Albistea entzun

ERREZETA

Piper errea txipiroi beteekin

BERRIA Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Sukaldaria

2022ko urriak 29

OSAGAIAK
4 LAGUNENTZAT

4 piper morro .
Kilo bat txipiroi fresko.
3 tipula.
3 baratxuri.
Oliba olioa.
Gatza.
Kopa bat txakolin.

1. Jarri lau pipermorroak labeko erretilu batean, eta dauden moduan sartu labean. Eduki labean hogei bat minutuan, 220 graduan.

2. Txipiroiak garbitu. Bereizi txipiroiaren hegalak eta garroak. Sartu hegalak eta hankak txipiroiaren gorputzaren barnean. Txotx batekin lagunduz, itxi txipiroiak, barruko hegalak eta garroak ez daitezen atera.

3. Tipulak zuritu, eta juliana eran moztu, fin-fin. Erregosten jarri, gatz pittin batekin, lapiko batean. Eduki hamar minutuan, su bizi samarrean. Kolore pixka bat hartuko dute horrela. Nahastu tarteka.

4. Moztu baratxuriak puska txikietan, eta gehitu lapikora. Jarraian, baita txipiroiak ere. Nahastu osagai guztiak eta elkarrekin erregosi bost minutuan, su bizian.

5. Gehitu txakolina eta lapikoa sutan eduki beste bost minutuz, txakolinaren alkohol soberakina lurrundu dadin. Gero, estali guztia urarekin eta irakiten eduki 35 bat minutuz, taparik gabe, txipiroiak egin daitezen, eta saltsa guztia goxa dadin.

6. Bitartean, zuritu pipermorroak, kendu txortena eta haziak, eta moztu tira zabaletan. Jarri zartagin batean, eta berotu, hiru edo lau minutuan. Gehitu gatz pitin bat.

7. Platereratzeko, jarri pipermorroak plateraren erdian. Kendu txotxa txipiroi beteei, eta jarri piperren gainean. Azkenik, tipula goxatua zabaldu gainetik.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA/ FOKU

«Ez da gaztetxearen inguruko film soil bat»

Amaia Jimenez Larrea

'Mari. Isilik nahi gaituztenan' Oñatiko Antixena gaztetxearen hamargarren urteurrenaren harira sortutako film bat da, fikziozkoa. Datorren astean estreinatuko da, Oñatin eta Durangoko Azokan.
Hilabete honetan bi aldiz agertu da Belharra, Donibane Lohizune parean. Europako uhinik handiena da. Matt Etxebarne ageri da argazkian, foil taula <em>hegalaria</em> lagun. ©FRANCK LAPUYADE

Belharra: hogei urteko mugarria

Ainize Madariga

Hogei urte bete dira Donibane Lohizuneko Belharra uhin erraldoiaren gainean surf egin zutela lehen aldikoz. Axi Muniainek arraunean ere igan zuen lehentze, 2013. urtean. Gero eta haboro dira ausartzen direnak orain: Matt Etxebarne da haietako bat. Baina denek oroitarazi dute lanjer handia.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Hemengo irrati batzuk hasiak dira jolasten adimen artifizialarekin»

Urtzi Urkizu

Adimen artifizialarekin narrazioak sortu, eta horiek 'Zero eta bat' podcastera eramaten ditu Erezumak. Gaur sareratuko du hirugarren atala. «Esperimentatzen jarraituko dut».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...