Albistea entzun

ERREZETA

Gazta tarta marrubi saltsarekin

IKER MARKINEZ Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Sukaldaria

2023ko apirilak 15

OSAGAIAK
4 LAGUNENTZAT

Tartaren oinarria.
200 mililitro esne gain.
200 gramo Euskal Herriko behi gazta.
Kazo bat pastel krema.
Saltsarako:
100 gramo marrubi.
100 gramo azukre.
Limoi bat.
Pastel kremarako:
Litro erdi esne.
Bost arrautza gorringo.
125 gramo azukre. Banilla makila bat.

1. Hasteko, marrubi saltsa prestatuko dugu. Marrubiak garbitu, laurdenetan moztu, eta gehitu limoi baten zukua eta 100 gramo azukre. Ontzi batean eduki, ordubetez. Irabiatu, eta gorde.

2. Pastel krema egiteko, jarri irakiten esnea eta banilla makila lapiko batean. Ontzi batean, ongi nahastu eta irabiatu arrautza gorringoak eta azukrea. Gehitu irina, eta ondo nahastu. Ondo nahastutakoan, gehitu irakindako esnea. Pasatu guztia berriro lapikora, eta eduki bost minutuz irakiten. Etengabe nahastu behar da, ez itsasteko. Gorde.

3. Erositako tarta oinarri bat erabiliko dugu gaur. Jarri labea berotzen, 170 graduan. Oinarria laberako egokia den molde batean ipini, gainean aluminio papera, eta bota garbantzu batzuk gainera, oinarria zapaltzeko. Erre labean ordu erdi batez. Atera, eta hozten utzi.

4. Nahastu ontzi batean esne gaina eta azukrea, biak batera. Ondo irabiatu eta gero, esne gaina harrotu egingo da.

5. Hartu beste ontzi bat. Nahastu ondo behi gazta —Euskal Herrikoa aukeratu dezakegu— eta kazo bat pastel-krema. Ondoren, gehitu esne gain harrotua. Poliki poliki nahastu. Hartu nahasketa, eta zabaldu labean erretako oinarrian —moldea kendu gabe—. Utzi hozkailuan hozten, ordu pare batean. Moztu zatiak, eta busti marrubi saltsarekin.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Circom sariak banatu dituzte Donostian ©ETB

Egungo erronkak aztertu dituzte 39. Circom biltzarrean

Urtzi Urkizu

Danimarkako TV2 Nord kateak jaso du Gran Prix saria, Donostian. Ukrainako ‘Hromdaske’ hedabideko bi kazetarik hitzaldia eman dute.

Izokin bat, Bidasoa ibaian gora. ©JOSE ARDAIZ GANUZA

Joan-etorriko arrainen balioa

Iker Tubia

Arrain diadromoen onura ekologiko eta kulturalak handiak direla adierazi dute Europako Diades proiektuaren emaitzek. Arrain horiek ibaitik itsasora edo itsasotik ibaira migratzen dute, eta haien populazioak arriskuan daude. Adituek babes neurri «bateratuak» eskatu dituzte.
Natalia Garriga eta Rosa Roma i Monfa, atzoko agerraldian. ©ARNAU PASCUAL / KATALUNIAKO KULTURA DEPARTAMENTUA

Kataluniak ehunka bikoizketa eta azpidatzi emango dizkie plataformei

Jakes Goikoetxea

TV3k bikoiztutako eta azpidatzitako film eta telesailak jartzen ari dira 'streaming' plataformen esku
Txokolatezko txalupa bat itsasoratu du gaur Albaolak

Uretaratze gozo-gozoa

Enekoitz Telleria Sarriegi

Txokolatez egindako 1.500 kiloko txalupa bat itsasoratu dute Pasaiako badian. Albaola Itsas Kultur Faktorian egin dute, Euskal Herri osoko gozogileen artean. Eta bai: flotatu egin du.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.