Albistea entzun

ERREZETA

Arroza barazkiekin eta berdelarekin

JUAN CARLOS RUIZ /FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2019ko martxoak 30

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Lido motako 400 g arroz.

3 berdel.

Kalabazin 1.

Ziazerba sorta 1.

Azenario 1.

Tipulin 1.

2 baratxuri ale.

4 zainzuri fresko.

Gatza.

Oliba olio birjina.

Asteburu honetan, Goierri aldeko Seguran (Gipuzkoa), Iparra-Hegoa topaketa ospatuko da. Urteroko legez, astean zehar, Elorripe elkartean elkartu gara, eta aurtengoan sukaldeko topaketa horretan errezeta hau prestatu eta dastatzeko aukera izan dugu bertaratutako guztiok. Bertan izan ditugu iparraldetik etorritako Bernabet Berha eta Xumai Murua ama-semeak ere; haiek hainbat foie eta ahate produktu ekarri dizkigute, eta ongi erakutsi eta esplikatu, gainera, makina bat gauza!

1. Kalabazina eta azenarioa garbitu eta zuritu (azenarioa bakarrik), eta karratu txikietan moztu. Baita tipulina eta baratxuri aleak ere.

2. Lapiko batean, oliba olio txorrotada bat bota, eta, ongi berotu ondoren, barazki guztiak gehitu. Gatz pittin bat bota. Hogei bat minutuz erregosi, su motelean. Ondoren, ziazerbak moztu zatietan, eta lapikora gehitu. Beste bost minutuz erregosi eta nahastu.

3. Ondoren, arroza gehitu, eta arroz kantitatearen ur hirukoitza. Beste gatz pixka bat bota, eta, irakiten hastean, mantendu hogei minutuz su ertainean.

4. Arroza egiten ari den bitartean, zainzuri freskoak ongi zuritu, eta xafla finetan moztu. Zartagin batean ipini gatz pittin bat, eta, olio txorrotada bat bota ondoren, erregosten jarri zainzuriak, bost minutuz su ertainean, eta tapa batekin estalita.

5. Beste zartagin batean, berdel zatiak frijitu, plantxa moduan. Komeni da aurrez berdel zatiak hezurrik gabe egotea.

6. Azkenik, hiru osagai nagusiak prest ditugunez, platereratzea besterik ez zaigu gelditzen.

7. Plateraren erdian, barazki eta arroz koilarakada pare bat ipini, arrozaren bueltan zainzuri xaflak ipini, eta, bukatzeko, berdel zatiak guztiaren gainean jarri. On egin.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©BERRIA

«Ibarruri oso harro sentitu zen beti bere euskal erroez»

Amaia Igartua Aristondo

Dolores Ibarruri 'Pasionaria'-ren biografia bat argitaratu berri du, haren artxibo pertsonalean oinarritutakoa: 'No pasarán'. XX. mendearen zati handi bat zeharkatzen du bizkaitarraren bizitzak.
EPICA ikerketan 2.872 metroko sakoneratik ateratako izotz lagina, 2002-2003an. ©LAURENT AUGUSTIN/CNRS PHOTOTHQUE

Izotzik zaharrena nahi dute

Jakes Goikoetxea

Beyond EPICA ikerketa proiektua Antartikan lanean ari da, izotza zulatu eta duela 1,5 milioi urtera arteko izotz lagina ateratzeko. Laginari esker, klimaren bilakaera ezagut dezakete.

Andres Urrutia euskaltzainburua eta Gaizka Aranguren kazetaria, <em>Ezina ekinez egina</em> saioan. ©BERRIA

Euskararen historiari buruzko saioa gaur ETB1en: 'Ezina ekinez egina'

Enekoitz Telleria Sarriegi

Gaizka Arangurenek aurkeztuko du. EITBk bat egingo du Euskararen Nazioarteko Egunarekin

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.