Albistea entzun

ERREZETA

Lupia plantxan muskuilu eta orburuekin

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2021eko abenduak 11

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Kilo inguruko itsas lupia.
8 orburu.
400 g muskuilu fresko.
2 baratxuri ale.
Perrexila.
Oliba olio birjina.
Gatza.
2 koilarakada irin, orburuak prestatzeko.

1. Lehen pausoan orburuak prestatuko ditugu. Horretarako, lapiko handi batean ura erdiraino bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pittin bat bota, eta sutan jarri irakin arte. Bitartean, orburuak zuritu, txortena moztu gabe zuritu. Orburuaren punta moztu, pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta bertan irakin hogei bat minutuz. Orburuak atera, eta salda pixka bat gorde gerorako.

2. Beste lapiko batean, muskuiluak ipini, urik gabe. Taparekin estali. Eta berotzen jarri, muskuiluak ireki arte. Orduan, sua itzali, muskuiluak erretilu batera atera, eta bertan utzi duten salda edalontzi batean gorde.

3. Baratxuriak puska oso txikietan moztu. Zartagin zabal batean ipini, olio txorrotada gehitu, eta su ertainean jarri. Baratxuri aleak dantzan hastean, orburuen egosketa saldaren kazokada bat gehitu, bai eta edalontziko muskuilu salda guztia ere. Orburuak lapikora gehitu, eta su ertainean mantendu.

4. Itsas lupia ondo garbitu, eta bi xerratan irekita jarri, burua kendu, eta xerra bakoitza erditik moztu. Zartagin edo plantxa bat ondo berotzen jarri, eta azalaren aldetik lupi puskak zartaginetik pasatu, azala txigortu arte (bost bat minutuz gutxi gorabehera), gatz pittin batekin eta oliba-olio txorrotada batekin. Jarraian, buelta eman, eta 2 edo 3 bat minutuz mantendu. Sua itzali.

5. Jarraian, muskuiluak orburuak ditugun lapikora gehitu, eta dena berotu.

6. Bukatzeko, zerbitzatzeko garaian, plater bakoitzean lupi puska jarri, orburuz eta muskuiluz inguraturik.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / @FOKU

«Galtzen ari den lan bat azaleratu nahi dut»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Ontzi bat da, esamolde bat da, eta arrantzalearen azalean jarri nahi bat da 'Axalian'. Izen hori jarri dio Ortolaizek Zarauzko Photomuseumen paratu duen erakusketari: «Mundu eder bat da itsasoa».
Jon Mirande, eskuinean, Bretainiar Elkartearen Saria ekitaldian, 1969. ©Z / EZEZAGUNA

De viris illustribus: Jon Mirande bretainiarra

Miel A. Elustondo

Euskaraz baino lehen ikasi zuen bretoieraz Jon Mirandek Parisen. Euskaldunak lagun egin baino lehen, bretainiarrak egin zituen adiskide. «Gazte haien karra! Askok ez zekiten haurretatik beren herriaren hizkuntza, baina ikasi zuten eta bretoieraz ari dira beti. Guk, aldiz...», idatzi zuen. Goulven Pennaod bretainiarrarena dugu jakilegoa, Txomin Peillenek 1976an bildua.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Zorroztasuna funtsezkoa da kazetaritzan»

Urtzi Urkizu

Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako kazetarien elkargoko dekano eta Euskal Kazetarien Elkarteko presidente izendatu dute Goikoetxea. Dioenez, kazetariek baldintza onak behar dituzte.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.