Albistea entzun

ERREZETA

Eskarola eta raf tomatezko entsalada urdina

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2022ko urtarrilak 8

OSAGAIAK
4 raf tomate.
Eskarola 1.
12 intxaur.
Tipulin gorria.
Gazta urdin laurden 1.
Txakolin ozpina.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Lehenik, ozpin olioa egingo dugu; horretarako, tipula gorria puska txikitan moztu, eta ontzi batean jarri. Gatza, txakolin ozpina eta oliba olio txorrotada batekin ongi busti. Guztia ongi nahastu, eta gorde.

2. Intxaurrak zuritu, eta ale garbietan banatu.

3. Eskarola garbitu, eta ongi lehortu. Eskarola ez dugu osorik erabiliko errezeta honetarako.

4. Orain, raf tomateei bihotza kendu, eta xafletan moztu. Plater batean ipini, eta erdian eskarola orriak jarriko ditugu.

5. Gazta xafletan moztu, eta plater batean ipini. Mikrouhin labean sartu, eta hamar bat segundoz berotu. Pixka bat berotzea da gure asmoa, baina formarik galdu gabe.

6. Entsalada osatzeko, tomate eta eskarola platerari ozpin olioa botako diogu, bakoitzaren gustura. Gazta xaflak entsaladaren bueltan ipini, eta, azkenik, intxaur aletxoak gainetik banandu.

Tomate barietate horri neguko tomatea ere esaten zaio. Beraz, sasoiko platera da, eta urtea ondo hasteko aproposa.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / @FOKU

«Galtzen ari den lan bat azaleratu nahi dut»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Ontzi bat da, esamolde bat da, eta arrantzalearen azalean jarri nahi bat da 'Axalian'. Izen hori jarri dio Ortolaizek Zarauzko Photomuseumen paratu duen erakusketari: «Mundu eder bat da itsasoa».
Jon Mirande, eskuinean, Bretainiar Elkartearen Saria ekitaldian, 1969. ©Z / EZEZAGUNA

De viris illustribus: Jon Mirande bretainiarra

Miel A. Elustondo

Euskaraz baino lehen ikasi zuen bretoieraz Jon Mirandek Parisen. Euskaldunak lagun egin baino lehen, bretainiarrak egin zituen adiskide. «Gazte haien karra! Askok ez zekiten haurretatik beren herriaren hizkuntza, baina ikasi zuten eta bretoieraz ari dira beti. Guk, aldiz...», idatzi zuen. Goulven Pennaod bretainiarrarena dugu jakilegoa, Txomin Peillenek 1976an bildua.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Zorroztasuna funtsezkoa da kazetaritzan»

Urtzi Urkizu

Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako kazetarien elkargoko dekano eta Euskal Kazetarien Elkarteko presidente izendatu dute Goikoetxea. Dioenez, kazetariek baldintza onak behar dituzte.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.