Albistea entzun

ERREZETA

Krema eta marrubizko hostopila

Krema eta marrubizko hostopila.
Krema eta marrubizko hostopila. JUAN CARLOS RUIZ / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2019ko maiatzak 11

OSAGAIAK LAU LAGUNENTZAT

Hostopila.

8 arrautza.

225 gramo azukre.

100 gramo irin.

Litro bat baserriko esne.

Banilla makila zatitxo bat.

400 gramo marrubi.

1. Krema prestatzen hasiko gara lehenik. Lapiko batean, esnea berotzen jarri, banilla makilatxoarekin batera, eta bitartean arrautzen gorringoak ontzi batean jarri.

2. Azukrea ontzira nahastu behar da, eta bost minutuz etengabe irabiatu. Gero, irina gehitu behar zaio, eta kontu handiz nahastu.

3. Berotutako esnearen erdia ontzira bota, eta ondo nahastu. Lapikoan gelditu zaigun esnea irakin artean berotu, eta, banilla makilatxoa kendu ondoren, ontzian daukaguna lapikora irauli. Bost minutuz irakiten eduki behar da, etengabe nahastuz; gero, hozten utzi.

4. Labea 180 gradutara berotzen dugun bitartean, hostopila lauki luze itxurako pusketatan moztu, eta labeko erretiluan ipini. Labean sartu, eta hogei minutuz egosi. Kontuan eduki erretilua labearen erdian jartzea, eta beheko beroa bakarrik erabiltzea. Gero, hozten utzi.

5. Marrubiak garbituko ditugu, baina txorten eta guzti. Horrek ura marrubiaren barruan sartzea eragozten du, eta horrela marrubiak zapore guztia mantentzen du. Ondoren, txortena kendu, eta marrubi bakoitza hiru xaflatan moztu.

6. Milorriak prestatzeko, hostopil pusketa bakoitza hiru xaflatan moztu behar da. Lehenengo xaflaren gainean krema jarri, baita marrubi xafla batzuk ere. Beste alde batetik, berdin jarraitu gainontzeko hostopil zein marrubi xaflak bata bestearen gainean jarriz.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA/ FOKU

«Ez da gaztetxearen inguruko film soil bat»

Amaia Jimenez Larrea

'Mari. Isilik nahi gaituztenan' Oñatiko Antixena gaztetxearen hamargarren urteurrenaren harira sortutako film bat da, fikziozkoa. Datorren astean estreinatuko da, Oñatin eta Durangoko Azokan.
Hilabete honetan bi aldiz agertu da Belharra, Donibane Lohizune parean. Europako uhinik handiena da. Matt Etxebarne ageri da argazkian, foil taula <em>hegalaria</em> lagun. ©AXEROMUSIC

Belharra: hogei urteko mugarria

Ainize Madariga

Hogei urte bete dira Donibane Lohizuneko Belharra uhin erraldoiaren gainean surf egin zutela lehen aldikoz. Axi Muniainek arraunean ere igan zuen lehentze, 2013. urtean. Gero eta haboro dira ausartzen direnak orain: Matt Etxebarne da haietako bat. Baina denek oroitarazi dute lanjer handia.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Hemengo irrati batzuk hasiak dira jolasten adimen artifizialarekin»

Urtzi Urkizu

Adimen artifizialarekin narrazioak sortu, eta horiek 'Zero eta bat' podcastera eramaten ditu Erezumak. Gaur sareratuko du hirugarren atala. «Esperimentatzen jarraituko dut».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.