Albistea entzun

ERREZETA

Onddo eta ziza horiak plantxan

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea

2020ko urriak 17

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
3 onddo.
Dozena bat ziza hori.
2 tipula gozo.
3 baratxuri ale.
Arrautza.
Gatza.
Oliba olioa.

1. Tipulekin hasiko gara: zuritu, eta laukietan moztu. Lapiko batean, jarri olio zorrotada batekin hamabost minutuz erregosten, su ertainean, gatz pixka batekin. Ondoren, gorde.
2. Bitartean, onddoak garbitu: labanaren puntarekin pixka bat txortena zuritu, eta, traputxo busti baten laguntzaz, ongi garbitu txapelak banan-banan; ondoren, xafletan moztu. Ziza horiak ere berdin garbitu. Horiek xafletan moztu beharrean, erditik moztu, edo handiak izanez gero, laurdenetan.
3. Zartagin bat sutan jarri, oliorik gabe; ongi beroa dagoenean, onddo xaflak hirunaka edo launaka bertan jarri, gatz pittin batekin eta olio pixka batekin. Minutu baten ondoren, buelta eman, eta beste minutu batez mantendu. Hortik labeko erretilu batera pasatu. Horrela egin onddo xafla guztiekin, baita ziza puskekin ere. Orain, baratxuri aleak zuritu, eta puska txikietan moztu. Ziza eta onddoen gainean banandu baratxuriak. Labean, aurrez berotua, 250 graduan sartu, hiru bat minutuz.
4. Bitartean, arrautzak frijituko ditugu, pertsona bakoitzarentzat bat.
5. Azkenik, labetik atera, eta plateretan jarriko ditugu, plateren bueltan, erdian tipula goxatua eta tipularen gainean arrautza frijitua. Ondoren, labeko erretiluan dugun salda plateraren gainetik banandu.
Giro ederra horrelako platera dastatzeko!

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

 ©RAUL BOGAJO / FOKU

«Pasioari esker heldu naiz nagoen lekuraino»

Olatz Enzunza Mallona

Aspalditik ari da dantzan Krego, 12 urterekin hasi baitzen dantzatzen. Egun, Euskal Herriko dantzaririk beteranoenetako bat da, eta oraindik ere ez du erretiroa hartzeko asmorik. Dantzaren mundua oraindik «ezezaguna» dela azpimarratu du.
Mikel Zumeta Donostiako Zinemaldiko BERRIAko kritikarietako bat, atzo, Maria Cristina hotelean. ©JON URBE / FOKU

Allenen hiria, ohiko Donostia

Urtzi Urkizu

Donostiako turismo bulegoak ibilbide bat prestatu du Woody Allenen 'Rifkin's festival' filmeko eszenetako tokietan oinarrituta. Bide osoa oinez edo bizikletaz egin daiteke.
Ramon Olasagasti. ©Irati Saizar Artola - Gipuzkoako Hitza

«Idaztearekin zerikusia duen lanbide bat nahi nuen, garbi nuen»

Irati Saizar Artola - Gipuzkoako Hitza

Lanbide ezberdinetan arituagatik, mendia eta natura beti izan ditu gertu Olasagastik; kazetaritza lanetan, itzulpengintzan zein sortze lanean, mendia izan baitu gehienetan oinarrian. Mendiaren inguruan dabil orain ere, komiki bat idazten.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.