Albistea entzun

ERREZETA

Legatza leka fresko eta orburuekin

ANDONI CANELLADA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2021eko maiatzak 8

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Kilo erdi leka.
Dozena bat orburu.
Legatz isatsa.
Baratxuria.
Oliba olioa.
Gatza.
Irina.

1. Lapiko handi batean, ura erdiraino bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pittin bat bota, eta sutan jarri irakin arte. Bitartean, orburuak zuritu, txortena moztu gabe. Orburuaren punta moztu, pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta hor utzi hogei bat minutuz. Lapikotik atera gabe, gorde.

2. Beste lapiko bat urez bete, eta gatz pittin batekin irakiten ipini. Bitartean, lekak juliana moduan moztu. Ur irakinetan sartu, eta 10-15 minutuz egosi. Jarraian, ur hotzetatik pasatu, egosketa prozesua mozteko, eta horiek ere gorde.

3. Legatz isatsa erosterakoan, hezurra kendu, eta pusketatan moztua erosi. Zartagin zabal bat berotzen jarri, su bizian. Ondo beroa dagoenean, legatz pusketak jarri, azala gora begira dutela; gatz pittin bat gehitu, eta oliba-olio txorrota txiki bat ere bai. Hiru bat minuturen ondoren, atera, eta puska guztiekin gauza bera egin.

4. Beste oliba-olio txorrota bat bota zartaginera, eta gehitu bi baratxuri ale, xehatuak. Gorritzen hastean, egosiak ditugun barazkiak gehitu. Sua bizi mantendu beste hiru bat minutuz. Jarraian, legatz pusketak (oraingoan, azala behean dutela) barazkien gainean ipini, tapaz estali, eta sua itzali. Horrela, zartagineko berotasunarekin, legatza bere kasa prestatuko da, eta, gainera, legatz puskek saldatxoa askatuko dute. Horrela eduki lau bat minutuz, eta zerbitzatzea besterik ez zaigu faltako.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

Food 4 Future kongresuko azoka, BECen. ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

Etorkizuna ate joka BECen

Maialen Arteaga

Food 4 Future etorkizuneko elikagaien nazioarteko kongresua egin dute BECen. Erronka berrien giltza elikaduraren kudeaketan dagoela uste dute.
Kabunker taldearen <em>Mezu bat espaziotik</em> animaziozko lanak lortu du lehen saria. ©GAZTEZULO

Kabunker taldeak irabazi du 'Gaztezulo'-ren bideo lehiaketa

Urtzi Urkizu

Epaimahaiak lehen saria eman die Andoni Carnovich, Eneko Fernandez eta Aitor Ollo sortzaileei

Suziriekin eta su argiekin Isuntzako kobazuloan egindako esperimentuak. ©IIIPC

Sutan, argiaren bila

Jakes Goikoetxea

Paleolitoko kobazuloetako margolanak egiteko zer-nolako argiztapen tresnak eta baldintzak behar izan zituzten ikertu du talde batek. Ondorioztatu dute esplorazio, plangintza, ahalegin eta trebetasun handia behar zutela margolanak egin ahal izateko.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna