Albistea entzun

ERREZETA

Odolkiz beteriko krepeak

ANDONI CANELLADA / AFOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2018ko urriak 13

KREPEEN OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

3 arraultz.

100 gramo irin.

40 gramo gurin.

Gatza.

Esne litro laurdena.

Odolki bat (aurretik egosia).

BEXAMELARAKO

Oliba olio birjina.

Gurina.

4 goilarakada irin.

3/4 litro baserriko esne.

Gatza.

1

Krepak prestatzeko: Ontzi batean arraultzak osorik, gatz pitin bat eta irina nahastu. Dena ongi irabiatu. Ondo irabiatuta dagoenean, esnea gehitu eta nahastu.

2

Zartagin ertain batean gurin pusketa bat jarri, eta berotzen hasi. Gurina urtzean kreparen orera gehitu, eta zartagina berriro sutan jarri. Kreparen masa berriz ongi nahastu.

3

Burruntzali txiki baten laguntzaz, zartaginera bota krepen orea. Alde batetik bestera zartagia mugitu, guztia ongi zabaldu arte. Segundo gutxiren buruan buelta eman krepari eskuen laguntzaz, eta plater batera atera. Gainerako orearekin pauso berdinak jarraitu, masa guztia bukatu arte.

4

Bexamela prestatzeko: lapiko batean olio txorrotada bat eta gurin goilarakada bat berotzen jarri. Lau goilarakada irin gehitu, nahastu, eta pixka bat egosten eduki ondoren, esnea gehitzen joan poliki, guztia bota arte (esnea aurrez beroa badago, hobeto).

5

Gatz pittin bat bota, eta ondo nahastu. Bexamel krematsua lortu behar da. Egositako odolkia tripatik atera, eta bexamelaren lapikora gehitu. Bexamela hozkailuan gorde, hurrengo egunera arte.

6

Bexamela hotz dagoenean, krepeak betetzen hasi.

Horretarako, krepak ongi zabaldu, eta, erdian, odolki bexamel goilarakada pare bat jarri. Ondoren krepa kiribildu. Pauso berberak jarritu behar dira, krepe guztiak bete arte.

7

Azkenik, labea berotzen jarri, eta han berotu krepeak mahaira zerbitzatu aurretik. Nahi izanez gero, piper pikilo saltsa batez busti daitezke krepak, labetik ateratzean.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©GEJA KUIKEN

«Bildtsez idatzitako lehen nobela ez dadila azkena izan»

Olatz Silva Rodrigo

Bildts dialektoan idatzitako lehenengo eleberria argitaratu du Gerard de Jongek. Nortasunari eta kidego batekoa izateko sentimenduari buruzko liburua da. Tradizio baten lehenengo urratsa egin duela adierazi du.
Haur bat eta haren mentorea, iazko agur festan. ©SOS ARRAZAKERIA

Urretxindorra, bidean lagun

Amaia Jimenez Larrea

Gipuzkoako SOS Arrazakeria elkarteak duela bederatzi urte abiarazi zuen Urretxindorra, gazte migratzaileak eta goi mailako ikasketak egiten ari diren ikasleak elkartzen dituen programa. Zortzi bat bikoterekin hasi ziren proiektu pilotuan, eta ia berrogei dira aurten.

Jorge Ribera Eguzki irratiko esataria, artxiboko irudi batean. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Eguzkik dio lege berriak ez diela lizentziarik bermatzen irrati libreei

Urtzi Urkizu

Hala ere, Iruñeko Eguzki irratiak lizentzia eskaera egingo du. Uste du lege berriaz ezin dela fidatu

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.