Albistea entzun

ERREZETA

Zapoa plantxan barazki eta otarrainxkekin

MAIALEN ANDRES / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2022ko apirilak 23

OSAGAIAK
Pipermorroa.
Kuia txiki 1.
Tipula 1.
2 baratxuri ale.
8 otarrainxka.
4 puska lodi zapo arrain.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Lehenik, labea berotzen jarriko dugu. 240 gradutan, 20 bat minutuz, eta pipermorroa erreko dugu. Ondoren, atera, eta, epeltzean, azala eta haziak kenduko dizkiogu.
2. Tipula juliana moduan moztu, eta lapiko batean erregosten jarri, oliba olio eta gatz pixka batekin. 15 bat minutuz eduki, eta kuia txikia gehitu, makila luze txikietan moztuta; erregosi dena beste 10 bat minutuz. Ondoren, gorde.
3. Zapo puskei gatz pittin bat gehitu, eta zartagin bat ondo berotzen jarri. Oso beroa dagoenean, bertan zapo puskak jarri, alde batetik oliba-olio txorrotadarekin, ongi gorritu daitezen; 4 edo 5 bat minutu utzi. Ondoren, buelta eman, eta beste olio txorrotada bat gehitu, eta beste 3 -4 bat minutu utzi. Baratxuri aleak zapoaren gainean zabaldu, txiki-txiki moztuak. Otarrainxkak ere bertara gehitu, eta beste pare bat minutu utzi. Ondoren, sua itzali.
4. Platera zerbitzatzeko garaian, pipermorroa platerean jarri, eta ondoren, tipula eta kuia gainean jarri, baita zapo puskak ere; denaren gainetik otarrainxkak jarri, eta, azkenik, zartaginean gelditu den saldarekin eta baratxuri zatitxoekin dena ongi busti.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / FOKU

«Argazkiak badauka benetakoaren zigilua, eta hitzek ez»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Argazkilaritza dokumentalean sinisten du Morelesek: «Informazioa edukitzea kontzientzia edukitzea da, eta horrek ekitera eramaten zaitu». 'Urtzearen aztarna' paratu du Donostian, klima aldaketaz ohartarazteko.

 ©JON URBE / ARGAZKI PRESS

Basogintza eredu berri baterantz

Unai Etxenausia

Ez dago «baso perfektua» sortzeko errezeta magikorik, aldakorra baita Euskal Herriko paisaia. Errez kooperatibako kideak eredu berri bat ari dira lantzen eta proposatzen: baso bakoitzak espezie autoktonoak eta genetika ezberdinekoak izan behar dituela diote, «baso irregularrak» bihur daitezen.
Kotoi markak Irizarren autobusetako ehuna erabiliz sortutako jantziak. ©GORKA RUBIO/ FOKU

Moda egiteko beste modu bat

Amaia Jimenez Larrea

'Ekomoda' erakusketa jarri dute Ezkioko Igartubeiti baserri-museoan, maiatz hasierara arte. Autobusetan erabili gabeko ehunekin egindako jantziak daude ikusgai.
Naizen elkartearen aurkezpen eguneko argazkia, Donostiako Antzoki Zaharrean. ©GORKA RUBIO / FOKU

Naizendarren festa

Ane Insausti Barandiaran

Naizen elkarteak Bigarren Hezkuntzarako sortutako ikus-entzunezkoak eta kamiseta berriaren diseinua aurkeztuko ditu gaur, urteroko festan

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...