Albistea entzun

ERREZETA

Nafarroako zainzuriak zizekin, ozpin-oliotan

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2021eko ekainak 5

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Kilo eta erdi zainzuri fresko.
Entsaladako tomate 1.
Tipulin 1.
Ziazerba hosto sorta bat.
Gatza.
Azukre koilarakada bat.
Oliba olio birjina.
Sagardo ozpina.
Modena ozpina.
Udaberriko ziza pare bat.

1. Zainzuri garaia bukatu aurretik, plater goxo baterako aprobetxatuko ditugu. Zainzuriak erosterakoan, produktuaren freskotasunari kontu hartu behar diogu, baita zainzuriaren lodierari ere; hatz lodiaren tamainakoak dira politenak.

2. Jada sukaldean, zainzuriaren behealdean (zuztarraldean) bost bat zentimetroko pusketa moztuko dugu. Ondoren, patatak zuritzeko tresnarekin, zainzuria erditik behera ongi zurituko dugu. Lan hori ondo egitea komeni da, bestela, jaterakoan haritxoak nabarituko baititugu. Ondo garbitu.

3. Urez beteriko lapiko handi bat sutan berotzen jarri, gatz eta azukre pixka batekin. Irakiten hastean, zainzuriak bota, eta 25 bat minutuz irakiten eduki. Sua itzali, eta gorde.

4. Ozpin-olioa prestatzeko, entsalada tomateari azala kendu, eta laukitxo txikietan moztu. Tipulina ere pusketa txikietan moztu, eta ziazerba hostoak, berriz, juliana fin-finean. Osagai horiek katilu batean jarri eta gatza gehitu, baita modena eta sagardo ozpin koilarakada bana ere; ondoren, dozena erdi koilarakada oliba olio. Ondo-ondo nahastu.

5. Zainzuriak ur epeletik atera, eta lehortu. Erditik moztu, eta plateretan jarri. Puntak zutik jarri daitezke, adibidez. Gainetik ongi oliozpindu.

6. Bukatzeko, garaiko beste produktu baten ukitu magikoa emango diogu. Ea osagai hau aurkitzeko aukerarik duzuen: ziza fresko pare baten xafla finak gainetik gehitu, eta dastatzeko prest izango dugu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Irizpidea duzulako. Giroan zabiltzalako.

Zuk badakizulako.

Albiste gehiago

Maialen Lujanbio eta Unai Agirre bertsolariak, Hernaniko Kutxa Ekogunearen belazeetan, atzo. ©ANDONI CANELLADA / FOKU

Errima biodibertsoak

Enekoitz Telleria Sarriegi

Aranzadiko biologoek gidatuta, anfibioen eta narrastien peskizan ibili dira Ekogunean. Agertu dira ziraunak, muskerrak eta sugegorriak, baina miztorik zorrotzenak, Lujanbio eta Agirrerenak.
 ©IDOIA ZABALETA / FOKU

«Tradizioa ere molda daiteke»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Herri baten memoria bizia da Telleria. Urteak daramatza lehenari oraina emateko ahalegin betean, eta horretan segitzen du oraindik. 86 urte bete ditu, eta haren ahotik josi dituzte Segurako tradizioak 'Iragana orain, oraina gero' proiektuan.
 ©NORA ALBERDI

«Lantaldearen garrantzia hobeto ulertzen dut orain»

Alex Uriarte Atxikallende

EITBk eta Gazteak 'Daniel/a/' websaila sortu dute, narrazioak bide desberdinetatik eskaintzeko eta gai sozialak jorratzeko asmoz. Nora Alberdik zuzendu du.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Egin BERRIAlaguna

Irizpidea duzulako. Giroan zabiltzalako.

Zuk badakizulako.

Egin BERRIAlaguna