sartu. Kalean erretzea ere debekatuta egongo da, bi metroko tartea bermatu ezin bada.

Jendea paseoan Donostiako alde zaharreko kaleetan, atzo. ©Juan Carlos Ruiz/FOKU

618 kasu atzeman dituzte Hego Euskal Herrian

Berria

Bizkaian behera egin dute kasuek; Araban, Gipuzkoan eta Nafarroan, aldiz, igo egin dira.

Osasun langileak PCR probak egiten Donostian, aurreko astean. ©Gorka Rubio/FOKU

Azpeitiko Erdikalean ibili zirenei proba egiteko eskatu die Jaurlaritzak

Berria

Abuztuaren 7tik 9ra bitartean kale horretan ibilitakoek egin beharko dute testa.

Rafael Bengoa, artxiboko irudi batean ©Gorka Rubio / Foku

«Mikrokonfinamenduak» ezartzearen alde dago Bengoa

Irati Urdalleta Lete

Eusko Jaurlaritzako Osasun sailburu ohiak aztarnarien falta dagoela azpimarratu du. Uste du agerraldiak egotea herritarren portaeraren eta administrazioaren kudeaketaren ondorioa dela.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna