ERREZETA

Zainzuri freskoak ozpin-oliotan

JUAN CARLOS RUIZ / FOKU

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2019ko apirilak 27
OSAGAIAK 4 PERTSONARENTZAT

Kilo bat zainzuri fresko.

Tipulin bat.

Piper gorria.

Piper berdea.

Perrexila.

Gatza.

Azukre koilarakada bat.

Oliba olio birjina.

Sagardo ozpina.

Modena ozpina.

1. Zainzuri freskoak erostean, tamaina politenetakoak aukeratu. Hatz baten lodierakoak ahal bada. Prestatzeko orduan, zainzurien behealdean (zuztarraldean) bost bat zentimetroko pusketa moztu.

2. Ondoren, patatak zuritzeko tresnarekin, zainzuria erditik behera ongi zuritu. Oso garrantzitsua da pauso hau ongi egitea; gero, bestela, haritxoak nabarituko direlako jateko orduan. Beraz, ondo garbitu.

3. Urez beteriko lapiko handi bat sutan berotzen jarri, gatz eta azukre pixka batekin. Irakiten hastean, zainzuriak bota, eta hamabost bat minutuz irakiten eduki. Sua itzali, eta bertan utzi hoztu bitartean, pare bat orduz bai, behintzat. Momentuan jan nahi baditugu, ordea, komeni da irakin denbora beste hamar bat minutuz luzatzea.

4. Ozpin-olioa prestatzeko, tipulina xehatu, baita piper berdea eta gorria ere. Puska txikiak egin, ahalik eta finen. Ontzi batean barazkiak jarri, gatza gehitu, eta oliba olioa zorrotada on bat bota, baita modena eta sagardo ozpina ere. Guztia ongi nahastu. Gorde.

5. Zainzuriak uretatik atera, ondo lehortu, eta zerbitzatzeko erretiluan jarri. Bukatzeko, gainetik ozpin-olioz ongi busti, eta gozatu garai honetako produktu zoragarri honetaz.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna