ERREZETA

Oilagorrak saltsan

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2020ko azaroak 28

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

4 oilagor.
2 tipula eder.
2 azenario.
2 Errezil sagar.
Litro erdi ardo beltz.
Oporto basokada bat.
Piper beltza.
Gatza.
Oliba olioa.

1. Oilagorrak lumatu eta ongi garbitu lehenik.

2. Gero, lapiko handi batean, oliba olio txorrota batekin ongi gorritu, su bizian. Ondoren, azenarioa, Errezil sagarra eta tipula ere txikituta gehitu lapiko horretara, beste olio txorrotada batekin, gatza eta piper beltz xehatuarekin batera. Lapikora gehitu barazki horiek ere, lortu behar da ahalik eta ondoen gorritzea, erre gabe, noski. Barazkien gorritasun horrek emango dio bukaerako saltsari behar duen indarra, kolorea eta zaporea.

3. Osagaiak gorrituta direnean, sua bizitu eta jarraian ardoa eta Oportoa gehitu, eta hamar bat minutuz irakiten eduki. Horrela, ardoaren alkohola lurrindu egingo da. Lapikora ura bota, oilagorrak ondo estali arte. Beste gatz pixka bat bota, eta bi orduz egosi, oraingoan su ertainean.

4. Horrela, oilagorrak beste lapiko batera atera, kontu handiz. Aurreko lapikoan gelditu diren osagai guztiak txinotik pasatu, eta oilagorrak dauden lapikora bota. Azkenik, lapiko hori berriro sutan jarri, oilagorrak bigunak daudela ziurtatu arte. Denbora ezin da zehaztu, oilagorren araberakoa baita (tamaina, adina...).

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

 ©RAUL BOGAJO / FOKU

«Dena gelditu zen Gasteizen Martxoaren 3an; egunak historia markatu zuen»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

Hainbat borrokarekin «konprometitua» egon dela adierazi du Razkinek, hala nola euskalgintzarekin eta langile mugimenduarekin. Lantegietan egin du lan; baita Osakidetzako euskara zerbitzuan ere.
Txillardegiren horma irudia eta haren senitartekoak, atzo, Donostian egindako omenaldian. ©JUAN CARLOS RUIZ / FOKU

Loratu dadin txilarra berriz

Enekoitz Telleria Sarriegi

Jose Luis Alvarez Enparantza 'Txillardegi' hil zenetik bederatzi urte bete ziren ostegunean. Txillardegi Udal Liburutegia herri egitasmoak omenaldia egin dio Donostian, senitarteko eta lagunez inguratuta.
 ©HAMAIKA TELEBISTA

«Begi berriekin ezagutu ahalko dugu Nafarroa»

Jakes Goikoetxea

Nafarroa ezagutzen ez duenaren baina ezagutzeko jakin-mina duenaren begiradarekin erakutsiko du herrialdea Khris Maansrik, Hamaika Telebistako 'Nafar away' programa berrian, astelehenetan.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.