Albistea entzun

ERREZETA

Nafarroako zainzuri freskoak piper gorriekin

MAIALEN ANDRES / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2022ko apirilak 2 - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

20 zainzuri.
2 pipermorro gorri.
Oliba olioa.
Gatza.
Kafe koilarakada bat azukre.

1. Garaiko produktua dugunez, gaur zainzuriak prestatuko ditugu, Nafarroakoak. Zainzuriak ipurdi aldean zentimetro inguru moztu, eta, ondoren, goitik behera zurituko ditugu. Kontuan hartu punta aldea ez dela behin ere zuritu behar.

2. Lapiko handi bat urez bete, gatza bota, eta azukre pittin bat ere bai. Irakiten hastean, zainzuriak gehitu, eta ordu laurden batez irakin; zainzurien lodieraren arabera, beharbada denbora gehixeago eduki beharko dugu. Ondoren, sua itzali, eta zainzuriak bertan utzi.

3. Labea berotzen jarri, 200 graduan. Pipermorroak erretilu batean jarri, osorik, eta labean sartu, gatzik eta oliorik gabe. 20 bat minutuz erregosi, azala ongi gorritu arte. Atera, epeltzen utzi, eta azala eta haziak ongi kendu. Ondoren, piperrak tira luze eta finetan moztu.

4. Orain, zainzuriak uretatik atera, ura ongi kendu, erditik moztu, eta plateraren erdian jarri: bakoitzean lau zainzuri oin, argazkian bezala. Ondoren, gainean, gainontzeko lau zainzurien puntak. Azkenik, piper tirak gainetik jarri, gatz pittin bat bota, eta aukeran oliba olio txorrotada batez busti, edo, nahi izanez gero, ozpin-olioa ere izan daiteke, bestela.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Bertsolariak koplatan, Azpeitiko taberna batean. ©GOTZON ARANBURU / FOKU

Giroa epeltzeko, bertsoak

Amaia Jimenez Larrea

Azpeitian ospatu da Bertso Eguna, bertsolarien eta bertsozaleen arteko topagunea. Berrikuntzak izan ditu aurten: arratsaldeko ekitaldiaren ordez, afaria eta saio nagusia izan dira Elikagunean.
 ©ARITZ LOIOLA / FOKU

«Milioika gauza txar ekoizten dira, eta zenbait onak: hori da orain artisautza»

Amaia Igartua Aristondo

1857koa da Gorostiaga denda, eta bide gorabeheratsua izan du, Pirlaren arabera: 1920an, arrakasta; ondoren, gainbehera; sarri uholdeek erasan diote, eta, azkenaldian, ekoizpen industrialak.
Pamela Anderson Kanadako aktorea, <em>Pamela, a love story</em> dokumentalaren fotograma batean. ©NETFLIX

Andersonek hitza hartu du

Urtzi Urkizu

Netflixek 'Pamela, a love story' dokumentala estreinatuko du asteartean. Lan horretan, Pamela Anderson aktoreak bere bizitzaren errepasoa egiten du. Memorien liburu bat ere idatzi du.

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...