Albistea entzun

ERREZETA

Udazken zaporeak platerean

IKER MARKINEZ Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Sukaldaria

2022ko urriak 15

OSAGAIAK
4 LAGUNENTZAT

Kalabaza pusketa bat.
3 porru.
Nafarroako piper gorri errea.
5 onddo beltz.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Udazken bete-beteko produktuak erabiliko ditugu gaurko errezetarako. Lehenik, kalabaza krema egingo dugu. Horretarako porruak garbitu, eta zati handi xamarretan moztu. Lapiko batean zatiak jarri, kalabazari ere azala kendu, eta hori ere puska handietan zatitu eta lapikora gehitu. Oliba olio txorrotada eta gatz pittin bat bota, eta urez juxtu estali. Irakiten jarri, hastean 20 minutuz mantendu, eta ondoren sua kendu. Jarraian irabiatu, eta krema goxoa lortuko dugu. Gorde.

2. Orain piper erreak —gure kasuan Beringoak dira— zuritu, eta haziak ongi kendu. Zartagin zabal batean jarri bata bestearen ondoan, baina ongi zabalduak. Gatz pittin bat bota, eta oliba olio txorrotada bat. Su motelean berotzen jarri, eta hamabost bat minutuz erregosi, poliki-poliki. Ondoren itzali, eta tapa bat jarri.

3. Onddo beltza prestatzeko, azalean duen lurra ongi kendu, eta traputxo busti batekin pixka bat garbitu. Kasu honetarako onddoak txikiak badira hobe. Horiek lau edo sei puskatan moztu, eta zartagin batean ipini onddo puskak. Gatz pittin bat gehitu, eta baita oliba olio txorrotada bat ere. Horiek su oso bizian hiru bat minutuz erregosi. Atera, eta gorde.

4. Platereratzeko, hiru osagaiak beroak izango ditugu. Lehenik, beheko aldean kalabaza krema zabaldu; gainean, ilaran, pikillo piperrak erditik moztuak jarri, eta, horien gainean, onddoak.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA/ FOKU

«Ez da gaztetxearen inguruko film soil bat»

Amaia Jimenez Larrea

'Mari. Isilik nahi gaituztenan' Oñatiko Antixena gaztetxearen hamargarren urteurrenaren harira sortutako film bat da, fikziozkoa. Datorren astean estreinatuko da, Oñatin eta Durangoko Azokan.
Hilabete honetan bi aldiz agertu da Belharra, Donibane Lohizune parean. Europako uhinik handiena da. Matt Etxebarne ageri da argazkian, foil taula <em>hegalaria</em> lagun. ©AXEROMUSIC

Belharra: hogei urteko mugarria

Ainize Madariga

Hogei urte bete dira Donibane Lohizuneko Belharra uhin erraldoiaren gainean surf egin zutela lehen aldikoz. Axi Muniainek arraunean ere igan zuen lehentze, 2013. urtean. Gero eta haboro dira ausartzen direnak orain: Matt Etxebarne da haietako bat. Baina denek oroitarazi dute lanjer handia.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Hemengo irrati batzuk hasiak dira jolasten adimen artifizialarekin»

Urtzi Urkizu

Adimen artifizialarekin narrazioak sortu, eta horiek 'Zero eta bat' podcastera eramaten ditu Erezumak. Gaur sareratuko du hirugarren atala. «Esperimentatzen jarraituko dut».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...