Albistea entzun

ERREZETA

Zainzuri freskoak ozpin-oliotan

JUAN CARLOS RUIZ / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2019ko apirilak 27

OSAGAIAK 4 PERTSONARENTZAT

Kilo bat zainzuri fresko.

Tipulin bat.

Piper gorria.

Piper berdea.

Perrexila.

Gatza.

Azukre koilarakada bat.

Oliba olio birjina.

Sagardo ozpina.

Modena ozpina.

1. Zainzuri freskoak erostean, tamaina politenetakoak aukeratu. Hatz baten lodierakoak ahal bada. Prestatzeko orduan, zainzurien behealdean (zuztarraldean) bost bat zentimetroko pusketa moztu.

2. Ondoren, patatak zuritzeko tresnarekin, zainzuria erditik behera ongi zuritu. Oso garrantzitsua da pauso hau ongi egitea; gero, bestela, haritxoak nabarituko direlako jateko orduan. Beraz, ondo garbitu.

3. Urez beteriko lapiko handi bat sutan berotzen jarri, gatz eta azukre pixka batekin. Irakiten hastean, zainzuriak bota, eta hamabost bat minutuz irakiten eduki. Sua itzali, eta bertan utzi hoztu bitartean, pare bat orduz bai, behintzat. Momentuan jan nahi baditugu, ordea, komeni da irakin denbora beste hamar bat minutuz luzatzea.

4. Ozpin-olioa prestatzeko, tipulina xehatu, baita piper berdea eta gorria ere. Puska txikiak egin, ahalik eta finen. Ontzi batean barazkiak jarri, gatza gehitu, eta oliba olioa zorrotada on bat bota, baita modena eta sagardo ozpina ere. Guztia ongi nahastu. Gorde.

5. Zainzuriak uretatik atera, ondo lehortu, eta zerbitzatzeko erretiluan jarri. Bukatzeko, gainetik ozpin-olioz ongi busti, eta gozatu garai honetako produktu zoragarri honetaz.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©BERRIA

«Ibarruri oso harro sentitu zen beti bere euskal erroez»

Amaia Igartua Aristondo

Dolores Ibarruri 'Pasionaria'-ren biografia bat argitaratu berri du, haren artxibo pertsonalean oinarritutakoa: 'No pasarán'. XX. mendearen zati handi bat zeharkatzen du bizkaitarraren bizitzak.
EPICA ikerketan 2.872 metroko sakoneratik ateratako izotz lagina, 2002-2003an. ©LAURENT AUGUSTIN/CNRS PHOTOTHQUE

Izotzik zaharrena nahi dute

Jakes Goikoetxea

Beyond EPICA ikerketa proiektua Antartikan lanean ari da, izotza zulatu eta duela 1,5 milioi urtera arteko izotz lagina ateratzeko. Laginari esker, klimaren bilakaera ezagut dezakete.

Andres Urrutia euskaltzainburua eta Gaizka Aranguren kazetaria, <em>Ezina ekinez egina</em> saioan. ©BERRIA

Euskararen historiari buruzko saioa gaur ETB1en: 'Ezina ekinez egina'

Enekoitz Telleria Sarriegi

Gaizka Arangurenek aurkeztuko du. EITBk bat egingo du Euskararen Nazioarteko Egunarekin

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.