Albistea entzun

ERREZETA

Legatza leka fresko eta orburuekin

ANDONI CANELLADA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2021eko maiatzak 8

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Kilo erdi leka.
Dozena bat orburu.
Legatz isatsa.
Baratxuria.
Oliba olioa.
Gatza.
Irina.

1. Lapiko handi batean, ura erdiraino bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pittin bat bota, eta sutan jarri irakin arte. Bitartean, orburuak zuritu, txortena moztu gabe. Orburuaren punta moztu, pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta hor utzi hogei bat minutuz. Lapikotik atera gabe, gorde.

2. Beste lapiko bat urez bete, eta gatz pittin batekin irakiten ipini. Bitartean, lekak juliana moduan moztu. Ur irakinetan sartu, eta 10-15 minutuz egosi. Jarraian, ur hotzetatik pasatu, egosketa prozesua mozteko, eta horiek ere gorde.

3. Legatz isatsa erosterakoan, hezurra kendu, eta pusketatan moztua erosi. Zartagin zabal bat berotzen jarri, su bizian. Ondo beroa dagoenean, legatz pusketak jarri, azala gora begira dutela; gatz pittin bat gehitu, eta oliba-olio txorrota txiki bat ere bai. Hiru bat minuturen ondoren, atera, eta puska guztiekin gauza bera egin.

4. Beste oliba-olio txorrota bat bota zartaginera, eta gehitu bi baratxuri ale, xehatuak. Gorritzen hastean, egosiak ditugun barazkiak gehitu. Sua bizi mantendu beste hiru bat minutuz. Jarraian, legatz pusketak (oraingoan, azala behean dutela) barazkien gainean ipini, tapaz estali, eta sua itzali. Horrela, zartagineko berotasunarekin, legatza bere kasa prestatuko da, eta, gainera, legatz puskek saldatxoa askatuko dute. Horrela eduki lau bat minutuz, eta zerbitzatzea besterik ez zaigu faltako.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Irizpidea duzulako. Giroan zabiltzalako.

Zuk badakizulako.

Albiste gehiago

Maialen Lujanbio eta Unai Agirre bertsolariak, Hernaniko Kutxa Ekogunearen belazeetan, atzo. ©ANDONI CANELLADA / FOKU

Errima biodibertsoak

Enekoitz Telleria Sarriegi

Aranzadiko biologoek gidatuta, anfibioen eta narrastien peskizan ibili dira Ekogunean. Agertu dira ziraunak, muskerrak eta sugegorriak, baina miztorik zorrotzenak, Lujanbio eta Agirrerenak.
 ©IDOIA ZABALETA / FOKU

«Tradizioa ere molda daiteke»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Herri baten memoria bizia da Telleria. Urteak daramatza lehenari oraina emateko ahalegin betean, eta horretan segitzen du oraindik. 86 urte bete ditu, eta haren ahotik josi dituzte Segurako tradizioak 'Iragana orain, oraina gero' proiektuan.
 ©NORA ALBERDI

«Lantaldearen garrantzia hobeto ulertzen dut orain»

Alex Uriarte Atxikallende

EITBk eta Gazteak 'Daniel/a/' websaila sortu dute, narrazioak bide desberdinetatik eskaintzeko eta gai sozialak jorratzeko asmoz. Nora Alberdik zuzendu du.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Egin BERRIAlaguna

Irizpidea duzulako. Giroan zabiltzalako.

Zuk badakizulako.

Egin BERRIAlaguna