Albistea entzun

Gastronomia. ERREZETA

Txerri azpizuna shitake eta barazkiekin

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2021eko urtarrilak 23 - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

OSAGAIAK
Txerri azpizun 1.
4 shitake handi.
Dozena bat gari zainzuri.
2 azenario.
4 zerbaren orrimami.
Gatza.
Piper beltz hautsa.
Oliba olio birjina.

1. Lehenik, barazkien prestaketarekin hasiko gara. Horretarako, azenarioak zuritu, eta makilatxo fin eta luzeetan moztu. Zerba orrimamiei iletxoak kendu, eta horiek ere makila luze forman moztu. Gari zainzuriak erditik moztu; errezeta honetarako, buru aldea bakarrik erabiliko dugu (zurtoin zatia, beraz, beste baterako gordeko dugu).
2. Lapiko batean, ura irakiten jarri, gatz pittin batekin. Irakiten hastean, lehenik, azenarioa gehitu, eta bost minutuz egosi. Ondoren, ur hotzetara pasatu, eta gorde. Gauza berbera egin zerbaren orrimamiekin; horiek bost minutuz egosi, eta gero, ur hotzetan hoztu. Azkenik, gari zainzuriak: horiek hiru edo lau minutuz egosi, hoztu, eta gorde.
3. Jarraian, txerri azpizuna behatz baten lodierako xerratan moztu. Plater batean ipini, eta gatz eta piper beltz hautsa ere gehitu, bi aldeetatik.
4. Zartagin zabal bat berotzen jarri, eta ondo beroa dagoenean, azpizun xerrak jarri, bata bestearen ondoan, baina zartagin osoa okupatu gabe. Oliba olio txorrota bat bota. Zartaginean libre utzi dugun leku horretan, shitake txapelak jarriko ditugu, behera begira. Bi minutu pasatu ondoren, txerri azpizunari buelta eman; shitakeak utzi dauden bezala, zartaginean. Beste pare bat minutu pasatu ondoren, erretilu batera atera txerri azpizun xerrak, bakarrik. Shitakeei buelta eman, eta bertara egosita ditugun barazki guztiak gehitu. Guztia pare bat minutuz erregosi; sua itzali, eta oliba olio txorrota txiki bat gehitu.
5. Plateretara zerbitzatzea besterik ez zaigu gelditzen: shitakea plater erdian jarri, eta gainean, pare bat txerri azpizun xerra, eta inguruan barazkiak. Oso goxoa gelditu zaigu horrela, baina nahi baduzue haragi saltsa batez ere lagundu dezakezue.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Berria Ikasgelaren Tutoriala

BERRIA Ikasgela, egunerokoarekin ikasteko tresna

Mikel P. Ansa

Proiektu berri bat sortu du BERRIA egunkariak: Ikasgela. 12 urtetik aurrerako ikasleekin eskola orduetan lantzeko gaiak proposatuko ditu webgune batean, Berria.eus/ikasgela helbidean. Material osagarria eskainiko dio hezkuntza komunitateari.

Berria Ikasgelaren Tutoriala
 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«'Kontrol' hitzak adiera ezberdinak ditu armen merkatuaz hitz egitean»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

Urteak daramatza Calvok armen salerosketa ikertzen, Delas zentroan. Industria hori kontrolatzea posible den ala ez: galdera hori izango du hizpide Gasteizen bihar emango duen hitzaldian.
HBO Max plataformak gaur estreinatuko du <em>Todo lo otro</em> telesaila; Abril Zamorak sortu du. ©HBO MAX

HBO Max gaurtik martxan da Hego Euskal Herrian, eduki berriekin

Urtzi Urkizu

Plataforman HBO, Max Originals, Warner Bros, DC eta Cartoon Networkeko edukiak daude

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.