Noiz sortua: 2020-05-09 00:30:00

ERREZETA

Kantauriko antxoa, barazki eta patata berriekin

BERRIA Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2020ko maiatzak 9

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
Kilo bat antxoa
Piper gorri morroi 1
2 piper berde
Tipula handia 1
2 patata berri
Irina
Gatza
Oliba olioa.

1. Antxoa guztiak garbitu, eta bi xerratan ireki. Antxoa xerrak dituzten hezurtxoak ahalik eta hoberena kendu. Gorde.

2. Barazkiak garbitu, eta juliana moduan moztu. Zartagin batean, oliba olio txorrotada batekin erregosi, su ertainean, hiru edo lau bat minutuz.

3. Bitartean, patatak zuritu eta xafla finetan moztu. Zartaginera patatak gehitu barazkiekin batera. Nahastu, eta su ertainean beste hamabost bat minutuz eduki. Barazkiekin batera, patata berria ere samurtzen joango da. Ondoren, zartaginean bertan gorde.

4. Beste zaragin bat hartu, eta bertan oliba olioa berotzen jarri. Frijitzeko erabiliko dugu. Olioa berotzen den bitartean, antxoei gatza bota, eta irineztatu. Irin soberakina ongi kendu. Oliotan frijitzeko, aldiko antxoa asko ez jarri zartaginean, zortzi bat gehienera; bestela, ez dira kirriskatsu geldituko. Olioa beroa egonez gero, minutu bat nahikoa da antxoa talde bakoitzeko.

5. Jarraian, sukaldeko paperez estalia dugun plater batera atera, eta, horrela, gehiegizko olioa bertan geldituko da. Egin horrela antxoa guztiekin.

6. Bukatzeko, erretilu batean barazki eta patata erregosiak erdi-erdian jarri, eta horien bueltan antxoak borobilean; polita eta goxoa geldituko da.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Maiatzaren 29an eguneratua, 19:00etan. ©BERRIA

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Azkeneko 24 orduetan bost pertsona hil dira COVID-19 gaitzaren eraginez, hamabi positibo atzeman dituzte PCR probekin, eta hiru gaixo ospitaleratu dituzte. Euskal Herrian 29.287 gaixok eman dute positibo guztira, koronabirusa atzemateko probaren bat eginda. Horietatik 2.066 hil dira. Grafikoak, albiste barruan.

Iñigo Urkullu eta Nekane Murga, goizeko bileran. ©/ Irekia

Ekainaren 8an hirugarren fasera igarotzeko eskatuko du bihar Jaurlaritzak

Jon O. Urain

Nafarroako Gobernuak «oso balorazio positiboa» egin du erkidegoek konfinamendua leuntzeko hirugarren fasea kudeatzeko aukeraz.

Aitor Esteban eta Salvador Illa, Kongresuan. / ©Ballesteros, EFE

Erkidegoek kudeatuko dute hirugarren fasea

Jon Ordoñez Garmendia

Alarma egoera luzatzeko akordioa egin dute Espainiako Gobernuak eta EAJk, eta horren truke Urkulluk eta Txibitek hartu, kendu, moldatu eta ezarriko dituzte alarma egoeratik ateratzeko neurriak hirugarren fasean Hego Euskal Herrian. ERCrekin ere egin du akordioa Madrilek. Jaurlaritzak bihar eskatuko du ekainaren 8an hirugarren fasean sartzea.

 ©BERRIA

Kulturgintza: eutsi ala hautsi

Iñigo Astiz

Koronabirusaren hedapenak ziurgabetasun handia eragin du aurrez ere prekaritateak gogor jotako sektore batean: kulturgintzan. Sorkuntza ere krisi honi aurre egiteko moduan dagoen jakiteko, lau sortzaile elkarteren zuzendaritzako kideak bildu ditu BERRIAk: Eneritz Artetxe (Ehaze), Garbiñe Ubeda (Euskal Idazleen Elkartea), Aitor Bengoetxea (Musika Bulegoa) eta Igor Elortza (Euskal Herriko Bertsozale Elkartea).

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna