Albistea entzun

ERREZETA

Orburu eta bakailao entsalada

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2019ko martxoak 16

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Dozena bat orburu.

2 tako bakailao gezatu.

2 baratxuri ale.

2 tomate heldu.

Oliba olio birjina.

Gatza.

Ozpina.

Irina, orburuak egosteko.

1. Lapiko bat urez bete, eta irin koilarakada pare bat eta gatz pittin bat bota. Sutan jarri berotzen, irakin arte.

2. Bitartean, orburuak prestatzen hasiko gara. Horretarako, orburuari lehen orriak kenduko dizkiogu; beldurrik gabe kendu —hor dago sekretua—, bestela kanpoko geruzek gortasun puntua ematen diote jatean.

3. Zuztarrak, berriz, moztu gabe zuritu, findu arte. Gauza bera egin beste orburuekin, eta punta aldea ere ondo moztu orburu bakoitzari. Garrantzitsua da ordena hau errespetatzea; bestela, orburuak azkar belzten hasiko dira.

4. Orain, ur irakinetara bota, eta hogei bat minutuz irakiten eduki. Sua itzali, eta bertan utzi epeldu arte. Gero, orburuak atera eta erditik moztu, puntatik buztanera. Gorde.

5. Orain, lapiko batean oliba olio zorrotada bat bota, eta bertan baratxuri aleak ipiniko ditugu frijitzen. Aleak dantzan hastean, bertara bakailao puxka bat gehitu, eta bakailaoa poliki-poliki azukreztatu hamar bat minutuz.

6. Gero, sua itzali, eta bakailaoa bertan eduki olioa epeltzen den bitartean. Jarraian, atera eta azala kendu, eskuekin lagunduta, eta xaflatan banatu. Plater batean gorde, eta gainetik egosketa honetako olio pixka bat bota.

7. Tomateak uretan egingo ditugu. Horretarako, lapiko batean ura ipini eta irakiten jarri. Tomateei bihotza kendu, eta behe aldean gurutzetxo bat egin labanarekin.

8. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta, hamar segundo pasatu ondoren, ur hotzez beteriko erretilu batera pasatu; horrela, egosketa prozesua moztuko dugu, eta azala bere kasa altxatuko da. Jarraian, azala eta haziak ongi kendu, eta tomateak tira luzetan moztu.

9. Orain, prestaketa bukatzeko, orburuak borobilean erretiluan jarri, eta erdian bakailao xaflak eta tomate zatiak ongi zabaldu. Guztia ozpin-olioz bustitzea besterik ez zaigu gelditzen.

10. Ozpin-olioa egiteko, bakailaoaren egosketako olioa erabiltzea gomendatzen dizuet.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Bina Daigeler jantzi diseinatzailea ©Disney Plus

Balentziagari buruzko telesaila ekainaren 6tik urriaren 8ra grabatuko dute

Urtzi Urkizu

Euskal Herriko hainbat herritan eta hiritan egingo dituzte fikzioaren grabaketak. Telesaileko jantziez Bina Daigeler eta Pepo Ruiz Dorado arduratuko dira. Figurante bila hasi dira.

 ©EUSKO LEGEBILTZARRA

«El Salvadorren ez dago prentsa askatasun nahikorik»

Urtzi Urkizu

Eusko Legebiltzarrean izan da Dada Sanchez, El Salvadorko kazetarien aurkako jazarpenaren berri ematen. Azaldu duenez, herrialde horretako hamabi kazetari erbestera joan dira.
 ©DOM CAMPISTRON

Kaka lotsa: kaka koka

Ainize Madariaga

«Lantokian ezin dut kakarik egin, hau lotsa!». «Ikastolan ez dut sekula egiten, bertzeek ikus nazakete!». Kaka egitearen lotsa horri parkopresia deritzo. Emazteek gehiago pairatzen dute. Haurtzaroari hertsiki lotua da gaitz psikologiko hori, eta ondorio fisiologikoak dauzka, baina baditu aterabideak.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...