Albistea entzun

ERREZETA

Lupia plantxan muskuilu eta orburuekin

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2021eko abenduak 11

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Kilo inguruko itsas lupia.
8 orburu.
400 g muskuilu fresko.
2 baratxuri ale.
Perrexila.
Oliba olio birjina.
Gatza.
2 koilarakada irin, orburuak prestatzeko.

1. Lehen pausoan orburuak prestatuko ditugu. Horretarako, lapiko handi batean ura erdiraino bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pittin bat bota, eta sutan jarri irakin arte. Bitartean, orburuak zuritu, txortena moztu gabe zuritu. Orburuaren punta moztu, pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta bertan irakin hogei bat minutuz. Orburuak atera, eta salda pixka bat gorde gerorako.

2. Beste lapiko batean, muskuiluak ipini, urik gabe. Taparekin estali. Eta berotzen jarri, muskuiluak ireki arte. Orduan, sua itzali, muskuiluak erretilu batera atera, eta bertan utzi duten salda edalontzi batean gorde.

3. Baratxuriak puska oso txikietan moztu. Zartagin zabal batean ipini, olio txorrotada gehitu, eta su ertainean jarri. Baratxuri aleak dantzan hastean, orburuen egosketa saldaren kazokada bat gehitu, bai eta edalontziko muskuilu salda guztia ere. Orburuak lapikora gehitu, eta su ertainean mantendu.

4. Itsas lupia ondo garbitu, eta bi xerratan irekita jarri, burua kendu, eta xerra bakoitza erditik moztu. Zartagin edo plantxa bat ondo berotzen jarri, eta azalaren aldetik lupi puskak zartaginetik pasatu, azala txigortu arte (bost bat minutuz gutxi gorabehera), gatz pittin batekin eta oliba-olio txorrotada batekin. Jarraian, buelta eman, eta 2 edo 3 bat minutuz mantendu. Sua itzali.

5. Jarraian, muskuiluak orburuak ditugun lapikora gehitu, eta dena berotu.

6. Bukatzeko, zerbitzatzeko garaian, plater bakoitzean lupi puska jarri, orburuz eta muskuiluz inguraturik.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Jendetza bildu ohi da festen hasieran Laudion. ©LAUDIOKO UDALA

Dantzaz beteriko festak

Maixa Utrera Puelles

Martxan dira Laudioko San Roke jaiak, Jabier Artetak txupinazoa bota eta agurra irakurri ostean. Bi txandatan egingo dituzte jaiak: lehen txanda, bihar arte; ondoren, hilaren 24tik 28ra

 ©BERRIA

«Kantatzea barruan dudana botatzea da»

Iraia Irazusta Mujika

Kontzertu bat emango du gaur Donostiako Aste Nagusian Larrañagak. Neo-soul doinuetan murgilduta, lehenengo diskoko eta lan berriko doinuak entzuteko aukera egongo da Bulebarrean.
1 ©JON URBE / @FOKU

Hogeigarrenez abordatu dute piratek Donostia

Amaia Jimenez Larrea Jakes Goikoetxea

Donostiako Piratek Kontxako badia abordatu dute bi urteren ondoren. Berrehun bat baltsa atera dira guztira, eta jende ugari ibili da bai uretan, bai lehorrean
Baltsa piratak, portutik Kontxarako bidean. ©JON URBE / FOKU

Donostia abordatu dute piratek ia 200 ontzitan

Hodei Iruretagoiena - Mikel P. Ansa

Itzuli da Aste Nagusi Pirataren ikur bihurtu den ekitaldia, bi urteko etenaren ondoren. Ia berrehun ontzi abiatu dira, 17:00ak jo dutenean. Abordatzeak hogeigarren aldia du aurten.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...