Albistea entzun

Gastronomia. ERREZETA

Txerri azpizuna shitake eta barazkiekin

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2021eko urtarrilak 23

OSAGAIAK
Txerri azpizun 1.
4 shitake handi.
Dozena bat gari zainzuri.
2 azenario.
4 zerbaren orrimami.
Gatza.
Piper beltz hautsa.
Oliba olio birjina.

1. Lehenik, barazkien prestaketarekin hasiko gara. Horretarako, azenarioak zuritu, eta makilatxo fin eta luzeetan moztu. Zerba orrimamiei iletxoak kendu, eta horiek ere makila luze forman moztu. Gari zainzuriak erditik moztu; errezeta honetarako, buru aldea bakarrik erabiliko dugu (zurtoin zatia, beraz, beste baterako gordeko dugu).
2. Lapiko batean, ura irakiten jarri, gatz pittin batekin. Irakiten hastean, lehenik, azenarioa gehitu, eta bost minutuz egosi. Ondoren, ur hotzetara pasatu, eta gorde. Gauza berbera egin zerbaren orrimamiekin; horiek bost minutuz egosi, eta gero, ur hotzetan hoztu. Azkenik, gari zainzuriak: horiek hiru edo lau minutuz egosi, hoztu, eta gorde.
3. Jarraian, txerri azpizuna behatz baten lodierako xerratan moztu. Plater batean ipini, eta gatz eta piper beltz hautsa ere gehitu, bi aldeetatik.
4. Zartagin zabal bat berotzen jarri, eta ondo beroa dagoenean, azpizun xerrak jarri, bata bestearen ondoan, baina zartagin osoa okupatu gabe. Oliba olio txorrota bat bota. Zartaginean libre utzi dugun leku horretan, shitake txapelak jarriko ditugu, behera begira. Bi minutu pasatu ondoren, txerri azpizunari buelta eman; shitakeak utzi dauden bezala, zartaginean. Beste pare bat minutu pasatu ondoren, erretilu batera atera txerri azpizun xerrak, bakarrik. Shitakeei buelta eman, eta bertara egosita ditugun barazki guztiak gehitu. Guztia pare bat minutuz erregosi; sua itzali, eta oliba olio txorrota txiki bat gehitu.
5. Plateretara zerbitzatzea besterik ez zaigu gelditzen: shitakea plater erdian jarri, eta gainean, pare bat txerri azpizun xerra, eta inguruan barazkiak. Oso goxoa gelditu zaigu horrela, baina nahi baduzue haragi saltsa batez ere lagundu dezakezue.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / FOKU

«Arkitekturak asko aldatzen ditu bizitzeko moduak»

Jone Arruabarrena

Donostiako Itsas Etxea eraikina berritu egin dute, eta Europako sari batzuetarako izendapena jaso du. Kontserbadorearen eta eraldatzailearen arteko oreka bilatu nahi izan dute sortzaileek.
Txioengatik kobratzeko modua jarriko du Twitterrek

Txioengatik kobratzeko modua jarriko du Twitterrek

Edu Lartzanguren

'Super Follow' aukera ahalbidetuko du sare sozialak: kontu baterako harpidetza egin ahalko dute jarraitzaileek, hilean ia bost euroren truke, eta, horren bidez, kontuaren jabeak argitaratzen dituen mezu esklusiboak ikusi.

Ines Arrue eta Maialen Goñi, <em>Zinea</em> hedabide digitaleko kazetariak. ©ANDER MAKAZAGA

Zazpigarren arteaz, euskaraz

Urtzi Urkizu

'Zinea.eus' atariak erreferentzialtasuna lortu du ikus-entzunezkoen industriako profesionalen artean. Zinemari buruz aritzen den hedabide bat izaki, «jende berriari» ateak ireki nahi dizkio.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.