Albistea entzun

ERREZETA

Txekor isatsak saltsan

JAIZKI FONTANEDA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2022ko ekainak 4

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Txekorraren 2 isats, puskatan moztuak.
Porru 1.
3 tipula.
2 azenario.
4 baratxuri ale.
Piperbeltz ale batzuk.
3/4 litro ardo beltz.
Porto basokada 1.
Oliba olioa.
Gatza.

1. Lapiko handi bat su bizian berotzen jarri. Jarraian, txekor isatsen puskak bertan jarri, eta oliba olio txorrotada bat bota, baita gatz pittin bat ere. Su bizian mantendu 4 minutuz alde batetik, eta gorritzean, bestetik beste 4 minutuz. Bitartean, barazkiak garbitu —porrua, tipula, azenarioa eta baratxuri aleak—, zuritu eta pusketatan moztu. Isats puskak ondo gorrituta dauzkagunean, barazki guztiak lapikora gehitu, sua moteldu, eta 15 minutuz erregosi. Porto basokada bat gehitu, eta ardo beltza ere bai. Horrekin batera, piperbeltz aleak gehitu, eta sua bizitu. Ardoaren alkohol soberakina guztiz lurrintzeko, gutxi gorabehera 20 bat minutuz irakiten mantendu. Lapikoko salda kantitatea erdira murriztu arte.

2. Ura gehitu lapikora, isats puskak erabat estali arte. Ondoren, 2 ordu inguruz irakiten mantendu, —isatsaren xamurtasunaren arabera, denbora gehixeago edo gutxixeago izan daiteke—. Isats puskak lapikotik erretilu batera atera. Orain, lapikoan duguna txinoaren laguntzaz pasatu, eta gatzez nola dagoen dastatu. Salda fina gelditu bada, denbora gehixeagoz irakiten mantendu, pixka bat loditu arte.

3. Bukatzeko, haragia saltsarekin plateretan banatu eta dastatzea besterik ez zaigu gelditzen.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©JON URBE / @FOKU

«Askotan, baimena eskatzea baino hobe da barkamena eskatzea»

Naroa Torralba Rodriguez

Munduko muralik onenetan hirugarrena Ondarroan dago, Kamiñazpin. Lian Monserrate da egilea, eta gaztetatik ari da gizarte gaiak hormetara eramaten. Memoria ariketa bat egin nahi izan du obra horrekin.
<em>Irabazi arte</em> telesaileko bigarren denboraldiko aktore gazteak. ©EITB

'Irabazi arte'-ren bigarren denboraldia, ostiraletan ETBn

Urtzi Urkizu

Dorleta Urretabizkaia, Nahia Lacalle eta Joan Bailador dira aktore berriak. Zetak, Bengo eta Bulego taldeen kantak entzungo dira

1 ©LABAYRU FUNDAZIOA / EZEZAGUNA

Itsasoko ezkutuko lana

Amaia Jimenez Larrea

Emakumeek itsasoan egindako lanaren balioa aldarrikatzeko, Labayru fundazioak 'Geu be bagara itsasoa' liburua argitaratu du. Zenbait belaunalditako hogei emakumeren testigantzak bildu dituzte.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.