Albistea entzun
Emakumeen aurkako indarkeriari ez
Emakumeen aurkako indarkeriari ez

ERREZETA

Txekor masailak saltsan

JUAN CARLOS RUIZ / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea

2019ko ekainak 22 - Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
Kilo bat txekor masail.
Porru 1.
2 Tipula.
2 Azenario.
4 Baratxuri ale.
Piper beltz ale batzuk.
3/4 litro ardo beltz.
Basokada bat Porto.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Lapiko handi bat su bizian berotzen jarri. Jarraian, txekor masailak bertan jarri, eta oliba olio zurrusta bat bota, baita gatz pittin bat ere. Su bizian eduki lau minutuz alde batetik, eta gorritzean bestetik, beste lau minutuz.

2. Bitartean, ditugun barazkiak (porrua, tipula, azenarioa, eta baratxuri aleak) garbitu, zuritu eta pusketatan moztu. Masailak ondo gorrituta daudenean, barazki guztiak lapikora gehitu, sua moteldu, eta hamabost minutuz erregosi.

3. Basokada bat Porto gehitu, eta ardo beltza ere bai. Horrekin batera, piper beltz aleak gehitu, eta sua bizitu. Ardoak duen alkohol soberakina guztiz lurruntzeko; gutxi gorabehera hogei bat minutuz irakiten eduki. Lapikoko salda erdira murriztu arte.

4. Ura gehitu lapikora, txekor masailak erabat estali arte. Ondoren, ordubete inguruz irakiten eduki (masailaren xamurtasunaren arabera, denbora gehixeago edo gutxixeago izan daiteke). Masailak lapikotik erretilu batera atera.

5. Orain, lapikoan duguna txinoaren laguntzaz pasatu, eta gatzez nola dagoen dastatu. Salda fina gelditu bada, denbora gehixeagoz irakiten mantendu, lodiera pixka bat hartu arte.

6. Txekor masailak xerratan moztu. Horretarako, komenigarria da hotzak egotea, bestela ezingo baitira ondo moztu. Gero, saltsa dagoen lapikora gehitu, eta irakin azkar bat eman. Prest daukagu, beraz, jaki goxo hau plateretan zerbitzatzeko.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Herritar ugarik produktuz beteriko poltsak utzi dizkiete Elikagai Bankuko boluntarioei. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Elkartasunez bete dira orgak

Aitor Biain

Hego Euskal Herriko Elikagai Bankuek bilketa nagusia egin dute, urtero bezala. Ehunka tona elikagai eta oinarrizko produktu bildu dituzte dendetan eta supermerkatuetan.
 ©Gorka Rubio / FOKU

«Arima pixka bat falta da orain, bai unibertsitatean eta bai hedabideetan»

Unai Zubeldia - Gipuzkoako Hitza

Bokazioz irakaslea dela aitortu du Joxerra Garziak, baina lan asko egindakoa da bai bertsolaritzan eta bai komunikabideetan. Erretiroa hartuta ere, ikastaroak eman eta eman ari da oraindik.

 ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Trantsizioa egitea, nola esan... zoriontasun eztanda bat da»

Iker Tubia

Gorputza estaltzen duten babesetan gordetzen da Gomez izotz hockeyan aritzeko. Ia bizi osoan gorde behar izan du emakume zela, baina orain ez du ezkutatzen. Partida hor dago oraindik.
Gazte Euskaltzaleen Sarekoek protesta egin zuten EITBren Bilboko egoitza aurrean, azaroaren 16an. ©KLAK

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.