Albistea entzun

ERREZETA

Arroza barazkiekin eta berdelarekin

JUAN CARLOS RUIZ /FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2019ko martxoak 30

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Lido motako 400 g arroz.

3 berdel.

Kalabazin 1.

Ziazerba sorta 1.

Azenario 1.

Tipulin 1.

2 baratxuri ale.

4 zainzuri fresko.

Gatza.

Oliba olio birjina.

Asteburu honetan, Goierri aldeko Seguran (Gipuzkoa), Iparra-Hegoa topaketa ospatuko da. Urteroko legez, astean zehar, Elorripe elkartean elkartu gara, eta aurtengoan sukaldeko topaketa horretan errezeta hau prestatu eta dastatzeko aukera izan dugu bertaratutako guztiok. Bertan izan ditugu iparraldetik etorritako Bernabet Berha eta Xumai Murua ama-semeak ere; haiek hainbat foie eta ahate produktu ekarri dizkigute, eta ongi erakutsi eta esplikatu, gainera, makina bat gauza!

1. Kalabazina eta azenarioa garbitu eta zuritu (azenarioa bakarrik), eta karratu txikietan moztu. Baita tipulina eta baratxuri aleak ere.

2. Lapiko batean, oliba olio txorrotada bat bota, eta, ongi berotu ondoren, barazki guztiak gehitu. Gatz pittin bat bota. Hogei bat minutuz erregosi, su motelean. Ondoren, ziazerbak moztu zatietan, eta lapikora gehitu. Beste bost minutuz erregosi eta nahastu.

3. Ondoren, arroza gehitu, eta arroz kantitatearen ur hirukoitza. Beste gatz pixka bat bota, eta, irakiten hastean, mantendu hogei minutuz su ertainean.

4. Arroza egiten ari den bitartean, zainzuri freskoak ongi zuritu, eta xafla finetan moztu. Zartagin batean ipini gatz pittin bat, eta, olio txorrotada bat bota ondoren, erregosten jarri zainzuriak, bost minutuz su ertainean, eta tapa batekin estalita.

5. Beste zartagin batean, berdel zatiak frijitu, plantxa moduan. Komeni da aurrez berdel zatiak hezurrik gabe egotea.

6. Azkenik, hiru osagai nagusiak prest ditugunez, platereratzea besterik ez zaigu gelditzen.

7. Plateraren erdian, barazki eta arroz koilarakada pare bat ipini, arrozaren bueltan zainzuri xaflak ipini, eta, bukatzeko, berdel zatiak guztiaren gainean jarri. On egin.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA/ FOKU

«Ez da gaztetxearen inguruko film soil bat»

Amaia Jimenez Larrea

'Mari. Isilik nahi gaituztenan' Oñatiko Antixena gaztetxearen hamargarren urteurrenaren harira sortutako film bat da, fikziozkoa. Datorren astean estreinatuko da, Oñatin eta Durangoko Azokan.
Hilabete honetan bi aldiz agertu da Belharra, Donibane Lohizune parean. Europako uhinik handiena da. Matt Etxebarne ageri da argazkian, foil taula <em>hegalaria</em> lagun. ©AXEROMUSIC

Belharra: hogei urteko mugarria

Ainize Madariga

Hogei urte bete dira Donibane Lohizuneko Belharra uhin erraldoiaren gainean surf egin zutela lehen aldikoz. Axi Muniainek arraunean ere igan zuen lehentze, 2013. urtean. Gero eta haboro dira ausartzen direnak orain: Matt Etxebarne da haietako bat. Baina denek oroitarazi dute lanjer handia.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Hemengo irrati batzuk hasiak dira jolasten adimen artifizialarekin»

Urtzi Urkizu

Adimen artifizialarekin narrazioak sortu, eta horiek 'Zero eta bat' podcastera eramaten ditu Erezumak. Gaur sareratuko du hirugarren atala. «Esperimentatzen jarraituko dut».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...