Albistea entzun

ERREZETA

Txekor isatsak saltsan

JAIZKI FONTANEDA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2022ko ekainak 4

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Txekorraren 2 isats, puskatan moztuak.
Porru 1.
3 tipula.
2 azenario.
4 baratxuri ale.
Piperbeltz ale batzuk.
3/4 litro ardo beltz.
Porto basokada 1.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Lapiko handi bat su bizian berotzen jarri. Jarraian, txekor isatsen puskak bertan jarri, eta oliba olio txorrotada bat bota, baita gatz pittin bat ere. Su bizian mantendu 4 minutuz alde batetik, eta gorritzean, bestetik beste 4 minutuz. Bitartean, barazkiak garbitu —porrua, tipula, azenarioa eta baratxuri aleak—, zuritu eta pusketatan moztu. Isats puskak ondo gorrituta dauzkagunean, barazki guztiak lapikora gehitu, sua moteldu, eta 15 minutuz erregosi. Porto basokada bat gehitu, eta ardo beltza ere bai. Horrekin batera, piperbeltz aleak gehitu, eta sua bizitu. Ardoaren alkohol soberakina guztiz lurrintzeko, gutxi gorabehera 20 bat minutuz irakiten mantendu. Lapikoko salda kantitatea erdira murriztu arte.

2. Ura gehitu lapikora, isats puskak erabat estali arte. Ondoren, 2 ordu inguruz irakiten mantendu, —isatsaren xamurtasunaren arabera, denbora gehixeago edo gutxixeago izan daiteke—. Isats puskak lapikotik erretilu batera atera. Orain, lapikoan duguna txinoaren laguntzaz pasatu, eta gatzez nola dagoen dastatu. Salda fina gelditu bada, denbora gehixeagoz irakiten mantendu, pixka bat loditu arte.

3. Bukatzeko, haragia saltsarekin plateretan banatu eta dastatzea besterik ez zaigu gelditzen.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Sekulako giroa izan zen atzo Ondarroan, eguerditik hasita. ©URTZI URKIZU

'Azule', txingor euritan aurrera

Urtzi Urkizu

Bi urtez derrigorrez eten ostean, Zapato Azule jaia egin dute Ondarroan. Giro aparta izan da kaleetan, Dinamartxakoei ongietorria eman diete eta pentsiodunak omendu dituzte.
Itziar Ituño aktoreak Malen Zubiri politikariarena egiten du <em>Intimidad</em> telesailean. ©DAVID HERRANZ / NETFLIX

'Intimidad', Netflixen gehien ikusi den telesaila, ingelesez bestekoetan

Urtzi Urkizu

Txintxua Filmsen fikzioa 58 herrialdetan sartu da Top10ean. IMDB-ko lehen 50etan kokatu da

Edorta Agirre. / ©Gorka Rubio, Foku

«Janari pista galduz gero, nahi duena salduko digu sistemak»

Miren Garate, Gipuzkoako Hitza

Janaren inguruan «gero eta desinteres handiagoa» ikusten du Edorta Agirrek, Amantala ta mantela liburuaren egileak. Dioenez, «zelofanez ontziratutako produktuek» hartu dute lehengaien tokia. «Horiek zer duten? Sinetsi egin behar, ez baitugu kriteriorik».

 ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

«Niretzat, bertsoa terapia da; arazoren bat edukiz gero, bertsotan heltzen diot»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

40 urte igaro dira Arabako lehen bertso eskola sortu zutenetik, eta Lopez izan zen sortzaileetako bat. Ordutik, alboan izan du bertsoa, eta, eginiko lana eskertzeko, aurten berari eman diote Arabako bertsolari txapeldunari txapela jartzeko aukera.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...