Albistea entzun

ERREZETA

Arkume eltzekaria piper txorizeroarekin

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2019ko urtarrilak 26

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

2 arkume izter.

2 tipulin.

2 azenario.

4 baratxuri ale.

10 piper txorizero.

Tomate heldu bat.

4 patata (Arabakoak).

Basokada bat ardo zuri.

Gatza.

Oliba olio birjina.

1. Arkume izterrak pusketatan moztuak erosi behar dira errezeta honetarako.

2. Arkume pusketei gatza bota, eta lapiko zabal batean frijitu, oliba olio txorrotada batekin, su bizian. 3. Bitartean, azenarioak eta tipulinak garbitu eta zuritu. Barazki horiek lauki txikitan moztu, eta arkumea gorritzen hasten denean, barazkiak gehitu.

4. Segidan, baratxuri aleak pusketa txikitan moztu, eta bertara gehitu. Guztia ongi erregosi, 15 bat minutuz, su motelean.

5. Ondoren, tomatea ere puska txikietan moztu, eta lapikora gehitu. Basokada bat ardo zuri ere lapikora bota. Hamar bat minutuz irakiten mantendu.

6. Lapikoan sartu, eta ura gehitu, osagai guztiak ongi estali arte.

7. Gatza bota piper txorizeroei, eta txortena eta barruko haziak ongi kendu. Erditik moztu, eta horiek ere lapikoan sartu. Irakin motel bat lortzen denean, bertan mantendu ordu eta laurdenez, gutxi gorabehera.

8. Gero, sua itzali, eta epeltzen utzi. Epeltzean, piper guztiak atera, eta, labana baten laguntzaz, piper txorizeroek barruan duten haragi guztia azaletik banandu.

9. Lortu den haragi guztia xehe-xehe egin, eta lapikora bota.

10. Zerbitzatu aurretik, berriro berotu, eta, bero-beroa dagoenean, mahaira zerbitzatu; hotz garai honetan ederki sartuko da.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA/ FOKU

«Ez da gaztetxearen inguruko film soil bat»

Amaia Jimenez Larrea

'Mari. Isilik nahi gaituztenan' Oñatiko Antixena gaztetxearen hamargarren urteurrenaren harira sortutako film bat da, fikziozkoa. Datorren astean estreinatuko da, Oñatin eta Durangoko Azokan.
Hilabete honetan bi aldiz agertu da Belharra, Donibane Lohizune parean. Europako uhinik handiena da. Matt Etxebarne ageri da argazkian, foil taula <em>hegalaria</em> lagun. ©AXEROMUSIC

Belharra: hogei urteko mugarria

Ainize Madariga

Hogei urte bete dira Donibane Lohizuneko Belharra uhin erraldoiaren gainean surf egin zutela lehen aldikoz. Axi Muniainek arraunean ere igan zuen lehentze, 2013. urtean. Gero eta haboro dira ausartzen direnak orain: Matt Etxebarne da haietako bat. Baina denek oroitarazi dute lanjer handia.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Hemengo irrati batzuk hasiak dira jolasten adimen artifizialarekin»

Urtzi Urkizu

Adimen artifizialarekin narrazioak sortu, eta horiek 'Zero eta bat' podcastera eramaten ditu Erezumak. Gaur sareratuko du hirugarren atala. «Esperimentatzen jarraituko dut».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.